Koronadan ölen eşinin yatağına kelepçelendi

Koronadan ölen eşinin yatağına kelepçelendi

Kerkük'te koronaya yakalanan bir sağlık çalışanının hastanede yerde terk edildikten sonra ölmesinin ardından yeni bir hastane skandalı yaşandı.

A+A-

Korona virüsü salgını karşısında sağlık sisteminin yetersiz kaldığı Kerkük, yine bir hastane trajedisiyle gündemde. Covid-19’a yakalanan eşine yeterli oksijen verilmeyince kendisi gidip üç tüp oksijen getiren, bu tüpler başka hastalar için ellerinden alınınca hastane personeliyle kavga eden bir adam eşinin hasta yatağına kelepçelendi. Bir öğretmen olan Muhammed Kerim, bu şekilde eşinin ölümünü izlemek zorunda kaldı. Görüntüler sosyal medyada yayılınca soruşturma başlatıldı.

KAVGA NEDEN ÇIKTI?

Söz konusu olay, hafta başında yaşandı. 44 yaşındaki Muna Ismael korona virüsü nedeniyle hastanede yatarken, kendisine verilecek yeterli oksijen bulunamadığı için eşi Muhammed Kerim dışarıdan üç tüp oksijen satın aldı. Ancak hastane çalışanları tüplerden ikisini başka hastalar için götürmek istedi. Buna karşı çıkan Kerim sağlık personeliyle kavga etmeye başladı, bu sırada odadaki bazı ekipmanları devirince odaya güvenlik görevlileri çağrıldı.

GÖRÜNTÜLER VİRAL OLDU

Hastanenin güvenlik görevlisi, Kerim’i eşinin hasta yatağına kelepçeledi; Kerim bu şekilde eşinin ölümünü izlemek zorunda bırakıldı. Öğretmenin ölü eşinin yatağına kelepçeli halde ağladığı görüntüler ise sosyal medyada viral oldu.

Eşinin ölümü sonrasındaysa Kerim, tıbbi ekipmanlara zarar verdiği gerekçesiyle Kerkük Devlet Hastanesi’nden gelen şikâyet üzerine gözaltına alındı. 10 bin Irak dinarı kefaletle serbest bırakılan Kerim hakkındaki dava sürüyor. Kerim’in kendisi de hastaneye dava açacak.

‘OKSİJENİ DEĞİŞTİRMEDİLER’

Kefaletle bırakılması sonrası basına konuşan Kerim, hastanedeki ilk anlarını şöyle anlattı: “Sağlık çalışanları odaya gelip sanki köpekmişiz gibi bir oksijen tüpünü atıp gittiler. Kontrol ettiğinde, tüpün boş olduğunu gördüm… Kimse çağrılarınıza kulak vermiyor, kontrole gelmiyor, oksijene ihtiyacınız olup olmadığını sormuyor. Her hastanın yanında bir refakatçi olması gerekiyor. Bir doktordan oksijen tüpünü değiştirmesini istedim. Yardım etmeyi reddedip, ‘bu benim işim değil, kendiniz yapın’ dedi.”

ÖĞRETMENLERDEN DAYANIŞMA EYLEMİ

Kerim’in yatağa kelepçelenmesi ve altta yatan bir hastalığı bulunmayan eşinin bu koşullarda ölmesi, Irak’ta öfke yarattı. Bir grup öğretmen hastanenin önünde meslektaşlarıyla dayanışma için eylem düzenlerken, katılımcılardan biri KirkukNow sitesine “O öğretmenin kelepçelenmesi nasıl adil olabilir? Eşinin oksijenini almışlar. Ölü eşinin yattığı yatağa kelepçelenmesi bir skandal” diye tepki gösterdi.

KYB DEVREYE GİRDİ: SORUMLULAR CEZALANDIRILMALI

Öğretmenin Kürt olduğu için bu şekilde muamele gördüğüne dair eleştiriler de eksik olmazken, Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) de tartışmaya dahil oldu. Bağdat parlamentosundaki KYB’li vekillerden Rebwar Taha konuyu Kerküklü yetkililerle görüştüklerini, hem Irak Sağlık Bakanlığı’nın hem de Kerkük’teki sağlık yetkilerinin soruşturma başlattığını açıkladı. Taha, “Bu ciddi bir mesele. Kerkük’ün tüm nüfusunu ilgilendiriyor. Muhammed’e ve eşine yaptıkları, sorumluların yanına kâr kalmamalı dedi.

Kerkük Sağlık Teşkilatı ise Kerim’in kavga sırasında kırdığı belirtilen bir cihazın fotoğrafını paylaşarak, öğretmenin davranışının ‘insanlık dışı’ olduğunu savundu.

Kerkük’te haziran ayının sonunda da, korona virüsüne yakalanan bir sağlık çalışanının hastanede yanında kimse yokken yerde yatarken görüntülenmesi ve sonrasında hayatını kaybetmesi öfkeye yol açmıştı. 57 yaşındaki Nejat Raşid’in ailesi dava açmıştı.

Gazete Duvar

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.