KADES'i kullanan kişi sayısı 3 milyonu geçti, 4 yılda 355 bin ihbar yapıldı

KADES'i kullanan kişi sayısı 3 milyonu geçti, 4 yılda 355 bin ihbar yapıldı

.

A+A-

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, KADES’in 3 milyon 478 bin 641 kişi tarafından cep telefonlarına indirildiğini, 4 yılda 355 bin 366 kadının da şiddet ihbarında bulunduğunu açıkladı.

Türkiye’de Covid-19 ile mücadelenin beraberinde getirdiği kapanma tedbirleri ile başlayarak, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ile devam eden süreçte aile içi ve kadına yönelik şiddette artış yaşandı. 

Hükümet tarafından her ne kadar iç hukukun, "kadına yönelik şiddetle mücadelede yeterli" olduğu ifade edilse de bu süre zarfında kadın cinayetlerinin de önüne geçilemedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, Türkiye'de 2021 yılında 280 kadın öldürüldü, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. 2022 yılının ilk altı ayında da erkekler tarafından 31 kadın öldürülürken, 22 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

TANRIKULU, ŞİDDET GÖRDÜĞÜ İÇİN YETKİLİ MERCİLERE BAŞVURAN KADINLARI SORDU

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu şiddet gören kadınların başvurularının adli mercilere yansımasını Meclis gündemine taşıdı. Türkiye’de illere göre, şiddet gördüğü gerekçesiyle yetkili mercilere başvuruda bulunan kadın sayısını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soran Tanrıkulu, başvurular karşısında yapılan işlemlerin ne olduğunun da cevaplandırılmasını istedi. 

KADES’İ KULLANANLARIN SAYISI 3 MİLYONU GEÇTİ: ‘GELEN İHBAR SAYISI 355 BİN 366’ 

İçişleri Bakanı Soylu, ‘yetkili makamlara’ yapılan şiddet başvurularını soran Tanrıkulu’na, 24 Mart 2018 tarihinde hayata geçirilen KADES (Kadın Acil Destek İhbar Sistemi) uygulamasına gelen ihbar sayıları üzerinden cevap verdi. 

Kadın Acil Destek Uygulaması'nın, 5 Nisan itibariyle 3 milyon 478 bin 641 kişi tarafından cep telefonlarına indirilerek kullanılmaya başlandığına vurgu yapan Soylu, 4 yılda 355 bin 366 kadının da şiddet ihbarında bulunduğunu açıkladı. Bakan Soylu’nun açıkladığı veriler günde yaklaşık 243 kadının şiddet ihbarında bulunduğunu ortaya koyuyor.  

‘6284 SAYILI KANUN KAPSAMINDA GEREKLİ TEDBİRLER ALINIYOR’

'Yetkili mercilere yapılan şiddet başvuruları ile ilgili tedbirlerin alınmasının yanında her türlü çalışmanın da sürdürüldüğü' yanıtını veren Soylu, bu kapsamda yapılan işlemlere dair şunları söyledi:

“Kolluk kuvvetlerince; 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve Kanuna İlişkin Uygulama Yönetmeliği kapsamında gerekli tedbirler alınmaktadır. Bahse konu kanun kapsamındaki koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınmasını sağlamak amacıyla; 81 il Emniyet Müdürlüğüne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği koordinesinde Polis Merkezi Amirliklerinde, 24 saat esasına göre görevlendirilen personel tarafından hizmetler yürütülmektedir.”

‘ELEKTRONİK KELEPÇE ÜLKE GENELİNE YAYGINLAŞTIRILMIŞTIR’

KADES uygulaması üzerinden gelen ihbarlara en yakın ekip ve devriyenin sevk edildiğine de vurgu yapan Soylu, şiddete maruz kalan kadınların ifadesinin kolluk personeli tarafından alındığını ve ‘Aile İçi Şiddet Kayıt Formu’ doldurtularak risk değerlendirilmesi yapıldığını kaydetti. 

Risk değerlendirme sonucuna göre 6284 sayılı kanun kapsamında önleyici ve koruyucu tedbirler alınarak Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'ne (ŞÖNİM) bilgi verildiğini belirten Soylu, “Şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilerle ilgili şiddet mağdurlarına yaklaşmadan kolluk tarafından önlem alınabilmesi amacıyla 'elektronik kelepçe' uygulaması hayata geçirilerek ülke geneline yaygınlaştırılmıştır” ifadelerine yer verdi.

Kaynak / Gazeteduvar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.