İsmail Beşikçi: Seçmeli derslerle Kürtçe öğretmek Kürtlere bir hakarettir

İsmail Beşikçi: Seçmeli derslerle Kürtçe öğretmek Kürtlere bir hakarettir

.

A+A-

Beşikçi, “Çocuklara Kürtçe öğretmek, Kürtçe konuşmalarını sağlamak çok önemlidir. Bugün seçmeli derslerle çocuklara Kürtçe öğretmeye çalışmak iktidarın çok büyük yanlışıdır. Kürtlere hakaret olduğu da söylenebilir. Ama çok küçük de olsa bu olanaktan yararlanmak gerekir” dedi.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta okullarda, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersler arasında Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri de yer alıyor.

Öğrenci ve velilerin bu dersleri tercih etmesi için birçok çevreden çağrılar yapılıyor, kampanyalar düzenleniyor.

Öğrencilerin tercih ettikleri dersi 7 Şubat 2022’ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor. Bazı okullar, online olarak yapılan başvuruları da kabul ediyor.

Rûdaw’dan Rawin Sterk’in sorularına yanıt veren ünlü yazar ve sosyolog İsmail Beşikçi, Kürtçe seçmeli derslere ilişkin görüşlerini aktardı.

“Seçmeli derslerle çocuklara Kürtçe öğretmek Kürtlere hakaret”

Çocukların Kürtçe konuşması gerekliliğinin altınız çizen Beşikçi şu değerlendirmede bulundu:

“Ailelerin çocuklarına Kürtçe derse yönlendirmelerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün 60-70 yaşında Kürtlerin evlerinde, çarşıda pazarda Kürtçe konuşmaları şüphesiz çok iyidir. Ama bu yeterli değildir. Yani geleceği belirleyen bir durum değildir. Geleceği belirleyen çocukların durumudur. Önemli olan çocukların Kürtçe konuşabilmeleridir.

Bugün Diyarbakır, Batman, Van, Hakkari, Urfa, Nusaybin, Yüksekova, Mardin, Tatvan gibi şehirlerde sokak aralarında dolaşalım. Çocuklar sokaklarda kapılarının önünde birbirleriyle oynarken birbirleriyle kavga ederken hangi dili kullanıyorlar? Buna dikkat edelim. Eğer bu dil Kürtçe değilse, Kürtler gelecekte çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalır.

Çocuklara Kürtçe öğretmek, Kürtçe konuşmalarını sağlamak çok önemlidir. Bugün seçmeli derslerle çocuklara Kürtçe öğretmeye çalışmak iktidarın çok büyük yanlışıdır. Hatta Kürtlere hakaret olduğu da söylenebilir. Ama çok küçük de olsa bu olanaktan yararlanmak gerekir. Bu bakımdan çocukların Kürtçe dersine yönlendirilmelerinde çok büyük yarar vardır.”

/rudaw/

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.