Kaja Kallas, Estonya'nın ilk kadın başbakanı oldu

Kaja Kallas, Estonya'nın ilk kadın başbakanı oldu

.

A+A-

AB üyesi ve Baltık ülkesi Estonya'da yolsuzluk iddialarının yolun sonuna getirdiği Başbakan Ratas'ın yerine geçen isim Kallas oldu.

Estonya'da yolsuzluk iddiaları nedeniyle ay başında başbakanlıktan istifa eden Juri Ratas'ın yerine gelen isim belli oldu. Eski başbakanlardan Siim Kallas'ın 43 yaşındaki kızı Kaja Kallas, 1.3 milyon nüfuslu ülkenin yeni ve ilk kadın başbakanı olarak tarihe geçti.

​Merkez sağdaki Reform Partisi'nin lideri olan Kallas'ın adaylığı dün parlamentoda kabul edildi. Kallas'ın selefi Ratas, başkanı olduğu Merkez Parti'nin bir gayrimenkul geliştirme firmasıyla bağlantılı yolsuzluk iddialarına karışması sebebiyle 13 Ocak'ta görevi bırakmıştı. Ratas'ın istifasıyla aşırı sağcı EKRE'yi de içeren merkez sağ koalisyon hükümeti devrilmişti.

Kallas'ın başbakan olması ile beraber EKRE'nin koalisyon hükümetindeki vadesi de dolmuş oldu. Öyle ki EKRE'nin dahil olduğu bir koalisyon hükümetini devralmayacağını açıkça belirten Kallas, aşırı sağın kilit politikalarından biri olan 'evliliği kadın ve erkek arasındaki bir birlik olarak tanımlamama' sözünü tekrarladı. 

Kallas'ın Reform Parisi, Mart 2019'daki son genel seçimden zaferle çıkmasına rağmen çoğunluğu sağlayamamış, koalisyon çabaları da çökmüştü. 

Merkez Parti, Reform Partisi ile koalisyon kurmak istememiş, bu da göçmen ve AB karşıtlığıyla öne çıkan diğer aşısı sağcı parti EKRE'nin koalisyona girmesini sağlamıştı. EKRE eşcinsel evliliğin yasallaştırılmasına da karşı duruyordu.

Öte yandan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını hakkında açıklamalarda bulunan Kallas, "Öncelikli ilgileneceğimiz şey sağlık krizi. Amacımız Estonya'yı mümkün mertebe açık tutmak. İnsanlar işe, çocuklar okula gidebilmeli, ekonomik faaliyetler devam etmeli" ifadesini kullandı.

​Hükümeti selef Ratas'ın Merkez Parti'yle yönetecek olan Reform Partisi, 15 bakan koltuğundan 7'sini alacak. Bakanlardan 6'sı kadın, Kallas dahil 8'i de 30-40'lı yaşlarında. İstifa eden başbakan Ratas yeni kabinede yer almıyor ancak hala Merkez Parti'nin lideri.

Estonya'nın 2023 başında sandığa gitmesi planlanıyor.

Estonya'da 2016'da da Kersti Kaljulaid ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olarak tarihe geçmişti. 


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.