KHK'li dört kayıp tutuklandı

KHK'li dört kayıp tutuklandı

12 gün gözaltında tutulan ve aylarca kendilerinden haber alınamayan KHK’li dört kişi tutuklandı. Olayı başından beri takip eden HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tutuklanmalarla ilgili, "Türkiye’de bir hukuk skandalı daha yaşandı" dedi.

A+A-

12 gün gözaltında tutulan ve aylarca kendilerinden haber alınamayan KHK’li dört kişi tutuklandı. Kayıpların durumunu başından beri takip eden HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tutuklanmalarla ilgili, "Türkiye’de bir hukuk skandalı daha yaşandı" dedi.

 

‘FETÖ irtibatı’ suçlamasıyla kamudaki görevlerinden ihraç edilen ve şubat ayından bu yana haber alınamadıktan sonra geçen hafta gözaltında oldukları açıklanan dört kişinin emniyet sorgusu tamamlandı. Ankara Terörle Mücadele Şubesi’nde tutuldukları polisin 28 Temmuz gecesi ailelerine telefon açarak ‘kayıplarınız burada’ haberini vermesiyle ortaya çıkan Yasin Ugan, Özgür Kaya, Erkan Irmak ve Salim Zeybek savcılık sorguları tamamlandıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

TUTUKLAMALARIN GEREKÇESİ AÇIKLANMADI

28 Temmuz’da polisin varlıklarını kabul etmelerinin ardından 12 gündür gözaltında tutulan Ugan, Kaya, Irmak ve Zeybek’in tutuklamalarının gerekçesi açıklanmazken, sorgularında avukatlara erişimlerinin engellendiği iddia ediliyor.

Konuyu başından beri takip eden HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Aileler, avukatlar ortada kaldı. Neyin, ne olduğunu kimse anlamadı. Türkiye’de bir hukuk skandalı daha yaşandı. Bu olay aydınlatılmadıkça Türkiye’nin karanlıktan kurtulması mümkün değil. Bu tiyatroyu kesinlikle kabullenmeyeceğiz. Dört kaçırılan tutuklandı. Savcılık odasına ailelerin avukatları yaklaştırılmadı, ‘özel avukat tuttu’ denildi, gözaltındakiler avukatın ismini bilmiyordu. Arka kapıdan bu avukatlar kaçırıldı. Tutuklanma nedeni bilinmiyor” dedi.

‘Savcılık sorgusunun tamamen evrensel hukuk ilkeleri dışında gerçekleştiğini’ söyleyen Gergerlioğlu şöyle devam etti: “Sorguda; bırakın özel avukatı CMK avukatı bile yoktu. Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi avukatlarını da koridordan çıkardılar. Ortada apaçık bir hukuksuzluk var” diye konuştu.

Tutuklanma gerekçesinin açıklanmaması ve sorgu sırasında avukatlara erişimin engellendiği iddialarına İnsan Hakları İzleme Örgütü de tepki gösterdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.