Keçi Burcu kültür sanat merkezine dönüştürülecek

Keçi Burcu kültür sanat merkezine dönüştürülecek

Sokağa çıkma yasaklarıyla polisin yerleştiği Keçi Burcu'nu 5 yıl sonra teslim alacak DTSO, 1 milyon 200 bin bütçeyle "Kültür Sanat Merkezi"ne dönüştürecek.

A+A-

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, yasakların ilan edildiği 2015'ten beri kapalı olan ve polisin yerleştiği Keçi Burcu 5 yıl aradan sonra Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından teslim alınıyor. "Kültür Sanat Merkezi"ne dönüştürülecek tarihi mekan Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü işbirliğiyle dönüştürülecek. Proje kapsamında DTSO, iki farklı kurumdan 1 milyon 200 TL hibe desteğini aldı.

 

Konuya ilişkin açıklama yapan DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Tayınlamak, "Keçi Burcu’na yakın mesafede bulunan güvenlik kontrol noktası kaldırıldıktan sonra tarihi yapının yeniden işlevlendirilmesi için çalışmalara başlandığı belirterek, "Keçi Burcu’nun zemin katı çok amaçlı salon, sergi alanı, fuaye alanı olarak işlevlendirilecek. Burcun üst kısmı açık seyir terası olacak. Burcun ön kısmında küçük bir meydan oluşturularak, kadınların ürettikleri yöresel ürünleri satışa sunabilecekleri, hareketli satış arabalarının yer alacağı dinlenme ve tadım alanları kurulacak. Yapılacak yatırımlar ile Keçi Burcu’nun müzik, tiyatro, sergi, sinema vb. kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapması, açık alanlardaki hareketli satış ve tanıtım alanları ile de yerli ve yabancı turistlere ürün ve hizmet sunumu sağlaması mümkün olacak. Sur’un karşısında uygun bir alanda da ıslak hacim çalışması yapılarak hizmete açılacak" diye konuştu.

 

GAP İDARESİ'NDE 500 BİN TL HİBE

 

Keçi Burcu'ndaki projelerini Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'yle işbirliği içinde yürüttüklerini, bu kapsamda, proje için ilk hibelerini aldığına işaret eden Tayınlamak, Keçi Burcu’nun işlevlendirilmesi için Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ortaklığında GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden 500 bin TL değerinde bir destek aldıklarını belirtti. Tayınlamak, alınan destek ile kentin yöresel ürün ve lezzetlerinin envanterinin çıkarılacağını, kadınların yöresel ürünler ve lezzetler üretiminin destekleneceği ve Keçi Burcu önünde kadınların yöresel ürünleri tanıtarak satışa sunabilecekleri hareketli satış arabalarının kurulacağını ifade etti. 

 

89 BİN EUORU DA AVRUPADAN 

 

Kentin yöresel ürün ve lezzetlerinin henüz turizme kazandırılamadığını, kaybolan, üretimi yapılmayan ürün ve lezzetlerinin bulunduğunu, öncelikle tespit çalışmasının yapılması gerektiğini belirten Tayınlamak, yöresel ürün ve lezzetlerin ticarileşmesi ve turizme kazandırılması için yapılacak çalışmanın önemli bir altyapı ve model oluşturacağını ifade etti. Proje kapsamında ayrıca Keçi Burcu’nu ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin yararlanabileceği ıslak hacim alanlarının oluşturulacağını da dile getirdi.

 

European Endowment for Democracy (EED) Keçi Burcu Kültür Sanat Merkezi kuruluşuna destek verdiğini kaydeden Tayınlamak, aldıkları diğer proje desteğinin Keçi Burcu Kültür Sanat Merkezi kuruluşu için olduğunu belirtti. Burcun zemin kat ve açık üst bölümünün kültür sanat etkinlikleri için kullanılacağını, bunun için gerekli tefrişat, ekipmanlar vb. için EED’den 89 bin euro destek aldıklarını ifade etti. 

 

Kültür sanat merkezinin kentte kültür sanat alanında faaliyet gösteren kurumlar ve inisiyatifler işbirliğinde faaliyet göstereceğini belirten Tayınlamak, alınan destek ile kültür sanat girişimlerinin performanslarını sergileyebilecekleri, ulusal ve uluslararası düzeyde kültür sanat organizasyonlarına ev sahipliği yapılabileceğini ileri sürdü. Tayınlamak, merkezin kuruluşunun yanında aktif faaliyet göstermesi için uzun süredir ulusal ve yerel düzeyde kültür sanat kurumları, girişimleri ile ortaklaşmaya çalıştıklarını kaydetti.

 

KORUMA KURULU ONAYLADI

 

Projenin Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylandığı, Keçi Burcu’nun önü için çevre düzenleme projesi Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğün devam eden projelendirme çalışmalarında onaylanan projelerinin esas alınarak çalışma yapacağını vurgulayan Tayınlamak, şöyle devam etti: “Kurulu’nca onaylandı ve Çevre ve şehircilik Bakanlığı’nın devam eden projelendirme çalışmalarında onaylanan proje esas alınacak. Onaylanan proje ile de Keçi Burcu’nun ön kısmı bir meydan haline getirilecek. Yapılacak peyzaj çalışmasının korunması ve genel olarak Keçi Burcu’nun bakımı için Sur Belediyesi ile işbirliği protokolü imzaladık. Yaptığımız çalışmalar, aldığımız destekler ve uygulayacağımız faaliyetler ile tarihi yapının bir kültür mekanı olarak hizmet sunmasını hedefliyoruz." 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.