Kobanê davasında skandal: Meğer "müşteki" yokmuş...

Kobanê davasında skandal: Meğer "müşteki" yokmuş...

.

A+A-

6-8 Ekim 2014 Kobanê protestolarından yargılanan 108 HDP'linin dünkü duruşmasında, çoğu başka suçlardan cezaevlerinde bulunan "müşteki"ler, sanıkları tanımadıklarını, "müşteki" olmadıklarını söylediler ve haberleri olmadan davaya dahil edilmelerinden yakındılar.

IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarına karşı 6-7-8 Ekim 2014'te başlayan halk protestoları gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 108 partili hakkında açılan Kobani Davası'nın 9'uncu duruşması, dün Sincan Cezaevi Kampüsünde devam etti. 

Mahkeme heyeti yargılanan HDP'lilerin savunmaları bitmeden "müştekiler"in (şikayetçiler) ifadelerine alınmasına başladı. Yargılanan HDP'liler ve avukatlarının sanık savunmaları tamamlanmadan "müştekiler"in ifadelerinin alınmasının usule aykırı olduğu itirazlarına karşın mahkeme başkanı "müştekiler"i ifadeye çağırdı. İfadesine başvurulan "müştekiler"in sanıklardan şikayetçi olmadıkları görüldü.

İlk "müşteki" kimden "müşteki" olacağını bilemedi

Mezopotamya Ajansının haberine göre Tarsus 3 No'lu T Tipi Cezaevinde bulunan müşteki Mustafa Akbulut, "Bize molotofla müdahale yapıldı. Bir polis olarak cezaevinde kalıyorum. Ben FETÖ'den dolayı ceza aldım, fakat kimse bana terörist gözüyle bakmasın. Suçsuzluğumla ilgili AYM'ye de başvurdum" dedi.

Mahkeme başkanının, "Sanıklardan şikayetçi misiniz? Kamu davasına katılmak istiyor musunuz?" sorularına, "Sanıkları tanımıyorum ama eğer devlet karşıtıysalar şikayetçiyim ve katılmak istiyorum" diye cevap verdi.

İfadelerden sonra Selahattin Demirtaş, müştekiye soru sorma talebinde bulundu. Demirtaş, "Müşteki 5 yıldır tutuklu, stres altında olduğunu belirtti ve bu dosyaya katılma derdini de açıkladı. Müşteki doğrudan kendisine yönelik Silopi'de gerçekleşen eylemin bizim talimatlarımızla mı yapıldığını düşünüyor da bizden şikayetçi oluyor?" diye sordu.

Akbulut ise bir önceki söyleminden vazgeçerek salondaki kişilerden şikayetçi olmadığını, aracı devirenlerden şikayetçi olduğunu aktardı.

Ardından müşteki ifadelerine devam edildi. Hatay T Tipi Cezaevi'nde hükümlü olarak bulunan "müşteki" Erhan Dönmez, aracının hasar gördüğünü belirterek, "Devlet bizim zararımızı karşıladı, o yüzden şikayetçi değilim. Daha önce de bu konuya dair Bakırköy 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade verdim" diye belirtti.

Herkesten "müşteki"ydi, kimseden "müşteki" olmadığını farketti 

Tarsus 2 No'lu T Tipi Cezaevi'nde bulunan hükümlü "müşteki" Bayram Güven, Tarsus'taki dükkânının zarar gördüğünü ve olay esnasında şehir dışında olduğunu ifade ederek, "4-5 Ekim'de yaşanan olaylarla ilgili dava açmıştım. Deliller dava dosyasında bulunuyor. Şikayetçiyim ama devletin adaleti konusunda çelişkiliyim. Dükkanım yandı ve devlet bana sadece 10 bin lira verdi. Nereye başvuracağımı bilmiyorum. Dükkanımı yakan kişileri tanımıyorum" dedi.

Mahkeme başkanı Bayram'a olayla ilgili herhangi bir dava açılıp, açılmadığını sordu. Müşteki Bayram ise savcılığa ifade verdiğini ancak kimin yaptığının tespit edilmediğini belirtti. Bayram, "Dükkanı kimin yaktığını bilmiyorum fakat şikayetçi olarak davaya katılma talebinde bulunuyorum" dedi.

"Kimden şikayetçisiniz?" diye soran avukat Maviş Aydın'a yönelik Güven, "Listede okunan tüm isimleri biliyorum. Olaydakilerin yüzleri kapalıydı, ben tespit edemeyebilirim fakat devlet tespit edebilir. Orada olmasalar da listedeki isimlerden şikayetçi olmak istiyorum. Bütün HDP yöneticilerden şikayetçiyim, çünkü bu olayları HDP'liler tasarlıyor" iddiasında bulundu.

Avukat Mahsuni Karaman, müşteki Bayram Güven'e, hangi suçtan hükümlü olduğunu sordu. Güven'in cevap vermek istememesinin ardından Karaman, "Cinsel suçlardan hükümlü olduğunu neden söylemiyorsun" diye karşılık verdi.

Ardından söz alan Ayla Akat Ata, "Tarsus'taki olaylardan sonra neler olduğunu EGM'nin açıklamalarıyla öğrendim. Ben azmettirici olarak yargılanıyorum ancak benim tweetlerim 6-7 Ekim'de atılmış. Halbuki Tarsus'taki olaylar 4-5 Ekim'de yaşanıyor. Bizden neden şikayetçi oluyorsun, yüzümüzü bile görmedin" diyerek, Güven'in çelişkili ifadelerine dikkati çekti.

Müştekiye soru sormak için söz alan Zeynep Ölbeci Kürtçe soru sordu. İddia makamı, duruşmada tercüman hazır bulunmadığı gerekçesiyle sorunun yöneltilmesine itiraz etti. Mahkeme heyeti de soruların kendileri tarafından anlaşılmaması gerekçeleriyle müştekilere soruları yöneltmedi.

Diğer müştekilerin ifadelerinin ardından yeniden söz alan Bayram Güven, Ayla Akat Ata'nın konuşmalarından sonra pişmanlık yaşadığını belirterek şikayetinden vazgeçtiğini söyledi. Güven, "Verdiğim ifadeyle suçsuz insanların ceza almasını istemem" dedi.

Sonunda müşteki kalmadı 

Aydın E Tipi Cezaevi'nden bağlanan hükümlü müşteki İbrahim Anmak ise iş yerinde oluşan zararların karşılandığını ifade ederek, kimseden şikayetçi olmadığını söyledi.

Isparta E Tipi Cezaevi'nde bulunan müşteki Ayhan Özel, "Ben aracıma kimin zarar verdiğini görmedim. Daha önce bu konuyla ilgili bir yargılama yapılmadı. Davaya katılmak istiyorum ve aracıma saldıranlardan şikayetçiyim" dedi. Özel, orada bulunan siyasetçilerden ise şikayetçi olmadığını söyledi.

Denizli T Tipi Cezaevi'nde hükümlü olarak bulunan bir diğer müşteki Abdullah Ergen, yüzü kapalı kişiler tarafından atılan taşlar yüzünden yaralandığını ancak eylemcilerin tespit edilememesi nedeniyle listede yer alan isimlerden şikayetçi olmadığını belirtti.

Son olarak ifadesi alınan Diyarbakır D Tipi Cezaevinde bulunan tutuklu müşteki Azmi Saka da iş yerinde oluşan maddi zararlara dair şikayetçi olmadı.

Ardından söz alan müşteki Melik Doğan'ın, "Şu anda neden burada olduğumu bilmiyorum" ifadeleri dikkat çekerken, mahkeme başkanının "Şikayetçi misiniz?" sorusuna "Kimseyi tanımadığım için şikayetçi değilim" dedi.

Doğan'ın ifadeleri sonrası söz alan diğer müşteki Serdar İdim, olaylarda yaralandığını ve ölümden döndüğünü hatırlattı. İdim, "Ancak yüzleri kapalı olduğu için kimseyi tanımıyorum" dedi. Daha öncesinde hiç ifadesinin alınmadığını belirten İdim, "İlk defa siz çağırdınız ve sordunuz, çok şaşırdım. Kimseden şikayetçi değilim" şeklinde konuştu.

Kadir Azman, "Oradaki şahısları tanımıyorum, mermilerin nereden geldiğini bilmiyorum. Bu nedenle kimseden şikayetçi değilim" ifadelerini kullandı.

Hatay T Tipi Cezaevi'nde hükümlü olarak bulunan müşteki Erhan Dönmez, aracının hasar gördüğünü belirterek, "Devlet bizim zararımızı karşıladı, o yüzden şikayetçi değilim. Daha önce de bu konuya dair Bakırköy 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade verdim" diye belirtti.

Aydın E Tipi Cezaevi'nden bağlanan hükümlü müşteki İbrahim Anmak, iş yerinde oluşan zararların karşılandığını ifade ederek, kimseden şikayetçi olmadığını söyledi.

Isparta E Tipi Cezaevi'nde bulunan müşteki Ayhan Özel, "Ben aracıma kimin zarar verdiğini görmedim. Daha önce bu konuyla ilgili bir yargılama yapılmadı. Davaya katılmak istiyorum ve aracıma saldıranlardan şikayetçiyim" dedi. Özel, orada bulunan siyasetçilerden ise şikayetçi olmadığını söyledi.

Denizli T Tipi Cezaevi'nde hükümlü olarak bulunan bir diğer müşteki Abdullah Ergen, yüzü kapalı kişiler tarafından atılan taşlar yüzünden yaralandığını ancak eylemcilerin tespit edilememesi nedeniyle listede yer alan isimlerden şikayetçi olmadığını belirtti.

Son olarak ifadesi alınan Diyarbakır D Tipi Cezaevinde bulunan tutuklu müşteki Azmi Saka da iş yerinde oluşan maddi zararlara dair şikayetçi olmadı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.