Kemal Kurkut'u vuranlara 'süper vali' kalkanı!

Kemal Kurkut'u vuranlara 'süper vali' kalkanı!

Kemal Kurkut’un öldürülmesiyle ilgili, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kemal Kurkut’un öldürüldüğü yerde görevli 72 polis hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan soruşturma açılmasına izni vermedi.

A+A-

Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, karara itiraz edeceklerini söyleyerek, “Savcı işi yaptı ve olayın soruşturulmasını istedi. Valiliklerin artık süper yetkileri olduğundan soruşturmaya izin vermedi” dedi.

Kurkut’u vuran sanık polis Y.Ş. hakkında “olası kasıtla insan öldürme” suçundan müebbet hapis istemiyle iddianame hazırlayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, olay günü Newroz alanının protokol kapısında görevli 72 polis hakkında “görevi ihmal “ve “suç delillerini karartma ve gizleme” suçlarından ayrı bir soruşturma başlatmıştı. Savcılık, kamu görevlisi olan polislerin yargılanması için Diyarbakır Valiliği’nden soruşturma izni istemişti.

Savcılığın, talebini değerlendiren Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 72 polis hakkında soruşturma izni vermedi.

Kararda, olay günü üzerini aratmayarak alana girmek isteyen Kemal Kurkut’u fark eden protokol kapısında görevli polislerin onu durduramadığı, Kurkut’un 4 Nolu protokol kapısı girişinde silahla vurulduğu kaydedildi.

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, polisler hakkında soruşturma izni vermemesinin gerekçesini şöyle açıkladı:

“Kemal Kurkut’un ölümüyle sonuçlanan bu olayın, hakkında ön inceleme yapılan emniyet görevlilerinin ihmalinden kaynaklanmadığı, olayın Kemal Kurkut’un bıçakla üstü çıplak vaziyette 4 Nolu süzme noktasından geçmeye kalkışması ve geçmesi buna karşılık o sırada görevli bazı polis memurlarının havaya/yere Kemal Kurkut’u durdurmak için orantısız bir şekilde silah kullanmaları şeklindeki tutumlarından kaynaklandığı, bu silah kullanmanın bir görevli dışında havaya ateş etme şeklinde olsa da, silahını kullanarak Kemal Kurkut’un ölümüne olası kastla yol açan görevlinin ortaya çıkarılması için adli soruşturmanın sürdüğü, dolayısıyla Kemal Kurkut’un ölümüyle sonuçlanan olayda nevruz alanında görevli polislerin… ihmallerinin olmadığı değerlendirildiğinden, 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması hakkında Kanunun 6. maddesi uyarınca haklarında soruşturmanın izni verilmemesine.”

Kurkut ailesinin avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, gazetemize yaptığı açıklamada karara itiraz edeceklerini söyleyerek, “Savcı işi yaptı ve olayın soruşturulmasını istedi. Valiliklerin artık hiper yetkileri olduğundan soruşturmaya izin vermedi. Karar, kesinleşirse polisler hakkında takipsizlik kararı da verilecek” dedi.

 

(cumhuriyet)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.