Kadınlar, Jîna Amini için İstanbul'da eylem yaptı

Kadınlar, Jîna Amini için İstanbul'da eylem yaptı

.

A+A-

İran’da ahlak polisi tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Jîna Amini’nin ölümü, birçok şehirde protesto edildi.

Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu’nun çağrısıyla çeşitli şehirlerde düzenlenen eylemlerin İstanbul’daki adresi, Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskelesi oldu.

“İran’da, Türkiye’de ve her yerde özgürlük” sloganı atılan eylem, saat 16.00 itibariyle başladı. Eylem, İranlı kadınların, kadın hakları ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleşti.

KADINLAR KARAKÖY İSKELESİ ÖNÜNDE

Çocuk Festivali etkinliği nedeniyle eylem Kadıköy'deki Beşiktaş İskelesi'nde yapılamadı. Protestocular, Karaköy İskelesi önünde toplandı.

"Bugün İran'da yarın her yerde dünyayı yerinden oynatacağız", "İslam devleti istemiyoruz" , "Mahsa için her yerde Jin Jiyan azadi" sloganları atıldı.

Çok sayıda İranlının katıldığı eylemde, basın açıklaması Türkçe ve Farsça okundu.

Eylemde Ankara ve Samsun'daki gözaltılar protesto edildi.

'İRAN ÇOK UZAĞIMIZDA DEĞİL'

Basın açıklamasında "Mahsa’nın katledilmesi tüm dünyada erkek devlet şiddetine karşı mücadele eden biz kadınların öfkesi oldu" ifadeleri kullanıldı. Açıklama şöyle devam etti:

"Aynı erkek egemenliğini, aynı erkek şiddetini yaşadığımızı biliyoruz! İran rejiminin dayatmalarına benzer ahlak dayatmalarına maruz kalıyoruz, hayatlarımız giderek kısıtlanıyor. Hayatlarımızdaki şiddet sarmalı İran’da da Türkiye’de de bizzat erkek devlet tarafından örgütleniyor.

Maç izlediği için yargılanan ve yargı önünde kendisini yakan Seher Hüdayari, Kur’an yaktığı yalanı yayıldığı için linç edilen Ferhunde Melikzade, İzmir’de polis tarafından katledilen trans kadın Hande Buse Şeker, Siirt’te uzman çavuş Musa Orhan’ın cinsel saldırısına uğrayan Îpek Er ve saçları gözüktüğü için İran’da ahlak polislerinin işkence etmesiyle katledilen Mahsa Amini. Biz kadınlar kadın olduğumuz için şiddet görüyor, katlediliyoruz. Ve biliyoruz; örgütlenen bu şiddete karşı tek çözüm sınır tanımayan kadın dayanışmasında, kurtuluş ortak mücadelemizde.

Çünkü biliyoruz, İran çok uzağımızda değil. Türkiye’de de bir gecede İstanbul Sözleşmesi feshediliyor, kayyum eliyle kadın kurumları işlevsizleştiriliyor, LGBTİ+lar dini propagandalar ile hedef gösterilerek halk içerisinde nefret söylemi yayılmaya çalışılıyor."

Hep birlikte sesleniyoruz: İran’da, Türkiye’de, her yerde özgürlük istiyoruz!

Ve biliyoruz, hiçbir gerici güç, faşist saldırı, dinci politika biz kadınların özgürleşmesine engel olamayacak. Bugüne kadar kazandığımız hiçbir şey, bizlere egemenler tarafından bahşedilmedi. Hepsini yaşamlarımız pahasına mücadele ederek ellerimizle kazandık. Şimdi bizleri tahakküm altına alan erkek egemenliğine karşı tüm dünyada birlikte yükselteceğimiz kadın mücadelemizle özgürlüğümüzü kazanacağız!"

Basın açıklamasının ardından protestocular Kadıköy'de slogan atmaya devam etti.

Topluluğa "dağılın" çağrısı yapan polis, Farsça ve Kürtçe slogan atılmasını engellemeye çalıştı.

KAYNAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.