İsrail: Kürt halkından yana tavır takınmaktan gurur duyuyoruz

İsrail: Kürt halkından yana tavır takınmaktan gurur duyuyoruz

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı, 'İsrail, diplomatik ve insani alanda yardım talebi aldı. Kürtler’in içinde olduğu derin gerilimi anlıyoruz ve bir dizi kanal üzerinden yardımcı oluyoruz' dedi.

A+A-

Haber Merkezi- İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely, İsrail’in, Suriyeli Kürtlere yardım sağladığını ve ABD’yle görüşmelerde Kürtler’in savunuculuğunu yaptığını söyledi.

İsrail, Kürtleri, bölgede İran’ın etkisine karşı denge unsuru olarak görüyor. Suriye’den asker çekme, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun, ABD Başkanı Donald Trump’la kamuoyu önünde görüş ayrılığı yaşadığı nadir konulardan biri durumunda.

Netanyahu, 10 Ekim’de Kürt halkına insani yardım önerisinde bulunmuş, Kürtler’in Türkiye ve müttefiklerinin olası “etnik temizliğiyle” karşı karşıya kaldıklarını söylemişti.

 Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Hotovely de mecliste yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun önerisinin kabul edildiğini söyledi. Hotovely, “İsrail, özellikle diplomatik ve insani alanda çok sayıda yardım talebi aldı. Kürtler’in içinde olduğu derin gerilimi anlıyoruz ve onlara bir dizi kanal üzerinden yardımcı oluyoruz” diye konuştu.

Hotovely, İsrail’in yardımlarıyla ilgili ayrıntı vermedi ancak ”Amerikalılarla görüşmelerde Kürtler konusundaki hakikatleri ortaya koyuyoruz. Kürt halkından yana tavır takınmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Bakan,“İsrail’in, Suriye’nin kuzeyindeki bölgede ılımlı ve Batı yanlısı unsurlar olarak Kürtler’in ve diğer azınlıkların gücünün muhafaza edilmesinde gerçekten belirgin bir çıkarı var. Suriye’nin kuzeyinde Kürtler’in kontrolünün olası çöküşü, İsrail açısından olumsuz ve tehlikeli bir senaryodur. Bu tür bir gelişmenin, bölgede İran’ın öncülük ettiği olumsuz unsurların güçlenmesine yol açacağı kesinlikle nettir” dedi.

Türkiye, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Ekim ayı başında Suriye’nin kuzeyinden 1000 Amerikan askerini aniden çekme kararı almasından sonra  bölgedeki Suriye Demokratik Güçleri'ne (QSD) karşı operasyon başlatmıştı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.