Kürdistan Bölgesi Hükumeti: İran’ın saldırılarını şiddetle kınıyoruz

Kürdistan Bölgesi Hükumeti: İran’ın saldırılarını şiddetle kınıyoruz

.

A+A-

 Kürdistan Bölgesi Hükumeti, İran'ın Erbil ve Süleymaniye’de Kürt partileri hedef alan saldırısını sert bir dille kınadı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden yapılan açıklamada, “Kürdistan Bölgesi toprakları ve egemenliğinin füze saldırılarıyla defalarca ihlal edilmesini şiddetle kınıyoruz” denildi.

Sivilleri hedef alan saldırıların son bulması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İran İslam Cumhuriyeti'nin muhalefet üslerini her ne gerekçe ile olursa olsun füzelerle bombalaması yanlış bir tavır, olayların gidişatını saptırma ve şaşırtıcıdır. Topraklarımızda devam eden ve sivillerin canına mal olan bu tür saldırıları kınıyoruz, bu ihlaller sona ermelidir.”

Bombardıman devam ediyor

İran Devrim Muhafızları Ordusu bugün sabah saatlerinde, Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ), İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) ve Kürdistan Özgürlük Partisi’ne (PAK) ait üs ve karargahları eş zamanlı olarak füze ve kamikaze İHA’larla hedef aldı.

Bombardıman öğlen saatlerinde de devam etti. 

Komele Genel Sekreteri Abdullah Muhtedi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Süleymaniye'nin Qeladize ilçesindeki karargahlarına İran ordusuna ait İHA'lar tarafından saldırı düzenlendiğini aktardı.

İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ) sözcüsü Halid Azizi, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, sabah 10:30 civarında başlayan bombardıman esnasında Erbil’in Koye ilçesinde Kale olarak bilinen karargahlarının hedef alındığını söyledi.

Azizi, füzelerin bir kısmının çocukların okulda olduğu bir anda okulun yakınına ve çevresine isabet ettiğini belirtti.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) lideri Hüseyin Yezdanpena da, Kerkük’ün Pirde ilçesi Şêrawa kasabası yakınlarındaki karargahın hedef alındığını belirterek, "Şehit ve yaralılarımız var" dedi.

Koye Şehit Dr. Halid Hastanesi Müdürü Dr. Kawa Sabır, şu ana kadar 15 yaralının hastaneye ulaştırıldığını, bombardımanda 2 kişinin de hayatını kaybettiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı: 9 can kaybı, 32 yaralı var

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanı Saman Berzenci Rûdaw'a yaptığı açıklamada, Koye başta olmak üzere hedef alınan bölgelere acil durum ekiplerinin gönderildiğini söyledi.

Şu ana kadar 9 can kaybı ile 32 yaralı bilgisi aldıklarını belirten Berzenci, “Koye'de 4 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi yaralanmış. Pirde’de ise 3 kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi yaralanmış. Hedef alınan diğer yerlerdeki bilgiler henüz netleştirilemedi” dedi.

Yaralananlar arasında çocuklar da var.

Koye’de yaralananlardan birinin Erbil’deki hastanelere nakledilirken hayatını kaybettiği öğrenildi.

Hayatını kaybedenlerden birinin HDK-İ Peşmergesi Milad Pursahib olduğu açıklandı.

İran’dan açıklama

Öte yandan Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri Hamza Seyyidüşşüheda Karargahı tarafından yapılan açıklamada, Kürdistan Bölgesi topraklarında Kürt partilerin mevzilerinin akıllı füzeler ve kamikaze İHA'lar ile hedef alındığı duyuruldu.

İran devlet medyası, saldırılarda "Fateh-360 füzeleri ve kamikaze insansız hava araçlarının" kullanıldığını bildirdi.

Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı ise Komele, HDK-İ ve PAK’nin ana karargahlarının Devrim Muhafızları Ordusuna ait füzelerin yanı sıra kamikaze İHA'larıyla vurulduğunu duyurdu.

İran 24 Eylül'de Erbil’in Soran ilçesi kırsalını topçu atışlarıyla vurmuştu.

Devrim Muhafızları Ordusu, ülkede Jina Emini'nin ölümü üzerine başlayan protestolar devam ederken Kürt partileri “kaos çıkarmak amacıyla sınır bölgelerine silahlı gruplar ve çok miktarda silah göndermekle” suçluyor.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.