Kayyım dilbilimci Zana Farqinî'yi işten çıkardı

Kayyım dilbilimci Zana Farqinî'yi işten çıkardı

Batman Belediyesi’nin resmi internet sitesindeki "Kurdî" dil seçeneğini önce kaldıran sonra da tepkiler üzerine geri adım atan kayyım, belediye çalışanı dilbilimci, yazar ve çevirmen Zana Farqînî ile 2 kişinin işine son verdi.

A+A-

Haber Merkezi - Batman Belediyesi’ne atanan kayyım, dilbilimci Zana Farqînî’yi işten çıkardı. Farqînî, işten çıkarılmasını, Kürt dili, kültürü ve sanatına karşı bir darbe olarak değerlendirdi. Batman Belediyesi’nin resmi internet sitesindeki “Kurdî” dil seçeneğini önce kaldıran sonra da tepkiler üzerine geri adım atan kayyım, belediye çalışanı dilbilimci, yazar ve çevirmen Zana Farqînî ile 2 kişinin işine son verdi. Farqînî’nin koronavirüs nedeniyle idari izinde iken işten çıkarıldığı öğrenildi. İşten çıkarılma kararı 3 Nisan tarihinde kendisine tebliğ edilen Farqînî, kendisi ile birlikte 2 kişinin daha özlük haklarının verilmeden işten çıkarıldığını söyledi. Farqînî, “Şunun altını çizmek istiyorum. Virüs nedeni ile idari izinli olduğum bir dönemde işten çıkarıldım. Fakat bunlar önemli detaylar değil daha önemlisi Kürtçe dilidir. Dile dönük katkıların belediye tarafından yapılıp yapılmayacağıdır” dedi.

TÜM KÜRTÇE SÖZLÜKLERİN DİJİTALLEŞMESİNE DÖNÜK ADIM ATILMIŞTI

Farqînî, Kürt dili ve kültürü ile ilgili çalışma yürütmek için geldiklerini belirterek, “Özellikle çocuklara ve Kürtçe folklora dönük çalışmalarımız olacaktı. Önce Kürtçe folklar üzerinde çalışma yürüteceklere ilişkin eğitim başlatacaktık. Yarın öbür gün belediye çatısı altında Kürtçe kurslar verebilmeleri için Kürtçe öğretmenlerin yetiştirilmesine dönükte çalışmalara başlamıştık. Daha geniş bir projemiz de vardı. Kürtçe Dil Sözlüğünün hazırlanmasıydı bir tanesi. Özellikle de Kurmanci lehçesine dönük bir çalışmaydı. İlk kez tüm Kürtçe sözlüklerin dijitalleşmesine dönük bir adım atılmıştı. 2-3 ay önce bu işe başlamıştık” diye konuştu.

‘KÜRT DİLİ İLE İLGİLENMEYECEKLER’

Batman Belediyesi’nin uzun vadeli Kürt dili ve kültürü için değerli ve uzun vadeli çalışmaları önlerine koyduklarını vurgulayan Zana Farqînî, “Belediyenin Kürtçe sayfasının kapatılması ve benim gibi kişilerin işten çıkarılmasından sonra önümüze koyduğumuz çalışmaların devam edileceğinden bahsedemeyiz. Çünkü biliyoruz ki Kültür Müdürlüğünde birçok kişi farklı yerlere gönderildi. Yeni gelen müdür de kendi kadrosunu oluşturacak. Var olan kadroyu tasfiye etti. Bu da gösteriyor ki Kürt dil, kültür ve sanatı ile ilgili bir şey yapmak istemiyorlar. Niyetleri de gösteriyor ki belediye çatısı altında Kürt dili, kimliği ve kültürü ile ilgilenmeyecekler” dedi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.