Kalın: ABD, YPG’ye olan desteğini sürdürecek gibi görünüyor!

Kalın: ABD, YPG’ye olan desteğini sürdürecek gibi görünüyor!

.

A+A-

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD ile aralarında temel sorunlardan ikisi olan S-400 hava savunma sistemleri ve YPG hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Kalın, Rusya'dan alınan S-400'lere ilişkin, "Karar bir gecede alınmadı, S-400'ler NATO savunma sistemine entegre edilmeyecek" ifadelerini kullandı.

Kalın, S-400’lerle ilgili olarak şu ifadelere yer verdi:

“S-400 kararı Türkiye’de bir gecede alınmadı. Uzun bir sürecin sonucuydu. Suriye savaşının ortasında ABD’nin birden bire Patriot bataryalarını çekmesi bizim için çok büyük bir sürpriz oldu. Arkasından Almanya da aynı şekilde sistemlerini Türkiye’den çekti ve sadece İspanya’nın sistemi Türkiye’de kaldı.

Müttefiklerimizin Patriotlarını Türkiye’den çekmelerinin ardından, biz onları satın alamadık çünkü ABD tarafındaki bazı meslektaşlarımın söylediklerinin aksine, bize uygun ve iyi bir teklif sunulmadı. Onların bize sunduklarını söyledikleri iyi teklifi biz görmedik. Her şeye rağmen Cumhurbaşkanımız, Trump’a Patriotları almaya hazır olduğumuzu belirtti. Elimizdeki S-400’ler NATO savunma sistemine entegre edilmeyecek ve böylece NATO savunma sistemine bir tehdit oluşturacak pozisyonda da olmayacaklar. Patriotların yanı sıra Fransız-İtalyan ortaklığı ile üretilen SAMP/T füzelerini de almak istiyoruz.”

“Anlaşılan ABD, YPG’yi desteklemeye devam edecek”

ABD ile ilişkilerinde bir diğer sorun olan YPG konusuna da değinen Kalın, “YPG’ye verilen destek bizim için bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Bu, ABD yönetimiyle önemli bir anlaşmazlık konusu. ABD yönetimi Obama döneminde başlayan ve Trump yönetimiyle devam eden YPG’ye destek politikasını devam ettirecek gibi görünüyor” dedi.

Türkiye ve ABD ilişkilerini bölen 3 temel konunun olduğunu dile getiren Kalın, bunları şu şekilde sıraladı: ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği destek, S-400’ler ve CAATSA yaptırımları.

“Biden ve Erdoğan muhakkak görüşecek”

Kalın, açıklamasında göreve geldiği günden bu yana bir çok ülke lideriyle görüşen fakat hala Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirmeyen ABD Başkanı Joe Biden hakkında da, “Biden’ın birçok iç politika konularıyla meşgul olduğunu iyi biliyorum. Biz meslektaşlarımızla temaslarımızı kurduk ve iyi bir başlangıç yaptık, muhakkak iki başkan da görüşeceklerdir” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.