İSTANBUL SEÇİMLERİ VE KÜRTLER

İSTANBUL SEÇİMLERİ VE KÜRTLER

Hasan Doğan

A+A-

Görünen odur ki İstanbul seçimlerinde yine Kürt oyları belirleyici bir konumda. Seçim ise iki aday ve iki cephe arasında olacak. Her iki aday ve her iki cephe de Kürt kardeşim ve Kürt vatandaşım söyleminden illeri gitmiyor.

Sahi bu Kürtler ne ve kim?
Kardeş ve vatandaşım ne anlama gelir?
Veya ne anlatılmak isteniyor?
Sorular çoğaltılabilir. Bunu pekte anlamlı bulmuyorum. Her soru zaten biliniyor. Sıkıntı cevaplarda. Yukardaki üç soruya kendimce cevaplar vermek istiyorum.

Kürtler ayrı bir millet olmakla beraber, yaşadıkları coğrafyanın kadim tarihten beri yerleşik sahipleridir. Ayrı bir dilleri ve kültürleri var. Tıpkı diğer milletler gibi.
Kardeş ve vatandaş olma durumu ise kocaman bir yalan. Eğer kardeş ve vatandaş isek ilk elden dil ve kültürümüze saygı duyulması kadar, dil ve kültürümüz üzerindeki gayri insani uygulama ve yasakların son bulması gerekir. Aynı şekilde eşit siyasal temsiliyet alanlarının önünün açılması gereklidir. Bunların yarın olacak şeyler olmayacağını bilebilecek durumdayız.
Kürt kardeşim veya vatandaşım derlerken aslında Kürtleri sadece ve sadece bir öteki olarak görüyorlar. Bahse konu olan kardeşim ve vatandaşım söylemleri yok sayma ve inkar etmenin bir ayrı versiyonundan ibarettir.
Kardeşim ve vatandaşım deyip dilimiz ve kültürümüz üzerindeki baskıları devam ettirmek ne kardeşlik nede vatandaşlık hukukunda yeri yoktur.

İstanbul yer yüzünde Kürtlerin en yoğun yaşadığı bir şehirdir. Daha açık söylemek gerekir ise nüfusun 3/1 Kürt'tür. Böylesi bir yoğunluğa rağmen Kürt dili ve Kültürü için bir tek tane bile olsun yerel yönetimlerin desteği ile her hangi bir proje, okul, kreş, tiyatro dil kursları gibi bir şey söz konusu değildir. İstanbul Kürtleri kapılarını çalanlara karşı ince eleyip sık dokumalıdırlar.

Kürtlerin kapısı çalınıp oy istenirken Kürtlerin aklından geçenlerin ne olduğunu bilmek ve buna saygı duymak minimalist bir ölçüdür. Bu ölçüden yoksun, yok sayan, ötekileştiren ve zulüm uygulan hiç bir kimse Kürtlerin kapısını çalmamalıdır. Kürtler bu anlayış içerisinde olanlara kapıyı göstermelidir.

İstanbul seçimlerinde öteden beri Kürtlerin ince karnı olan muhafazakar Kürtler üzerinden ciddi hesaplar yapılıyor. İstanbul muhafazakar Kürtleri bu süreçte kendilerini derli toplu ifade ettikleri oranda bir çok sonuç alma şansına sahipler. İstanbul'daki muhafazakar Kürtler bir adım illeri atıp diger Kürt çevreleri ile bu süreçte neler yapıla bileceği konusunda ortak noktalar tespit edebilirler.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.