Kürdistan Bölgesi halkının bağımsızlığa "evet" dediği referandumun 4'üncü yılı

Kürdistan Bölgesi halkının bağımsızlığa "evet" dediği referandumun 4'üncü yılı

.

A+A-

Başkan Barzani’nin Kürdistan siyasi partileri ile aldığı karar sonucu Kürdistan Bölgesi 25 Eylül 2017’de bağımsızlık referandumu gerçekletirdi. Kürdistan halkının %92.73’le “Evet” dediği tarihi bağımsızlık referandumu dördüncü yılını geride bıraktı.

Dört parça Kürdistan ve diasporadaki bu tarihi günü bir coşku ve heyecan ile karşıladı.

Kürdistan Yüksek Seçim Komisyonu’nun verilerine göre referendum için 3 milyon 305 bin 935 Kürdistanlı oy kullandı.  Oy kullanan Kürdistanlıların 2 milyon  861 bin 471’i “evet”, 224 bin 464’ü ise “hayır” oyu kullandı. Oylardan 219 bin  990’nı “geçersiz” sayıldı.  

Sandık başına giden Kürdistanlıların yüzde 92.73’ü bağımsızlığa “evet”” dedi.

Referandumda çıkan sonuç dünyada ve bölgede büyük yanlı uyandırdı.

Bu durumdan rahatsız olan Kürdistan Bölgesi düşmanları Haşdi Şabi milisleri ve arkasındaki güçler Kürdistan Bölgesi’ne saldırdı. YNK içerisinde bir grububun 16 Ekim’de Irak ile anlaşması sonucu Kerkük başta olmak üzere peşmerge’nin kanıyla kurtarılan Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışındaki Kürt Bölgeler işgal edildi.

Referandum ve 16 Ekim olaylarının ardından bazı siyasi çevreler, seçimlerde Kürdistan Demokrat Partisi’nin (PDK) güç kaybetmesini bekliyordu.

 Ancak PDK, hem Kürdistan Parlamentosu’nda hem de Irak Parlamentosu’nda çoğunluğu elde ederek birinci parti olmayı başardı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.