Kadınlar Türkiye'nin her yerinde kendini güvensiz hissediyor

Kadınlar Türkiye'nin her yerinde kendini güvensiz hissediyor

BM’nin 'Ateş Böcekleri ile Karanlığı Aydınlat' kampanyasına Türkiye’den katılan kadınlar kendilerini güvende hissetmediği bölgeleri işaretledi. Türkiye’de işaretlenmeyen tek bir alan yok.

A+A-

Haber Merkezi- Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi’nin (UN Women) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde başlattığı “Ateş Böcekleri ile Karanlığı Aydınlat” kampanyasına Türkiye’den binlerce kadın katıldı.

İnsan Hakları Haftası’nın ilk günü olan 10 Aralık’a kadar sürecek olan kampanya ile kadınlar, Türkiye’de kendilerini güvende hissetmedikleri yerleri ateş böceğini temsil eden bir ışık ile işaretledi.

İşaretlenen alanlara bakıldığında başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere ülkenin pek çok yerinde kadınlar kendilerini güvenli hissetmiyor.

Türkiye haritasında hiç ateş böceği işaretlenmeyen yer ise yok.

BM tarafından açılan ‘atesbocekleri.info’ isimli sitede kampanyanın amaçları şöyle ifade edildi:

“Yaşadığın kentte kendini güvende hissediyor musun? Sokakta yürürken seni tedirgin eden şeyler oluyor mu? Sözlü tacizle karşılaşıyor musun? Yanından geçerken omzuna çarpan, aracınla giderken trafikte seni sıkıştıran oluyor mu? Toplu taşımaya binerken kalabalık olmasına dikkat ediyor musun ya da toplu taşımada yalnız kalmaktan kaçınıyor musun? Yürüdüğün sokaklarda yeterli aydınlatma var mı? Yanmayan sokak lambaları, yolunu değiştirmene neden oluyor mu? Zaman zaman bir çukura denk gelip düşme tehlikesi geçiriyor musun? Kaldırımın yüksekliği yüzünden asfaltın kenarından yürümek zorunda kaldığın oluyor mu? Cevabın ‘Evet’ ise, sen de kamusal alanda (sokakta, iş yerinde, eğlence yerlerinde) şiddete maruz bırakılıyorsun.

Kamusal alandaki şiddetten en çok kadınlar ve kız çocukları etkileniyor; sokakta yürürken, alışveriş yaparken ve toplu taşımayı kullanırken güvende hissetmiyorlar. Şiddetten arındırılmış bir hayat, kadınlar ve kız çocuklarının güçlenmesi ve eşit bireyler olarak toplumsal hayat içerisinde yer almalarının ön koşullarındandır.

Ateş böcekleri birbirlerini korumak, gecenin karanlığında birbirlerini kollamak için bir yanıp bir sönen ışıklarıyla sessiz bir iletişim içindeler. Uzaktan bir yangın yerini anımsatan bu bol ışıklı iletişim onların hayatta kalmasını sağlıyor. Her bir ışık güveni simgeliyor. Bu kusursuz iletişim, şiddet gören kadınlar için neden bir çözüm olmasın? Siz de bir yerlerde kendinizi güvensiz hissediyorsanız oraya bir ateş böceği bırakın, karanlığı aydınlatın.”

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, interaktif haritada işaretlenen güvensiz noktalara ilişkin bilgiyi ilgili yerel yönetimler ile paylaşarak güvenli kentlere katkı sağlamayı hedefliyor.

Kaynak: Artı Gerçek

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.