Konya'daki ırkçı saldırıda öldürülen Hakim Dal defnedildi

Konya'daki ırkçı saldırıda öldürülen Hakim Dal defnedildi

.

A+A-

Konya'nın Meram ilçesinde Kürt aileye yapılan ırkçı saldırıda öldürülen Hakim Dal Tatlıcak Mezallığı'na defnedildi. Saldırıyla ilgili 20 kişi gözaltında.

Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Çarıklıköy’de 20 yıldır ikamet eden Diyarbakırlı Dal ailesi, dün 60 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Saldırıda silahla vurularak öldürülen Hakim Dal otopsi işlemlerinin ardından Tatlıcak Mezarlığı'na defnedildi. Cenazeye Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni de katıldı.

'KÜRT OLDUĞUMUZ İÇİN KEYFİ OLARAK BİZE SALDIRDILAR'

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre saldırıya uğrayan aile fertlerinden Aydın Dal, Mustafa Dal, Hadi Dal ve Hamdi Dal, Konya Cinayet Büro Amirliği tarafından "kasten öldürmek" suçlamasıyla yürütülen soruşturma kapsamında Hırsızlık Büro Amirliği’nde ifade verdi. Aile fertleri, ırkçı saldırının detaylarını anlatarak, saldırganlar hakkında şikayetçi oldu.

Komşularının kendilerini bölgede istemediklerine dikkat çeken Hakim Dal'ın kardeşi Hadi Dal, 2012 yılından beri Tatlıcak'da hayvancılık yaptıklarını söyledi. "Biz Kürt olduğumuz için bizi istemiyorlardı" diyen Dal, " Bize ‘buraları satıp gideceksiniz’ diyorlardı. Çevre köylerde yaşayan insanlar da bize baskı yapıyorlardı, buradan gitmemizi istiyorlardı. Daha önce de zaman zaman bizi tehdit ettikleri oldu. Gece saatlerinde köyümüzde bulunan boş arazide çobanlar hayvan otlatırken tartışma başladı. Tartışma sonrasında Karahüyük’den en az 60 kişilik bir grup silahlarla geldiler. Önce amcamın oğluna saçma attılar. Biz üç kişiydik ve çoban kavgasını bahane ederek Kürt olduğumuz için keyfi olarak bize saldırdılar. Ağabeyim saldırıda yaşamını yitirdi” diye konuştu.

'KÖYLÜLER 'KÜRTLERİ BURADA İSTEMİYORUZ' DEDİ'

Mahalledekilerle sürekli problem yaşadıklarını kaydeden Hamdi Dal ise 2017-2020 yıllarında 2 kez hayvanlarının zehirlendiğini belirterek, “Hayvanlarımız telef oldu. Bu husus Tarım İl Müdürlüğü kayıtlarına da geçmiştir. Ayrıca çevre köylüler bizim çocuklarımızı da dövüyorlardı. Bunun sebebi ise bizim doğu illerinden göç etmiş ve etnik kimliğimiz olan Kürtlük sebebiyle olduğunu düşünüyorum. Çünkü daha önceden bize hitaben o bölgedeki köylüler ‘Siz Kürtleri burada istemiyoruz. Size burada hayvan güttürmeyiz’ demişlerdi. Bu hususlar sebebiyle arsamızı ve ahırımızı bir sene önce satılığa çıkardık ancak satamadık” dedi. 

VALİLİK 'ETNİK SAİKLERLE YAPILMADI' DEDİ

Saldırıyla ilgili 60 kişilik gruptan 20 kişi gözaltına alınırken Konya Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise, "Olay hayvanların mera ve tarlalara zarar vermesi üzerine çıkan husumetten kaynaklanmaktadır. Olayla ilgili çok yönlü adli soruşturma devam etmektedir. Konunun mecrasından çıkarılarak etnik saiklerle yapıldığı propagandasına vatandaşlarımızın itibar etmemesi önem arz etmektedir" denildi.

Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Bahçeşehir Mahallesi'nde yaşayan bir Kürt aile de 11 Temmuz’da aynı mahallede yaşayan ırkçı grup saldırmıştı. “Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız” tehditleriyle saldırı gerçekleştiren ırkçı grup 4’ü kadın olan 7 kişilik aileyi ağır yaralamıştı.  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.