İşgalde 51. gün - Amiral gemisi battı, Rusya Karadeniz'deki savaş gemilerini güneye çekti

İşgalde 51. gün - Amiral gemisi battı, Rusya Karadeniz'deki savaş gemilerini güneye çekti

.

A+A-

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 51. güne girildi. Pentagon'dan üst düzey bir yetkili, Rusya’nın "Moskova" füze kruvazöründeki yangın sonrasında Karadeniz’in kuzeyindeki savaş gemilerini Ukrayna kıyılarından uzaklaştıracak şekilde güneye kaydırdığını açıkladı.

Ukrayna’nın Neptün füzesiyle vurduğunu duyurduğu Moskova isimli gemiyle ilgili, Rusya gemide çıkan yangın sonucu mühimmatın infilak ettiğini ve ağır hasar meydana geldiğini aktardı.

15 Nisan'da yaşanan gelişmeler şöyle:

07.31 - Avustralya, aralarında Kamaz, Sevmash, Rus Demiryolları ve United Shipbuilding gibi Kremlin için önemli kurumların yer aldığı 14 Rus devlet teşebbüsüne yaptırım uygulayacak.

06.49 - ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Rusya'nın nükleer silah kullanımı tehdidinin hafife alınamayacağını ancak CIA'in bu endişeyi destekleyecek "somut deliller" görmediğini açıkladı.

CIA Başkanı William Burns, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden beri yaptığı en detaylı açıklamada, Rusya'nın 1945'ten beri gerçekleştirebileceği en büyük saldırının nükleer silahların kullanılmasıyla gerçekleşmesi hususunun Avrupa devletlerinde endişe konusu olduğunu söyledi.

Rus Ordusunun Ukrayna'da büyük kayıplar vermesi ve Kiev'i alamayıp ülkenin doğusundaki bazı bölgelerden çekilmek zorunda kalmasının Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'de "potansiyel bir umutsuzluk" yaratmış olabileceğinin altını çizen CIA Başkanı, bu nedenlerden dolayı düşük verimli ya da taktiksel nükleer silahlara başvurulmasının "hafife alınmaması gereken bir tehdit" oluşturduğunu söyledi.

02.04 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, son sekiz yılda Rusya'nın saldırıları nedeniyle 14 bin Ukraynalının yaşamını yitirdiğini belirtti.

Zelenskiy, yayınladığı video mesajında, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının 24 Şubat'ta başlamadığını, Rus ordusunun 2014'ten beri Ukrayna'ya saldırdığını ifade etti.

01.53 - Fransız medyası, Almanya'nın Hamburg'da bulunan Dilber adlı Rus milyarder Alisher Usmanov'a ait 156 metre uzunluğundaki yata el koyduğunu yazdı. 156 metre uzunluğundaki yatın, Forbes'e göre yaklaşık 600 milyon dolar değerinde olduğu sanılıyor.

14 Nisan'da yaşanan gelişmeler şöyle:

20.27 - ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın "Moskova" füze kruvazöründeki yangın sonrasında Karadeniz’in kuzeyindeki savaş gemilerini Ukrayna kıyılarından uzaklaştıracak şekilde güneye kaydırdığını açıkladı.

Rusya’nın Donbas bölgesinde ne zaman büyük bir operasyon başlatacağı yönündeki bir soruya yanıt veren yetkili, Moskova'nın planları hakkında net bir bilgi sahibi olmadıklarını ancak Rus güçlerinin operasyon hazırlığı yapmaya devam ettiğini söyledi.

18.16 - ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey Carolina yolculuğu öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. Biden, Ukrayna’ya üst düzey bir heyet gönderip göndermeyeceği sorusu üzerine, yönetiminin üst düzey bir heyeti Ukrayna’ya göndermesi gerekip gerekmediğine karar vermek için hala ekibiyle çalıştığını ifade etti. Söz konusu heyette kimi göndereceği sorulan Biden, muhabire dönüp "Gitmeye hazır mısın?" dedi.

16.28 - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Rusya'nın Ukrayna işgalinin dünyada ekonomik beklentileri zayıflattığı konusunda uyardı.

11.43 - Rusya Soruşturma Komitesinden yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna’ya ait ağır silahlar taşıyan 2 helikopterin Rusya hava sahasını ihlal ederek Bryansk bölgesine girdiği belirtildi.

Alçak irtifada uçan helikopterlerin en az 6 hava saldırısı gerçekleştirdiği bilgisine yer verilen açıklamada, “En az altı sivil binanın hasar gördüğü saldırıda 1’i çocuk 7 kişi yaralandı” denildi.

8.14 - Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisine, "Doğal gaz arzının güvence altına alındığını, Rusya'nın sözleşmede anlaşılan miktarları teslim edeceğini ve ödemelerin euro olarak yapılmaya devam edilebileceğini" söylediğini aktardı.

6.00 - Slovakyalı yetkililer, Bayraktar TB2 insansız hava aracı satın almak için görüşmelere başladıklarını açıkladı.

5.30 - Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya’ya ait "Moskova" kruvazör gemisinde çıkan yangın sonucu mühimmatın infilak ettiğini ve ağır hasar meydana geldiğini açıkladı. Ukrayna geminin Neptün füzesiyle vurduğunu duyurmuştu.

Rusya'nın açıklamasında, “Moskova kruvazörü, çıkan yangın sonucu mühimmatın infilak etmesi nedeniyle ağır hasar gördü” ifadesi kullanıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.