İsveç Kürt mülteci Mahmut Tat'ı iade etti, Türkiye tutukladı: Kurnazlık yaptılar

İsveç Kürt mülteci Mahmut Tat'ı iade etti, Türkiye tutukladı: Kurnazlık yaptılar

.

A+A-

İsveç tarafından Türkiye’ye iade edilen Mahmut Tat gündemdeki yerini koruyor. Avukat Deveci, “İsveç'in hazırladığı yeni yasa tamamen Kürtlere karşı hazırlanmış” dedi.

Dersim’de minibüs şoförlüğü yaparak geçimini sağlayan Mahmut Tat, bir itirafçının kendisi hakkında verdiği ifadesi nedeniyle yargılandığı davada 6 yıl 10 ay hapis cezası aldı. Mahkemenin verdiği hapis cezasına karşı Tat, 7 yıl önce İsveç’e gitti.

Mahmut Tat, 22 Kasım’da İsveç polisi tarafından gözaltına alınarak 1 Aralık’ta Türkiye’ye gönderildi. Tat, getirildiği İstanbul Havalimanı'ndan sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildi.

‘İSVEÇ KURNAZLIK YAPTI’

İsveç’te mültecilerin avukatlığını yapan avukat Abdullah Deveci, Türkiye ve İsveç’in suç işlediğini, bunu Birleşmiş Milletler İşkence Komitesi’ne taşıyacaklarını söyledi. “İsveç, kamuoyu tepkisi çekmemek için Türkiye’nin İsveç hükümetine sunduğu iade listesinde olanların yerine, listenin dışında kalan birini iade etti. İsveç burada kurnazlık yaptı” ifadelerini kullanan Deveci, “Türkiye ve İsveç’in yaptığı ikiyüzlülük. İki devlet de suç işliyor. Çünkü Türkiye’de aranan bir kişi, mahkeme tarafından cezası onanmış birisi, İsveç’e sığınma talebinde bulunmuş. İsveç onu tutuklayıp kelepçeli olarak Türkiye polisine teslim ediyor" dedi. 

‘İSVEÇ SUÇ İŞLEDİ’

Deveci, İsveç makamlarının Mahmut Tat’ı iade etme gerekçesini şöyle aktardı: “İsveç’in iade etme gerekçesini ‘Türkiye’de Mahmut Tat hakkında verilen kararı biz tartışmaya açmıyoruz’ şeklinde açıklıyor ve Türkiye’deki mahkeme kararının kendileri için bağlayıcı olduğunu, Tat’ın Türkiye’de aldığı cezanın makul bir ceza olduğunu ve Türkiye’de işkence olmadığını iddia ediyor. Bunların tamamı yanlış. Birincisi, Türkiye’deki mahkemenin verdiği kararda hiçbir delil yok. Varsayalım ki var, yine de Türkiye, İran ve Azerbaycan gibi işkencelerin olduğu ülkelere iade edilemez. İsveç burada suç işlemiştir.”

‘MÜLTECİLER ENDİŞELİ, YÜZLERCE TELEFON GELİYOR’

İsveç’te hazırlanan ve Ocak ayında yürürlüğe girecek olan yasanın Kürtlere karşı hazırlandığını belirten Deveci son olarak “Eğer İsveç kamuoyu, aydınlar, demokrasi savunucuları bunun önüne geçmezse ve Birleşmiş Milletler İşkence Komitesi’nde İsveç mahkum edilmezse devamı gelir. İsveç’in özellikle Kürtlere bu şekilde davranması kabul edilemez. İsveç’te yeni bir yasa yürürlüğe girecek. Bu yasa tamamen MİT’in istediği şekilde oldu. Bu bir ilktir. İsveç istihbaratı ile Türkiye istihbarat teşkilatlarının ortak hazırladığı yasa, Kürtlere karşı hazırlandı. Renkler, semboller ve gruplar belli. Bana yüzlerce telefon geliyor. İsveç vatandaşı olmuş olanlar bile korkuyor. Bu iadeye karşı İsveç’te çok büyük bir tepki var. İsveç halkı, medyası, STK’ler çok büyük tepki gösterdi. BM İşkence Komitesi’ne başvuruda bulunacağız” dedi.

Kaynak: DUVAR

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.