Kürdistan Bölgesi Irak Anayasasının yeniden yazımı için bir komite oluşturdu

Kürdistan Bölgesi Irak Anayasasının yeniden yazımı için bir komite oluşturdu

Kürdistan Bölgesi, Irak Anayasası’nın değişimine ilişkin bir komite kurma kararı aldı.

A+A-

Haber Merkezi- Irak’ta devam eden hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle Parlamento Irak Anayasası’nın değiştirilmesini onaylamış, bu temelde bir komisyon görevlendirmişti. Komisyonda Kürtleri temsilen, Irak Parlamentosu’nda yer alan PDK, YNK ve Goran Hareketi Grup Başkanvekilleri yer alıyor.

Önceki gün Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Parlamento Başkanı Rewas Fayiq’in başkanlığında Kürdistan’daki siyasi partiler Irak Anayasası’nın değişimi gündemiyle toplanmıştı.

Kürdistan’daki toplantıya katılan Irak Parlamentosu Millet Partisi Grup Başkanvekili Azad Küreci, toplantıda Irak Anayasası değişimine ilişkin bir komitenin kurulmasının kararlaştırıldığını söyledi.

BasNews’e konuşan Azad Küreci, komitenin Irak Parlamentosu’nun belirlediği Anayasa komisyonunda yer alan 3 Kürt temsilciye destek amacıyla kurulduğunu dile getirdi. Irak Parlamenteri, Kürdistan Bölgesi’nin oluşturduğu komitede siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra, hukuk konusunda uzman kişilerin yer alacağını komiteye Erbil Valisi Firset Sofi’nin başkanlık edeceğini sözlerine ekledi. Hukuk Üniversitesi’nden mezun olan Firset Sofi bir hukuk uzmanı.

Irak Parlamentosu 2 Kasım’da Irak Anayasası’nın değiştirilmesini onaylamış ve bir komisyon görevlendirmişti. Irak’taki bazı kesimler göstericileri bahane göstererek Irak Anayasası’nın değişmesi gerektiğini Irak’ın federal sistemden merkezi bir sisteme geçmesini savunuyor.

Kürdistan Bölgesi yetkilileri ise Kürdistan Bölgesi’nin federal sistemini tehlikeye atacak bu tür görüşlere sıcak bakmıyor.

Kaynak: Basnews

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.