İsrailli liderden yerleşim yerlerini ‘ilhak’ çağrısı

İsrailli liderden yerleşim yerlerini ‘ilhak’ çağrısı

İsrail eski Adalet Bakanı Ayelet Şaked, Yahudi yerleşimlerin İsrail'e “ilhak” edilmesi çağrısı yaptı.

A+A-

Haber Merkezi- ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı olarak görmediklerini duyurmuştu.

Pompeo ayrıca, “Batı Şeriada İsrail'in sivil yerleşimler kurması, aslında uluslararası hukukla uyumsuz değil” dedi.

Mike Pompeo'nun açıklamasının ardından eski İsrail Adalet Bakanı ve Yeni Sağ Partisi lideri Ayelet Şaked, söz konusu yerleşimlerin İsrail'e ilhak edilmesi çağrısı yaptı.

Şaked, Twitter hesabında paylaştığı mesajda, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerine ilişkin karardan dolayı ABD Başkanı Donald Trump ve Mike Pompeo'ya teşekkür etti.

Yahudilerin Batı Şeria'da yaşamaya yasal ve ahlaki hakları olduğunu belirten Şaked, “Artık egemenliğimizi bu yerleşimlere uygulama zamanı” ifadesini kullandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 17 Eylül'de İsrail'de yapılan erken seçimler öncesi Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini İsrail'e ilhak vaadinde bulunmuştu.

ABD'de 1978'de Carter yönetimi, sivil yerleşimleri inşa etmenin uluslararası hukuka uygun olmadığı sonucuna varmıştı. Ancak 1981'de Başkan Ronald Reagan buna katılmadığını söylemiş ve yerleşimlerin özü itibariyle yasadışı olmadığına inandığını vurgulamıştı.

ABD, yerleşimleri "yasadışı" olarak tanımlamaktan kaçınıp, "gayrımeşru" olduğunu söylemiş ve BM Güvenlik Konseyi'ndeki veto hakkıyla, İsrail'i yerleşimleri kınayan kararlardan korumuştu.

Ancak, 2016 sonlarında Obama yönetiminin attığı son adımlardan biri, BM'de İsrail yerleşimlerini kınayan bir kararı veto etmemek olmuştu.

Pompeo, Trump yönetiminin tartışmanın tüm taraflarını gözden geçirdiğini ve Başkan Reagan'a katıldığını belirtmişti.

Kaynak: Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.