Kissenger'den Ukrayna vurgusu: "Müzakere edilmiş bir barış zamanı"

Kissenger'den Ukrayna vurgusu: "Müzakere edilmiş bir barış zamanı"

.

A+A-

 İngiltere merkezli The Spectator dergisi için ‘Yeni bir dünya savaşından nasıl kaçınılır?’ başlıklı bir makale kaleme alan ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, riskini azaltmak için müzakere edilmiş bir barış zamanının yaklaştığını söyledi, ancak Rusya’yı parçalama hayallerinin nükleer kaosa yol açabileceğini konusunda uyarıda bulundu.

Ukrayna, NATO’ya bağlanmalı"

Kissenger, yazdığı bu makalede şu sözlere yer verdi:

“Halihazırda başarılmış olan stratejik değişiklikleri geliştirme ve bunları müzakere yoluyla barışı sağlamaya yönelik yeni bir yapıya entegre etme zamanı yaklaşıyor. Bir barış süreci, nasıl ifade edilirse edilsin, Ukrayna’yı NATO’ya bağlamalıdır. Tarafsızlık alternatifi artık anlamlı değildir."

Mayıs ayında Rusya’nın 24 Şubat işgalinden önceki hatlara çekileceği ancak Kırım’ın müzakere konusu olacağı bir ateşkes önerdiğini hatırlatan Kissinger, 2014’teki statükoya geri dönmenin imkansız olması durumunda, Rusya’nın ilhak ettiğini ilan ettiği topraklar konusunda karar vermek için uluslararası denetim altında bir referandum yapılmasını  önerdi.

"Rakip toplumlar, anlaşmazlıklarını şiddetle çözebilir"

Kissenger, Rusya’yı ‘güçsüz’ hale getirme ve hatta parçalamaya çalışma arzusunun kaosa yol açabileceği konusunda uyararak şu sözlere yer verdi:

“Rusya’nın dağılması veya stratejik politika kabiliyetinin yok edilmesi, 11 zaman dilimini kapsayan toprakları tartışmalı bir boşluğa dönüştürebilir. Rakip toplumlar, anlaşmazlıklarını şiddetle çözmeye karar verebilir.

Diğer ülkeler taleplerini zorla artırmaya çalışabilir. Tüm bu tehlikeler, Rusya’yı dünyanın en büyük iki nükleer gücünden biri yapan binlerce nükleer silahın varlığıyla daha da artacaktır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.