Kürdistan Bölgesi doğalgazının alternatif olması istenmiyor

Kürdistan Bölgesi doğalgazının alternatif olması istenmiyor

.

A+A-

Enerji Uzmanı Dr. Hewre Mensûr Beg, Kürdistan Bölgesi doğalgazının güçlü düşmanlara sahip olduğunu, tamemen siyasi saldırılara maruz kaldığını söyledi.

Silahlı milisler son 48 saat içerisinde 3 defa Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) çalışmalarını yürüttüğü Çemçemal’in Kor Mor doğalgaz sahasına saldırı düzenledi.

Enerji Uzmanı Dr. Hewre Mensûr Beg, Kürdistan Bölgesi doğalgazının güçlü düşmanlara sahip olduğunu, tamamen siyasi saldırılara maruz kaldığını ve bunun da özellikle Irak Federal Mahkemesi’nin kararı sonrasında geliştiğine dikkat çekti.

Konu hakkında Basnews’e açıklamalarda bulunan Dr. Hewre Mensûr Beg şunları söyledi: “Kor Mor doğalgaz sahası bir yönüyle Kürdistan Bölgesi siyasetinin uzantısı olarak kabul edilebilir. Bu konuda özellikle Kürdistan Bölgesi doğalgazının Irak’a doğalgaz gönderen komşu ülkelere alternatif olması istenmiyor.” dedi.

Kürdistan Bölgesi doğalgazının hem Irak’ta hem Kürdistan Bölgesi’nde güçlü düşmanlarının olduğuna dikkat çeken Mensûr Beg, aynı problemin elektrik sağlama konusunda da yaşandığını, bu tür konularda da özellikle silahlı milis grupların bazı bölge ülkelerinin savunuculuğunu yaptığını ifade etti.

Dr. Hewre Mensûr Beg açıklamasının devamında şunları söyledi: “Kürdistan Bölgesi doğalgaz projesinin Irak’ın ihtiyaçlarının karşılanması için en büyük alternatif olarak görülmesi gerekir. Bu açıdan stratejik bir konuma sahip. Bu da komşu ülkelerin doğalgazına alternatif olarak görülüyor. Bu nedenle doğalgaz üretimini arttırma faaliyetleri silahlı milis gruplarının saldırılarına hedef oluyor.”

Irak’ın ihtiyaçlarını karşılamak için her yıl İran’dan doğalgaz satın almak zorunda kaldığına dikkat çeken enerji uzmanı: “Irak İran’dan sadece bu yıl 1,5 milyar dolarlık gaz satın aldı. Şayet Kürdistan Bölgesi doğalgaz üretiminde artırma olursa bu İran açısından iyi olmayacak ve bu silahlı gruplarda bunu istemiyorlar. Çünkü Irak’a gönderilen bu doğalgaz İran açısından büyük bir ekonomik gelir sağlıyor ve bu gelirin yok olmasını istemiyorlar.”

Konuya ilişkin 25 Haziran 2022’de yayım yapan El – Hura, benzer saldırıların geçtiğimiz ayın başında Çemçemal ve Erbil’e yönelik yapıldığını, ama resmi olarak kimsenin üstlenmediğini, oysa geçmişte benzer saldırılarda Irak resmi yetkilileri İran’ın desteklediği bazı silahlı grupların saldırıları düzenlediğini açıklamışlardı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.