Kiev'de toplu mezar görüntüleri: 'Rusya savaş suçu işliyor'

Kiev'de toplu mezar görüntüleri: 'Rusya savaş suçu işliyor'

.

A+A-

Rus askerlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'de çok sayıda kişiyi toplu halde öldürdüğüne dair suçlamaları içeren görüntüler tepkiyle karşılandı.

Açıklamalara göre, Rusya'nın çekildiği başkentte 410 sivilin cesedi bulundu. Buça'da, bir kilisenin bahçesinde toplu mezar bulunduğu kaydedildi.

Moskova, görüntülerin sahte olduğunu iddia ederken, ABD Başkanı Joe Biden, Putin'in yargılanması gerektiğini söyledi.

Karar gazetesinin haberine göre, Rusya'nın savaş suçu işlediği ve faillerin hesap vermesinin gerekitiği belirtildi.

Ukrayna lideri Zelenski, Buça’daki katliam için ‘soykırım’ tanımlaması yaptı. Biden, “Putin bir savaş suçlusu. Yargılanmalı” çağrısında bulundu. İngiltere Başbakanı Johnson da Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin savaş suçu soruşturması yürütmesi gerektiğini kaydetti. Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen “Failler hesap verecek” derken Ankara’nın tepkisi Kiev Büyükelçiliği üzerinden geldi. Elçilik açıklamasında bağımsız soruşturma beklendiği belirtildi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de bu ölümlerin soykırım olarak nitelenebileceğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Rusya’nın petrol ve kömür ihracatında daha fazla yaptırım uygulanması çağrısı yaptı. Macron Kiev’in hemen dışındaki görüntülerin “savaş suçunun açık göstergesi” olduğunu da savundu. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck de ülkesinin Rus enerjisine karşı ambargo üzerinde çalıştığını söylese de henüz bir ambargo uygulayamacaklarını bildirdi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel de daha sert yaptırımlar ve Ukrayna’ya daha fazla yardımın yolda olduğunu duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sokaklardaki ceset görüntülerinin “karnına indirilmiş bir yumruk” gibi olduğunu söyledi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter’dan paylaştığı mesajda “Rusya’nın İrpin ve Bucha’daki sivillere yönelik alçak saldırıları, Putin ve ordusunun Ukrayna’da savaş suçu işlediğinin yeni bir kanıtı” dedi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de, Buça’da yaşananları “soykırım” olarak nitelendirdi. Türkiye de Kiev Büyükelçiliği aracılığıyla yapılan açıklamada, “katliam görüntüleri dehşet vericidir” denildi.

Biden, “Buça’da olanları gördük. Putin bir savaş suçlusu” dedi ve Rus liderin “acımasız” olduğunu belirtti. Öte yandan ABD, Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş nedeniyle Rusya’nın Cenevre merkezli Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkarılması için girişimde bulunacağını açıkladı. ABD’nin BM Daimi Temsilciliği Sözcüsü Olivia Dalton, ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield’in Rusya’nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması için harekete geçeceğini bildirdi. Dalton, Rusya’nın konsey üyeliğinin askıya alınması için ABD’nin Ukrayna, Avrupa ülkeleriyle yakın iş birliği içinde olduğunu ifade etti.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.