Johnson, Churchill'in Torununu Da İsyan Ettirdi

Johnson, Churchill'in Torununu Da İsyan Ettirdi

Johnson'ın Brexit'i yönetme şekline dün gece kendi partisinden 21 vekil isyan etti. '21 muhafazakâr isyancı' arasında, ülkenin eski başbakanlarından Winston Churchill'in torunu da vardı.

A+A-

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Brexit'i yönetme şekline dün gece kendi partisinden 21 vekil isyan etti. '21 muhafazakâr isyancı' arasında, ülkenin eski başbakanlarından Winston Churchill'in torunu da vardı.

İngiliz siyasetini kördüğüme dönüştüren Brexit (Avrupa Birliği’nden ayrılma) sürecinde, Başbakan Boris Johnson dün gece ağır bir yenilgi aldı. Parlamento Johnson’ın, ekonomik felaket senaryosu olarak görülmesine rağmen ‘anlaşmasız Brexit’i hayata geçirme ısrarına geçit vermedi. Johnson’ın oylamada yenilgiye uğramasının arkasında ise 21 ‘isyancı muhafazakâr’ vardı. Anlaşmasız Brexit süreci, Johnson’ın lideri olduğu iktidardaki Muhafazakâr Parti’den 21 vekilin karşı oy kullanması sayesinde kabul edilmedi.

Bu gelişmenin ardından, 21 ‘isyancı muhafazakâr’ vekil İngiliz siyasetinin gündemine oturmuş durumda. Başbakan’ın planını suya düşüren bu vekillerin hepsi partiden ihraç edilecek. Ancak oylamanın kabul edilmesini engelledikleri için hem Brexit’e tümden karşı olanlar, hem de anlaşmasız bir Brexit’ten kaygı duyanlar arasında adeta kahraman ilan edildiler.

330 YILLIK DENEYİM İHRAÇ EDİLECEK!

Bu kişiler arasında geçmişte bakanlık dahil üst düzey görevler üstlenmiş isimler bulunuyor. Reuters’a göre, ihraç edilecek isimlerin parlamentodaki toplam deneyimi 330 yılı buluyor.

CHURCHILL’İN TORUNU OLAN 37 YILLIK VEKİL DE İSYAN ETTİ

İngiltere’nin 2. Dünya Savaşı’nda başbakanı olan Muhafazakâr Partili Winston Churchill’in torunu, 37 yıllık milletvekili Nicholas Soames da ‘isyancılar’dan biri. Soames, dün geceki oylamanın ‘dedesinin bildiği Muhafazakâr Parti’nin sonu olup olmadığı’ sorusuna, “Hayır ama bu kötü bir gece” yanıtını verdi.

1983’ten bu yana Muhafazakâr Parti’den milletvekili olan 71 yaşındaki Soames, ihraç edilecek olması hakkında “Savaşın doğal sonucu. Ne yaptığımı biliyordum” dedi.

79 YAŞINDAKİ ‘EN ESKİ VEKİL’ DE ‘HAYIR’ DEDİ

İhraç edilecek 21 isimden biri de, İngiliz Avam Kamarası tarihinde aralıksız olarak en uzun süre vekillik yapmış olan 79 yaşındaki Ken Clarke. Eski maliye bakanı Philip Hammond, eski kültür bakanı Ed Vaizey ve oylamadan hemen önce Liberal Demokrat Parti’ye katılan Phillip Lee de isyancılar arasında.

JOHNSON TELEFONLA İKNA ETMEYE ÇALIŞMIŞ

The Guardian gazetesi ise 21 isyancı Muhafazakâr vekilin, anlaşmasız Brexit’e karşı çıkmak için muhalefet saflarına geçtikleri sırada kendilerini ‘özgürleşmiş’ hissettiğini yazdı. Gazetenin haberine göre, Johnson oylamayı kazanabilmek için ‘isyancı’ vekillerden bazılarına iki kez bizzat telefon etmesine rağmen onları ikna edemedi.

CORBYN’DEN ERKEN SEÇİM ŞARTI

Muhafazakâr Parti içindeki son isyan, İngiltere’de üç yıl önce referandumla kabul edilmesinden bu yana siyaseti kilitleyen Brexit krizindeki en dikkat çekici gelişmelerden biri oldu. Başbakan Boris Johnson şimdi erken seçim kararı almak istiyor. Seçimleri kazanıp, halk desteğinin arkasında olduğu teziyle anlaşmasız da olsa Brexit’i hayata geçirme yetkisine sahip olabilmeyi hedefliyor.

Ancak ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, Johnson’ın savunduğu anlaşmasız Brexit’i engelleyecek bir yasa çıkarılmadan önce seçim düzenlenmesine karşı olduklarını açıkladı.

Türkiye’de ‘Osmanlı’nın son dahiliye nazırı Ali Kemal’in torunu’ olarak bilinen Johnson, Brexit referandumu öncesinde AB’den ayrılmanın en ateşli savunucularından biriydi. Johnson bu dönemde ‘İngiltere’nin AB’de kalması halinde çok sayıda Türk göçmenin ülkeyi istila edeceğini’ öne sürerek milliyetçi İngilizlerin oyunu almıştı. Referandum sonrasındaysa bu sözlerinin gerçeği yansıtmadığını kabul etmişti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.