Kral III. Charles ilk kez görev verdi: Rishi Sunak, Britanya'nın ilk Hint asıllı Başbakanı oldu

Kral III. Charles ilk kez görev verdi: Rishi Sunak, Britanya'nın ilk Hint asıllı Başbakanı oldu

.

A+A-

Londra'da Buckingham Sarayı'nda Kral III. Charles'la bir araya gelen Sunak'a hükûmeti kurma görevi verildi.

Sunak'ın resmen Başbakan olmasının ardından gözler kabinede yapılacak değişikliklere çevrildi. Sunak'ın yeni kabine hakkındaki çalışmalarına hızlı bir şekilde başlaması bekleniyor.

Truss'ın ekonomi politikalarını eleştiren Sunak, Truss'ın 44 gün sonra gelen istifası sonucu yeniden aday olmuştu. Sunak, Boris Johnson'ın bu yaz gelen istifasında da parti 

Buckingham Sarayı'ndan sonra Başbakan olarak ilk konuşmasını yapmaya Başbakanlık konutu 10 Numara'ya giden Sunak, "Doğru olan şey neden benim Başbakan olarak karşınızda durduğumu açıklamak: Bu ülke ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya'' dedi.

''Ben bu ülkeyi sözlerle değil, yaptıklarımla birleştireceğim'' diyen Sunak, ''Hedeflerimizi yerine getirmek için gece gündüz çalışacağım'' ifadelerini kullandı.

Sunak: Truss bazı hatalar yaptı

Sunak, selefi Truss'ın ekonomiyi büyütme hedefinin yanlış olmadığını, hatta ''onurlu bir hedef'' olduğunu belirtti.

Truss'ın değişim yaratmak için verdiği mücadeleyi taktir ettiğini ifade eden Sunak, ''Ancak bazı hatalar yapıldı'' diye devam etti.

Sunak, ''Bu hatalar kötü niyetle yapılmadı, aslında durum bunun tam tersiydi. Ama ne olursa olsun hataydılar'' ifadelerini kullandı.

Sunak, Truss'ın hatalarını düzeltmek için çabalayacağını söyledi. 

İnsanların güvenini kazanmak için yoğun çalışması gerektiğini farkında olduğunu belirten Sunak, ilk konuşmasını ''Birlikte inanılmaz şeyler başarabiliriz'' diyerek noktaladı.

Britanya'nın ilk Asyalı ve Hindu Başbakanı

Sunak, Kral III.Charles'ın görev verdiği ilk Başbakan oldu. Liz Truss'ı, 8 Eylül'de hayatını kaybetmeden önce Kraliçe II. Elizabeth görevlendirmişti.

Pazartesi günü Avam Kamarası Başkanı Penny Mordaunt, Muhafazakar Parti genel başkanlığı için yarıştan çekildiğini duyurdu ve Sunak, partinin milletvekillerinden yarısından fazlasının desteğini aldı. Sunak böylece Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve dolaylı olarak Britanya'nın yeni başbakanı oldu. 

42 yaşındaki Sunak, Britanya’nın modern tarihinin en genç Başbakanı olmasının yanı sıra, ülkenin ilk Asya kökenli ve Hindu Başbakanı oldu.

Truss resmen istifa etti

Muhafazakar Parti'nin pazartesi günü itibariyle yeni liderini belirlemesinin ardından Truss, bugün Sunak'tan önce Buckingham Sarayı'na giderek Kral III. Charles'a istifasını sundu.

Truss, görevine veda ederken Ukrayna'ya desteğini yineledi ve Sunak'a başarı diledi. 

Milletvekili olarak temsil ettiği Güneybatı Norfolk halkıyla artık daha çok zaman geçireceğini belirten Truss; ailesi, arkadaşları, ekibi ve korumalarına teşekkür etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.