İsveç Kilisesi Laponlarla Helalleşti

İsveç Kilisesi Laponlarla Helalleşti

.

A+A-

İsveç Uppsala Katedrali'nde beş Lapon ile birlikte bir tören düzenleyen Başpiskopos Antje Jackelén, İsveç Kilisesi'nin işlediği tacizin tanıklarıyla birlikte; tarih boyunca Laponlara karşı işlenen ihlaller için özür diledi.


17. ve 18. yüzyıllarda İsveç Kilisesi, kutsal yerleri yok ederek ve Laponların geleneksel müzikleri ’joik’i yasaklayarak Sami kültürünü baskı altına aldı.


Kilise 20. yüzyılda, Antje Jackelén'in belirttiği gibi, ırk biyologlarının kafataslarını ölçmeleri için "kapıyı araladı". Lapon çocuklar sadece İsveççe konuşmaya zorlandı.


Bugün Katedral'de dilenen özür: Lapon grubunun temsilcileriyle 1990'lardan beri devam eden uzlaşma çalışmalarının neticesidir.Törende, Sami Parlamentosu Başkanı Başpiskopos Antje Jackelén ve uluslararası tanıklar hazır bulundu.
Laponya, (Fince: Lappi); Fennoscandia'nın (Fennoscandia veya Fenno-İskandinavya; İskandinav Yarımadası, Kola Yarımadası, Karelya ve Finlandiya'nın bulunduğu alanı tanımlamak için kullanılan coğrafi ve jeolojik terim) en kuzeyine verilen isimdir. Laponya; Norveç, İsveç, Finlandiya ve Rusya tarafından paylaşılmıştır.
Bölgenin yerli halkı, bugün sayıları çok azalmış olan Sami uluslarından biri olan Laponlar'dır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.