Kayyım atamalarına tepkiler devam ediyor

Kayyım atamalarına tepkiler devam ediyor

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanları’nın görevden alınıp yerlerine kayyım atanmasına çok sayıda sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü ve sendikadan tepki geldi.

A+A-

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanları’nın görevden alınıp yerlerine kayyım atanmasına çok sayıda sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü ve sendikadan tepki geldi. Yapılan açıklamalarda seçmen iradesinin hiçe sayıldığı, bunun demokrasi ve hukuk devleti ilkeleriyle asla bağdaşmayacağının altı çizildi.

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyım atanmasına barolar, sivil toplum örgütleri ve sendikalardan tepki geldi.

İZMİR BAROSU: GÖREVDEN ALINAN BAŞKANLAR GÖREVE İADE EDİLMELİ

İzmir Barosu Başkanlığınca “Türkiye’nin Demokratik ve Çağdaş Bir Hukuk Devleti Olmaktan Başka Seçeneği Yoktur” başlıklı açıklamada, “Herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın üç belediye başkanının görevden alınmış olması seçim öncesi yürütmenin başı tarafından “seçilirlerse kayyum atarız” şeklinde ortaya konan anti demokratik tavrın bir tezahürüdür. Bu hukuksuz anlayışın sonucu olarak meşru ve demokratik yollar yurttaşların bir bölümüne fiili olarak kapatılmıştır. Yapılan uygulama ile yurttaşlara kimi seçerseniz seçin size kendinizi yönetme imkânı tanımayacağız denilmektedir. Dolayısıyla, bugün yaşanan yürütme erkinin demokrasiye karşı darbesidir” denildi. Antidemokratik girdaptan makyaj niteliğinde yargı reformları ile değil köklü bir zihniyet değişimi ile çıkılacağı belirtilen açıklamada, “Türkiye’nin demokratik ve çağdaş bir hukuk devleti olmaktan başka seçeneği yoktur. Siyasi iktidar faşizmin ilanı anlamına gelecek bu uygulamadan derhal vazgeçerek görevden alınan belediye başkanlarını görevlerine iade etmelidir” denildi.

MÜLKİYELİLER: MAKBUL GÖRÜLMEYEN TÜM BELEDİYELER İÇİN TEHDİT

Mülkiyeliler Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada “Atanan kayyumlar aracılığıyla demokrasinin en temel ilkeleri bir kez daha ayaklar altına alındı. İçişleri Bakanlığı’nın seçmen iradesini gasp eden bu kararı, siyasal iktidar tarafından makbul görülmeyen tüm belediyeler için ağır bir tehdit oluşturuyor. Bu uygulamaya son verilmesi, belediye başkanlarının hızla görevlerine iade edilmesi siyasal yaşamımız için hayati önem taşıyor” ifadelerine yer verildi.

SOSYAL HAKLAR VAKFI: KAYYIMLAR SORUŞTURULMALI

Sosyal Haklar Vakfı’ndan yapılan açıklamada kayyım atamalarının Türkiye’nin demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçeceği belirtilerek, “Seçimler üzerinden daha 4 ay geçmeden nasıl bir görev suçu olabilmiştir ki bu kadar ağır bir tedbir uygulanıyor? Kadir Topbaş’lar, Melih Gökçek’ler, Recep Altepe’leri istifa ettirip kamu denetimi ve yargıdan kaçıranların henüz 4 aydır görevde olanlarla ilgili görevden alma işlemleri anayasal düzenin açık ihlalidir. Seçilmiş belediye başkanlarının değil, israfı ayyuka çıkan, kamuyu zarara uğratan kayyumların soruşturulması, kovuşturulması, hakettikleri cezaları alması hukuk devletinin gereğidir” denildi.

DEMOKRASİNİN SON KIRINTILARINA DARBE İNDİRİLDİ

KESK’ten yapılan açıklamada, kayyum politikasının barıştan, emekten yana olan herkese verilmiş bir gözdağı olduğu belirtilerek şöyle denildi:
“Kimsenin kendini halkın iradesi ve yargının yerine koyma hakkı yoktur. Durum rejimin temel bir özelliği haline gelse de demokrasiye yapılan darbeleri kabul etmedik, etmeyeceğiz. Bu antidemokratik zihniyete, tüm kutuplaştırma ve düşmanlaştırma çabalarını aşarak, demokratik bir ülkeyi inşa etme mücadelemizi demokrasiden yana olan tüm kesimlerle yan yana sürdüreceğiz.”

TMMOB: DARBE DÖNEMLERİ ZİHNİYETİNİN ÜRÜNÜ

TMMOB’tan yapılan açıklamada da kayyum atanmalarına tepki gösterildi. Açıklamada görevden almaların sadece halk iradesine değil, halkın demokrasi ve seçimlere olan inancına da darbe vurulduğu ifade edildi. Açıklamada, “Sandıkta kaybedileni demokrasi dışı yollarla gasp etmeye çalışmak, bunu alışkanlık haline getirmek, tek adam rejiminin siyasal ahlak düzeyinin bir göstergesidir. Halkla hiçbir bağı olmayan, halka karşı hiçbir sorumluluk duygusu taşımayan kayyumlar sadece demokrasiye değil, atandıkları yerel yönetimlere de kalıcı zararlar vermektedir. Bu ayıptan, halk iradesine vurulan bu darbeden derhal vazgeçilmelidir” denildi.

DİSK: YENİ BİR DARBE OLARAK TARİHE GEÇTİ

DİSK’ten yapılan açıklamada, “Emekçi halkın kaynaklarını belediye binalarında kendilerine küçük saraylar inşa etmek için harcayanlar, 31 Mart 2019’da halkın oylarıyla sandığa gömülmüş, ancak 19 Ağustos 2019’ta İçişleri Bakanlığı atamasıyla yeniden yönetime getirilmiştir. 31 Mart 2019 seçimlerinden itibaren, seçme ve seçilme hakkına ardı ardına gelen müdahalelerin hiç kimseye bir faydası olmayacaktır. Seçimle gelenler seçimle giderler. Halkın seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldıracak girişimlere karşı, ülkemizi, geleceğimiz, demokrasiyi, adaleti ve toplumsal barışı savunmak hepimizin görevidir” denildi.

HALKEVLERİ: BU SALDIRGANLIK ORTAK MÜCADELE İLE PÜSKÜRTÜLÜR

Halklevlerinden yapılan açıklamada ise, “Hepimiz biliyoruz ki bu intikam darbesinin esas nedenlerinden birisi de batıda AKP’nin seçim yenilgisine yol açan, Kürt halkının İstanbul ve diğer illerde gösterdiği seçim tutumudur. Kürt halkının özgürlük talebinin batıda demokrasi isteyen yurttaşlarımızla kalıcı bir şekilde birleşebilme ihtimali ve iradesidir. AKP/Saray rejimi faşit karakterini bir kez daha gösterdi. 31 Mart seçimlerinde, batıdaki en önemli belediyeleri alan muhalefet de tehdit altındadır. Bu saldırganlık ancak ortak mücadele ile geri püskürtülebilir. Şimdi Kürt halkının iradesine karşı saygı göstermeyenlere karşı kardeşliğin, dayanışmanın zamandır” değerlendirmesi yapıldı.

ÇHD: HAYDUTLUK

Çağdaş Hukukçular Derneği’nden “HDP’li belediyelere el konulması kabul edilemez” başlıklı açıklamada, “Tam 3 yıl önce 28 HDP’li belediyeye el konmuş ve seçilmiş belediye başkanları görevden alınarak yerlerine kayyumlar atanmıştı. O gün Çağdaş Hukukçular Derneği olarak yapılanın adeta bir “haydutluk” olduğunu belirtmiştik. 3 yıl önce yapmış olduğumuz tespiti bugün de aynen tekrarlıyoruz; yapılan, kelimenin tam anlamıyla haydutluktur!” denildi.

ÖHD: HESAP VERİLMEYECEĞİ ANLAMINA GELMEZ

Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nden yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Halkın iradesini sadece kendileri için isteyip Kürtlerin iradesini yok sayanlar bahane üretme zahmetine dahi katlanmamışlardır. Haklarında soruşturma ya da dava olmayan Kürt kalmamışken, adil yargılanma hayal olmuşken buldukları bahane abesle iştigaldir. Bu uygulamaları yapanlar şunu asla unutmamalıdır; pervasızlık düzeni içinde tüm hukuk kurallarının askıya alınması, hiçbir zaman hukuk önünde hesap verilmeyeceği anlamına gelmemektedir.”

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.