İşgalde 41. gün - Ukrayna: Rusya 60 bin paralı askeri silah altına alıyor

İşgalde 41. gün - Ukrayna: Rusya 60 bin paralı askeri silah altına alıyor

.

A+A-

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 41. güne girildi. Dünya, Rusya'nın Burada yaptığı katliamı konuşuyor. Peş peşe 'Putin savaş suçundan yargılansın" açıklamaları gelirken Almanya Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı.

Peki Putin savaş suçundan yargılanabilecek mi? Tüm gelişmeler Canlı Blog'da....

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rus ordusunun Kiev yakınlarındaki yerleşim yerlerinde çok sayıda sivili işkenceyle öldürdüğünü ve bunun "soykırım" olduğunu kaydetti. Zelenski, Putin ve bu ölümlere sebep olan tüm komutanların yargılanması gerektiğini belirtti.

Zelenski, Amerikan CBS televizyonuna bağlanarak Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rusya'nın çekilmesinin taktiksel bir güç kaydırma olduğunu söyleyen Zelenski, Rusya'nın bazı kentleri almak için defalarca girişimde bulunduğunu, Rus ordusunun Kiev yakınlarında aldığı bazı yerleşim birimlerinde ise büyük yıkımlara yol açtığını belirtti. Çok fazla savaş filmi izlediğini belirten Zelenskiy, "Ancak buna benzer bir şey hayal edememiştik. Bir ülkenin tamamını yıkma kararı manyakça bir karar." dedi.

5 Nisan'da yaşanan gelişmeler:

09.35 Ukraynalı yetkililer, Rus ordusunun geri çekildiği Bucha kentinde yol kenarında elleri arkadan bağlanmış ve infaz edilmiş çok sayıda cansız beden bulduklarını duyurmuştu. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy de dün yaptığı Bucha ziyaretinin ardından yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, sadece Bucha'da 300'den fazla sivilin işkenceyle öldürüldüğünü söyledi.

Son olarak Ukrayna Başsavcılığı, Bucha'daki bir çocuk hastanesinin bodrumunda bir işkence odası bulunduğunu iddia etti. Ukrayna Başsavcılığı'nın Telegram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Bucha'da yapılan incelemelerde Rusya'nın savaş suçlarına dair kanıtlar toplandığı belirtildi.

07.45 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın gizli seferberlik ilan ettiğini ve para karşılığında tecrübeli 60 bin kişiyi silah altına almaya hazırlandığını iddia etti.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 40’ıncı gününde devam ederken, Ukrayna’da ağır kayıplar veren Rusya’nın ülkede gizli seferberlik ilan ettiği ve para karşılığında tecrübeli 60 bin kişiyi silah altına almaya hazırlandığını iddia edildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Donetsk ve Lugansk bölgelerinde 7 düşman saldırısı geri püskürtüldü. 2 zırhlı araç ve 43 otomobil, 3 adet savaş uçağı, 1 helikopter ve 2 seyir füzesi imha edildi. Ayrıca Rusya’da gizli seferberlik ilan edildi ve para karşılığında tecrübeli 60 bin asker alımı planlanıyor. Askerler, Krasnador bölgesi, Perm bölgesi, Dağıstan Özerk Cumhuriyeti, Inguşetya ve Kalmıkya’dan seçilecek" ifadeleri kullanıldı.

4 Nisan'da öne çıkan gelişmeler şöyle:

23.15 - İngiltere'den NATO'ya çağrı: Ukrayna'ya ihtiyacı olan her şeyi verin

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO'ya çağrıda bulunarak, "Ukrayna'ya ihtiyaç duyduğu her şeyi verin" dedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO'nun "Ukrayna halkına boyun eğdirmeye yönelik barbarca girişime" karşı Ukrayna'ya ihtiyaç duyduğu her şeyi verme sorumluluğu olduğunu belirtti. Johnson, NATO'nun 73. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

NATO'nun kurucu üyelerinin 73 yıl önce özgürlük ve egemenlik inancıyla bir araya geldiğini kaydeden Johnson, "Ukrayna halkının varlığının her zerresiyle uğruna savaştığı şey de, aynı özgürlük. Dünya tarihindeki en büyük güvenlik ittifakının üyeleri olarak, Ukrayna halkına boyun eğdirmeye yönelik bu barbarca girişime karşı koymaları için onlara ihtiyaç duydukları her şeyi verme sorumluluğumuz var." dedi.

Johnson, İngiltere'nin "tam da bunu yapmaya davam edeceğini" belirtti. Bu arada, Başbakanlık binası 10 Numara'ya NATO'nun 73. kuruluş yıl dönümü dolaysıyla ittifakın bayrağı asıldı.

Ayrıca Johnson'ın bu hafta İngiltere'yi ziyaret edecek olan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile bir araya geleceği ifade edildi.

23.10 - Mykolaiv'a Rus bombardımanı: 10 ölü, 46 yaralı

Ukrayna'nın güneyindeki Mykolaiv'a yapılan saldırıda en az 10 sivilin öldüğü, 46 kişinin de yaralandığı açıklandı. 

Mykolaiv Belediye Başkanı Oleksandre Senkevich, kentin bugün iki kez Rus bombardımanına hedef olduğunu söyledi.

Başkan Senkevich sosyal medyadan yayınladığı video mesajında ilk saldırıda 1 kişinin öldüğünü 5 kişinin de yaralandığını kaydetti. 

İkinci bombardımanın daha şiddetli olduğunu vurgulayan Senkevich, bu saldırıda ölü sayısının 10, yaralı sayısının ise 46'ya çıktığını belirtti.  

23.00 - Ukrayna, 'Rusya’nın gizli seferberlik ilan ettiğini' iddia etti

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın gizli seferberlik ilan ettiğini ve para karşılığında tecrübeli 60 bin kişiyi silah altına almaya hazırlandığını iddia etti.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 40’ıncı gününde devam ederken, Ukrayna’da ağır kayıplar veren Rusya’nın ülkede gizli seferberlik ilan ettiği ve para karşılığında tecrübeli 60 bin kişiyi silah altına almaya hazırlandığını iddia edildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, şu ifadeleri kullandı: 

"Donetsk ve Lugansk bölgelerinde 7 düşman saldırısı geri püskürtüldü. 2 zırhlı araç ve 43 otomobil, 3 adet savaş uçağı, 1 helikopter ve 2 seyir füzesi imha edildi. Ayrıca Rusya’da gizli seferberlik ilan edildi ve para karşılığında tecrübeli 60 bin asker alımı planlanıyor. Askerler, Krasnador bölgesi, Perm bölgesi, Dağıstan Özerk Cumhuriyeti, Inguşetya ve Kalmıkya’dan seçilecek" 

22.00 - Fransa'dan da sınır dışı kararı

Fransa, ülkede görev yapan 35 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.

21.45- Pentagon: Rusya, Kiev çevresindeki güçlerinin üçte ikisini çekti

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rus ordusunun, Kiev çevresindeki kuvvetlerinin üçte ikisini çektiğini belirtti.

Pentagon yetkilisi, Rusya-Ukrayna savaşı üzerine bir grup gazeteciye bilgilendirmede bulunarak şu aşamada Kiev çevresinde konuşlandırılan Rus güçlerinin üçte ikisinin Belarus'a çekildiğini ve orada toplandığını ifade etti.

21.30 - ABD, Rusya'yı BM İnsan Hakları Konseyi'nden çıkaracak

ABD, Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş nedeniyle Rusya'nın Cenevre merkezli Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkarılması için girişimde bulunacağını açıkladı.

21.15 - Putin'in savaş suçundan yargılanma ihtimali var mı?

ABD Başkanı Joe Biden da Buça’daki görüntüleri savaş suçu olarak adlandırdı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yargılanması gerektiğini söyledi. Peki Putin'in bu suçtan yargılanması ihtimali ne kadar gerçekçi?

Savaş suçu söz konusu olduğunda, suçu işleyen askere suç atmak, eylemin emrini veren liderleri suçlamaktan daha kolay. Zira liderin herhangi savaş suçuna onay verdiğini veya göz yumduğunu kanıtlayacak şekilde bir emir komuta zincirini ortaya koymak o kadar kolay olmayabiliyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaş "kurallarını" belirleyen organlardan biri. UCM baş savcısı, Ukrayna'da savaş suçu işlendiğine inanmayı sağlayacak makul bir temelin olduğu kanısında.

Ancak UCM yargıçları tutuklama emri çıkarsa bile, bunu pratikte uygulayack kendi kolluk gücü yok. Şüphelilerin gözaltına alınmasını üye devletlerden talep edebilir. Rusya artık üye devletler arasında değil.

Ayrıca Moskova da Ukrayna savaşında sivilleri hedef aldığı iddialarını reddediyor.

21.10 - Biden: Putin savaş suçları mahkemesinde yargılanmalı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'yı soykırımla suçladı ve Buça'daki görüntülerin müzakereleri tehlikeye sokacağını söyledi. Rusya, "Buça'da katliam yapıldığı iddialarını kesin bir şekilde reddediyoruz" diyor. ABD Başkanı Biden da görüntülerle ilgili Putin'in savaş suçları mahkemesinde yargılanması gerek açıklamasını yaptı.

21.05 - Jıtomır valisi: Kiev'e komşu bölge Rus güçlerinden temizlendi

Kiev bölgesine komşu Jıtomır'ın valisi, kentin Rus askerlerinden temizlendiğini söyledi.

Savaş başladığından bu yana Jıtomır, başkente yardım malzemesi ve diper ekipmanların ulaştırılmasında önemli bir koridor işlevi görüyordu.

Ağır bombardımana tutulan bölge valisi Vitaliy Buneçko, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Düşman püskürtüldü ve bugün bölgemizde Rus işgal birlikleri kalmadı. Kuzeyi terk ettiler ama savaş henüz bitmedi. Biz kazanacağız" dedi.

21.00 - Almanya, Buça'da sivillere yönelik katliam nedeniyle 40 Rus diplomatı sınır dışı etti

Rus ordusunun Ukrayna'da sivillere yönelik cinayetlerine dair yeni delillerin ortaya çıkması üzerine uluslararası tepkiler artıyor.

Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça'da sokaklarda sivillerin cesetleri bulundu. Bunun üzerine Almanya 40 Rus elçisini sınır dışı etti ve yerel haberlere göre müttefiklerle daha fazla önlem hazırlandığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Berlin'in ayrıca Ukrayna silahlı kuvvetlerine verdiği desteği artıracağını söyledi.

16.15 Birleşmiş Milletler (BM) Rusya’nın işgal harekatından bu yana Ukrayna'da en az 1430 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 97 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 4 milyon 215 bin 47 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Komşu ülkelerden en çok Polonya'ya (2 milyon 451 bin 342), Romanya'ya (643 bin 58), Moldova'ya (394 bin 740), Macaristan'a (390 bin 302) ve Slovakya'ya (301 bin 405) mültecinin geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı kaydedildi.

BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de Ukrayna içinde 6,5 milyon sivilin yerinden edildiğini duyurmuştu.

14.55 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ‘dost olmayan’ ülkelere karşı vize kısıtlama kararını imzaladı. Putin'in imzaladığı kararnameyle "dost olmayan" ülke vatandaşlarına vize işlemlerine kısıtlama getirildi.

Onaylanan listede ABD, Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşik Krallık, Güney Kore, Japonya, Ukrayna, İsviçre ve Singapur gibi ülkelerin yanı sıra Rusya'ya yaptırım uygulayan 15 ülke daha yer alıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçtiğimiz günlerde Batı'nın yaptırımlarına yanıt olarak "dost olmayan" ülke vatandaşlarının Rusya'ya girişini kısıtlayacak vize önlemleri almaya hazırlandıklarını söylemişti.

12.40 Kremlin'den, Buça'dan paylaşılan görüntüler hakkında açıklama geldi. Rus yetkililer, “Buça'daki görüntüler fotomontaj, Ukrayna ile müzakerelerin devam edip etmeyeceğini bilmiyoruz, görüşmelerin etkisine yorum yapmayacağız” denildi. Moskova’da güncel konulara ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ülkesine yöneltilen Ukrayna'nın Buça kenti ile ilgili suçlamaları kabul etmediklerini söyledi.

Ukrayna'nın Buça kentinde çekilen görüntüleri değerlendiren Peskov, burada sivillerin öldürüldüğüne dair bilgilerin sorgulanması gerektiğini belirtti. Peskov, "Gördüğümüz görüntülere güvenmemek lazım. Savunma Bakanlığımızın uzmanları, görüntülerin sahte olduğuna dair belirtileri tespit etti" diye konuştu.

Ülke liderlerinin Buça'daki durumla ilgili yeterince kanıt olmadan açıklama yapma konusunda acele etmemesi ve çeşitli kaynaklardan bilgi talebinde bulunması gerektiğini vurgulayan Peskov, "Herhangi bir suçlamayı kesinlikle reddediyoruz. Ayrıca, bu konunun en üst düzeyde görüşülmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) görüşmeye teklif ettiklerini aktaran Peskov, ancak bu teklifin engellendiğini söyledi.

11.44 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusuna ait 14 askeri altyapı unsurunun gece imha edildiğini bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas'taki yönetimlerin Ukrayna'da bazı yerleşim birimlerini ele geçirdiğini belirtti.

Rus ordusunun Ukrayna'daki askeri altyapı tesislerine yönelik saldırılarını sürdürdüğünü aktaran Konaşenkov, "Ukrayna'da gece uçak saldırılarında 14 askeri altyapı unsuru imha edildi" ifadesini kullandı.

Konaşenkov, bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 125 uçak, 91 helikopter, 392 insansız hava aracının yanı sıra 226 hava savunma füze sistemi, 1936 tank ve zırhlı araç, 211 çok namlulu roketatar, 833 obüs ve havan topu ve 1810 özel askeri aracın vurulduğu bilgisini paylaştı.

09.50 Ukrayna, Kiev bölgesinde 410 sivilin cesedinin bulunduğunu açıklarken, Ukrayna ordusunun son bir günde Rus güçlerinin dört saldırısını püskürttüğü, gün içerisinde meydana gelen çatışmalarda 40 Rus askeri ile aralarında savaş uçağı ve helikopterin de bulunduğu 50’ye yakın askeri aracın yok edildiği bildirildi.

Ukrayna silahlı kuvvetlerinden yapılan açıklamada, son bir günde Ukrayna ordusu tarafından Rus güçlerinin 4 saldırısının püskürtüldüğü kaydedilirken gün içerisinde meydana gelen çatışmalarda 40 Rus askeri ile 43 askeri teçhizatının imha edildiği aktarıldı.

Açıklamada ayrıca Ukrayna hava kuvvetlerinin gün içerisinde iki seyir füzesi, bir helikopter, bir Su-34 ve bir Su-35 savaş uçakları ile İl-22 hava kontrol uçağını imha ettiği de belirtildi.

08.51 Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal operasyonunun ardından Batı dünyasının Rusya'ya başlattığı yaptırımların etkisi uzay çalışmalarını etkilemeye başladı. Rusya, yaptırımlar kaldırılıncaya kadar Uluslararası Uzay İstasyonundaki iş birliğini sonlandıracağını duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna topraklarına girmesinin ardından, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en gerilimli günler yaşanıyor. Sıcak savaşta 40'ıncı güne girilirken Rusya, Ukrayna işgali nedeniyle uygulanan yaptırımlar kaldırılıncaya kadar Uluslararası Uzay İstasyonundaki (ISS) iş birliğini sonlandıracağını duyurdu.

07.49 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, savaşta henüz en kötüsünü yaşamadıklarını, şu anda Kiev'deki muharebeyi kazandıklarını ancak güneyde ve Donbas'ta asıl savaşın başlamak üzere olduğunu belirtti.

Barış sürecinin ne noktada olduğuna dair soruya Kuleba, "Sürekli birbirimizle görüşüyoruz ama tüm kilit sorunlar çözüme kavuşmamış şekilde kalmaya devam ediyor. Bir yandan Rus ordusu, karada saldırmaya devam ediyor ve kentlerimize füze ile saldırıp, insanlığa karşı suç işliyor. Müzakerelerde küçük kazanımlar elde ettiğimizde askeri saldırganlıkları daha kanlı ve yıkıcı şekilde gelişiyor." yanıtını verdi.

19.40 - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD basınına Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin güncel değerlendirmelerde bulundu. Rusya’nın son günlerde Ukrayna'daki bazı kuvvetlerinin geri çekildiği söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Stoltenberg, "Gördüğümüz şey bir çekilme değil, gördüğümüze göre Rusya güçlerini yeniden konuşlandırıyor" dedi.

17.20 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, savaşta henüz en kötüsünü yaşamadıklarını, şu anda Kiev'deki muharebeyi kazandıklarını ancak güneyde ve Donbas'ta asıl savaşın başlamak üzere olduğunu belirtti.

16.34 - İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Rusya’nın saldırılarının savaş suçu olarak soruşturulması çağrısında bulundu.

11.58 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Ukrayna ordusunun tekrar kontrolü sağladığı Bucha bölgesinde sivillerin elleri arkadan bağlanarak öldürüldüğünü açıkladı.

Podolyak, Twitter hesabından, elleri arkadan bağlı şekilde yerde yatan ceset fotoğrafı paylaşarak, "Rus askerlerince vurularak öldürülen elleri bağlı insanların cesetleri sokaklarda yatıyor. Bu insanlar asker değildi, silahları yoktu. Şu anda işgal altındaki topraklarda buna benzer kaç vaka daha yaşanıyor?" diye sordu.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Dzheppar da Twitter hesabından Bucha'ya bağlı Motyzhyn Köyü’nde 2'si kadın 4'ü erkek elleri arkalarından bağlı ve kafalarından vurularak öldürülen 6 sivilin cesedinin bulunduğu fotoğrafı paylaşarak, Rus askerlerinin savaş suçu işlediğini duyurdu.

11.50 - Interfax haber ajansının bildirdiğine göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerin yüksek hassasiyetli deniz ve hava füzeleriyle Odessa bölgesinde bir petrol rafinerisini ve üç yakıt deposunu imha ettiğini söyledi.

Açıklamada, tesislerin Ukrayna tarafından Mykolaiv şehri yakınlarındaki birliklerin tedariki için kullanıldığı ifade edildi.

11.45 - Ukrayna Ordusu görevlisi Vladislav Nazarov, Telegram hesabındaki paylaşımda şu ana kadar bilinen bir can kaybı olmadığını söyledi.

Nazarov, kritik altyapı tesislerinin hasar gördüğünü belirtti, ancak hedefle ilgili daha fazla ayrıntı vermeyeceğini belirtti.

11.40 - Ukrayna’nın güneyindeki liman şehri Odesa’da, sabahın ilk saatlerinde güçlü patlama sesleri duyuldu. Ukraynalı yetkililer şehrin hava saldırısıyla vurulduğunu söyledi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanlarından olan Anton Herashchenko, Telegram hesabından yaptığı açıklamada şehrin hava saldırısı altında olduğunu ve bazı füzelerin hava savunma sistemlerince vurulduğunu söyledi.

Odessa’da bulunan Washington Post muhabiri Isabelle Khurshudyan Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Odesa kent merkezinde büyük patlama sesleri geliyor. Kaldığım otelin pencereleri sallanıyor. Neler yaşandığı henüz belli değil” dedi.

11.00 - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), savunma yeteneklerini güçlendirmesi için Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık "güvenlik yardımı" tahsis ettiğini açıkladı. Rusya'nın işgalinin başlamasından bu yana Washington'un Kiev’e taahhüt ettiği yardım 1,9 milyar çıktı.

Yardım paketinde lazer güdümlü roket sistemleri, insansız hava araçları, mühimmat, gece görüş cihazları, taktiksel güvenli iletişim sistemleri, tıbbi malzemeler ve yedek parçalar yer alıyor.

Pentagon sözcüsü John Kirby dün yaptığı açıklamada, "Bu karar, ABD'nin Rusya'nın tercih ettiği savaşı püskürtmek için gösterdiği kahramanca çabalarını desteklemek için Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz bağlılığının altını çiziyor" dedi.

9.30 - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin  (UNHCR) açıkladığı verilerine göre, Rusya'nın saldırılara başladığı başlangıcı 24 Şubat'tan bu yana 4 milyondan fazla Ukraynalı ülkesini terk etti, on binlerce sivil de halen komşu ülkelere akın etmeyi sürdürüyor.

BM, beş hafta içinde 4 milyon 137 bin 842 sivilin Ukrayna'yı terk ettiği bilgisini paylaştı. Bu sayı, Cuma günü açıklanan sayıdan 34 bin 966 kişi daha fazla.

Yapılan açıklamada, Ukrayna'da yaşı 18 ila 60 olan erkeklerin askere çağrılması nedeniyle ülkeden ayrılanların yüzde 90'ını kadınların ve çocukların oluşturduğu ifade edildi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de Ukraynalı olmayan, ülkede çalışmak ya da okumak için bulunan yaklaşık 205 bin 500 kişinin de Ukrayna'yı terk ettiğini belirtti.

8.30 - Rusya Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebi üzerine Mariupol'deki sivillerin tahliyesi için insani koridor açıldığını duyurdu. 

Rusya Savunma Bakanlığının Telegram hesabından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den talebi doğrultusunda Mariupol'deki sivillerin ve yabancı vatandaşların tahliyesinde tam yardım sağlanmasına karar verildiği belirtti.


2 Nisan'da öne çıkan gelişmeler şöyle:

23.30 - Ukrayna Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia, barış antlaşması taslağının Ukrayna ve Rusya liderleri arasında doğrudan istişarelerde bulunmak için yeterince geliştirildiğini, Ruslar tarafından da doğrulandığını, liderlerin görüşmesinin İstanbul'da veya Ankara'da olabileceğini bildirdi.

Rusya ile müzakerelerde Ukrayna heyetinin başkanlığını yürüten Arakhamia, yerel televizyon kanallarına, Ukrayna-Rusya müzakerelerindeki durumu değerlendirdi. İstanbul'da yaptıkları müzakerelerde Ukrayna'nın önerdiği barış antlaşması taslağının Ruslar tarafından Kırım sorunu dışında sözlü şeklide kabul edildiğini belirten Arakhamia, şunları söyledi:

"Rus tarafı, taslak belgenin Ukrayna ve Rusya liderleri arasında doğrudan istişarelerde bulunmak için yeterince geliştirildiğini doğruladı. Şimdi bizim görevimiz, daha önce değindiğimiz konuları son aşamaya getirmek ve olası devlet başkanları toplantısına hazırlanmaktır."

Arakhamia, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hem Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştüğünü, iki liderin görüşmesine ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını beyan ettiğini hatırlatarak "Devlet başkanlarının görüşmesinin tarihi ve yeri henüz belli değil. Büyük ihtimalle İstanbul'da veya Ankara'da olacak" dedi.

22.40 - UNESCO’ya göre Ukrayna’da en az 53 kültürel alan zarar gördü

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Ukrayna’da savaş başladığından beri en az 53 kültürel alanın zarar gördüğünü belirtti.

Bunların arasında 29 kilise, 16 tarihi bina, dört müze ve dört anıt var.

En çok zarar gören alanlar Kiev ve Harkiv’de, ancak en eskilerinden biri de olmak üzere Çernihiv’de de zarar gören alanlar bulunmakta.

UNESCO, zararları raporlamak için uydu görüntülerini ve tanıklıkları kullanıyor.

21.45 - Rus güçleri Ukrayna’nın Enerhodar kasabasında protesto için toplanan insanlara müdahale etti

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan ve 4 Mart’ta Rusya tarafından ele geçirilen Zaporizhzhia bölgesindeki Enerhodar kasabasında Ukrayna yanlısı protesto, Rus güçleri tarafından şiddetle dağıtıldı.

Kasabadan patlamaların geldiği duyuldu.

Rusya’nın Zaporizhzhia nükleer santralini ele geçirmesi sırasında yangın çıkmış, bu da uluslararası alanda alarm verilmesine yol açmıştı.

Ukrayna’nın devlet haber ajansı Energoatom, Rus güçlerini Enerhodar’daki protestolara müdahale etmekle suçladı.

Energoatom bir video paylaşarak insanların barışçıl bir şekilde toplandığını, ancak protestoların topa tutulduğu, bu yüzden dört kişinin yaralandığını belirtti.

21.15 - Polonya’ya gelen 421 bin kişi Ukrayna’ya geri döndü. Polonya sınır polisinin yaptığı açıklamaya göre Ukrayna’dan ülkeye giriş yapanların sayısı 2 milyon 437 bini buldu.

Sınırı geçenlerin sayısının son günlerde azaldığı aktarıldı. Polonya’ya gelen 421 bin kişinin ise Ukrayna’ya geri döndüğü belirtildi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) göre toplamda 10 milyon kişi Ukrayna’yı terk etti.

21.00 - Ukraynalı savaş fotoğrafçısı Maksym Levin, hayatını kaybetti

Ukrayna polisine göre Ukraynalı savaş fotoğrafçısı Maksym Levin, Kiev yakınındaki bir köyde hayatını kaybetmiş bir şekilde bulundu.

Meslektaşlarına göre 40 yaşındaki Levin’den 13 Mart’tan beri haber alınamıyordu.

Levin Ukrayna haber sitesi LB.ua için 10 yıldır çalışıyordu.

Buraki işlerinin yanı sıra BBC de dahil olmak üzere uluslararası diğer haber kurumları için de fotoğraf çekiyordu.

İşgalde şimdiye kadar sekiz gazetecinin hayatını kaybettiği biliniyor.

15.11 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Poltava ve Dnipro kentlerindeki havaalanlarının yüksek hassasiyetli silahla vurulduğunu duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki savaşta Rus ordusunun eylemleri konusunda bilgi verdi.

Rusya ordusu ile Donbas'taki yönetimlerin Ukrayna'da bazı yerleşim birimlerini ele geçirdiğini belirten Konaşenkov, Ukrayna'nın Kremençuk kentindeki petrol rafinerisinin yakıt depolarının yüksek hassasiyetli silahla vurulduğunu söyledi.

Söz konusu tesisten Ukrayna'nın merkez ve doğu bölgelerindeki askeri birlikleri için yakıtın tedarik edildiğine dikkati çeken Konaşenkov, "Poltava ve Dnipro kentlerindeki havaalanları yüksek hassasiyetli füzelerle vuruldu" ifadesini kullandı.

Ukrayna'da gece 67 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini aktaran Konaşenkov, savaşın başından bu yana Ukrayna'ya ait toplam 124 uçak ve 84 helikopterin yanı sıra 381 insansız hava aracı (İHA), 1882 tank ve çeşitli zırhlı araç, 203 çok namlulu roketatar, 786 obüs ve havan topu ile 1764 özel askeri aracın yok edildiği bilgisini paylaştı.

14.53 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Ukrayna'ya 300 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım yapacaklarını söyledi.

Washington Post'un haberine göre, Kirby, basına yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya yapılacak yeni askeri yardımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kirby, Ukrayna ordusunu güçlendirme çabalarının bir parçası olarak Ukrayna'ya insansız hava araçları, zırhlı araçlar ve makineli tüfekler de dahil olmak üzere 300 milyon dolara kadar askeri malzeme sağlayacaklarını duyurdu.

14.43 Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Sofya Büyükelçiliğinde Birinci Sekreter düzeyinde görev yapan bir diplomatı "istenmeyen kişi" ilan etti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Rusya Federasyonu Büyükelçiliği'ne verilen notada, adı açıklanmayan diplomatın Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'ne aykırı faaliyetlerde bulunduğu kaydedildi.

Bulgaristan Cumhuriyet Başsavcılığı da Devlet Milli Güvenlik Ajansı'nın (DANS) faaliyetlerini takip ettiği Rus diplomatın, Bulgaristan ile ilgili "ülkenin milli güvenliğini ilgilendiren gizli bilgiler topladığını" tespit ettiğini bildirdi.

Casusluk yaptığı öne sürülen diplomata, Bulgaristan'ı terk etmesi için 72 saat süre verildi.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, geçen ay, "ülkede casusluk yaptıkları" gerekçesiyle toplam 12 Rus diplomatı "istenmeyen kişi" ilan ederek sınır dışı etmişti.

13.34 Ukrayna: Berdysank ve Melitopol'den 3500 kişi tahliye edildi

Ukrayna’nın Berdysank ve Melitopol kentlerinden yaklaşık 3500 kişi tahliye edildi. Uluslararası Kızılhaç'ın Ukrayna Kızılhaçı ile koordineli olarak düzenlediği tahliye sürecinde Berdysank'tan 42, Melitopol'dan 5 otobüslük konvoy Ukrayna'nın Zaporijya kentine ulaştı.

13.05 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Özellikle Mariupol’deki sivil ve yaralı Türk ve diğer ülke vatandaşlarının denizden tahliyesi konusunda gemi desteği verebiliriz. Bu kapsamda Rusya Federasyonu ve Ukrayna makamları ile koordinelerimiz sürüyor" dedi.

09.30 Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Rusya’nın kuşatması altındaki Mariupol kentinden tahliye girişimini ertelemek zorunda kaldıklarını açıkladı.

“Cuma günü sivillerin güvenli bir şekilde tahliyesi için Mariupol’e doğru yola çıkan Kızılhaç ekibi, koşulların bunu imkansız kılması nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı” diyen Kızılhaç, Cumartesi günü tekrar bir girişimde bulunacaklarını duyurdu ve ekledi:

“Operasyonun başarıya ulaşması için tarafların anlaşmaya saygı duyması ve güvence vermesi gerekiyor.

“Bu gerçekleşebilirse, Kızılhaç tarafsız bir aracı olarak Mariupol’den çıkan konvoyu başka bir Ukrayna kentine götürecek.”

09.10 Zelenski, paylaştığı video mesajında, bugün insani yardım koridorlarının Donetsk, Luhansk ve Zaporojiya bölgelerinde açıldığını belirtti. Böylece Mariupol başta olmak üzere bu bölgelerde yer alan kentlerden toplam 6 bin 266 sivili tahliye ettiklerini belirten Zelenski, özellikle insani durumun kritik aşamaya geldiği Mariupol’den yaralıları ve ölenleri çıkarmak için ayrı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

09.06 Rusya tarafı, çevrimiçi görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise görüşmelerde ilerleme kaydettiklerinin ve Ukrayna'nın isteklerine yanıt hazırladıklarını söyledi. Lavrov, Kırım ve Donbass'ın durumu ve tarafsızlık konularında Kiev'in "daha fazla anlayış" göstermeye başladığını ifade etti.

07.43 Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, hasar tespit çalışmalarına göre, şu anda tamamen tahrip olmuş Mariupol'un altyapısını restore etmek için en az 10 milyar dolar gerekeceğini söyledi.

23.20 - Kızılhaç Mariupol’den tahliye girişimini ertelemek zorunda kaldı

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Rusya’nın kuşatması altındaki Mariupol kentinden tahliye girişimini ertelemek zorunda kaldıklarını açıkladı.

“Cuma günü sivillerin güvenli bir şekilde tahliyesi için Mariupol’e doğru yola çıkan Kızılhaç ekibi, koşulların bunu imkansız kılması nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı” diyen Kızılhaç, Cumartesi günü tekrar bir girişimde bulunacaklarını duyurdu ve ekledi:

“Operasyonun başarıya ulaşması için tarafların anlaşmaya saygı duyması ve güvence vermesi gerekiyor.

“Bu gerçekleşebilirse, Kızılhaç tarafsız bir aracı olarak Mariupol’den çıkan konvoyu başka bir Ukrayna kentine götürecek.”

21.35 - Rusya: Barış görüşmelerinde ilerlemeler var, Ukrayna’nın tekliflerine yanıt hazırlanıyor

İstanbul'da taraflar arasında yapılan görüşmeye ilişkin Rusya'dan en üst düzey değerlendirme bugün geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'nın tekliflerine karşı bir yanıt hazırlandığını duyurdu ve barış görüşmelerinde gelişmeler olduğunu söyledi. Gelişmeler canlı anlatım sayfamızda.

21.30 - Putin ile telefon görüşmesi yapan Erdoğan: 'İstanbul'daki toplantının olumlu geçmesi barışa dair ümitleri yeşertti'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. 

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin Salı günü İstanbul'da yaptığı toplantı ele alındı. Erdoğan, toplantının olumlu ve yapıcı geçmesinin barışa dair ümitleri yeşerttiğini ifade etti.

Başkanlık, "Tarafların sağduyulu hareket etmesinin ve diyaloğu sürdürmesinin önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i bir araya getirerek barış gayretlerini taçlandırmak istediklerini dile getirdi" yazdı.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in ise müzakere görüşmelerine ev sahipliği yapılmasından dolayı Erdoğan'a teşekkür etti.

21.20 - Birleşmiş Milletler (BM) Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 1276 sivilin hayatını kaybettiğini, 1981 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 4 milyon 102 bin 876 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Komşu ülkelerden en çok Polonya'ya (2 milyon 384 bin 814), Romanya'ya (623 bin 627), Moldova'ya (390 bin 187), Macaristan'a (374 bin 535) ve Slovakya'ya (292 bin 39) mültecinin geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı kaydedildi.

Ukrayna'dan komşu ülkelere giden mültecilerin yüz binlercesinin buradan diğer Avrupa ülkelerine geçtiği biliniyor.

Öte yandan, BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Ukrayna içinde de 6,5 milyon sivilin yerinden edildiğini, böylelikle komşu ülkelere geçen mültecilerle birlikte yerinden edilen Ukraynalıların toplam sayısının 10 milyona ulaştığını bildirmişti.

21.15 Mariupol Belediye Başkanı Danışmanı Petro Andryushchenko, Rus güçlerinin kuşatma altındaki şehre yardım ulaştırılmasını engellediğini söyledi. 

Mariupol’de Rus güçleri sivillerin tahliyesi için ateşkes ilan edildiği açıklasa da şehir yetkilileri, sehirden çıkmanın siviller için hala tehlikeli olduğunu söyledi. Planan insani koridorun açılmadığı belirtildi. 

Yetkililer, Mariupol’e tahliyeler için gönderilen konvoyun şehre giremediğini söyledi.  Kuşatma altındaki Mariupol’de tahliye bekleyen 170 bin sivil olduğu biliniyor. 

16.20 - Ukrayna'daki saldırılarında misket bombası kullandığı iddia edilen Rusya’ya bir suçlama da Uluslararası Af Örgütü’nden (UAÖ) geldi.

Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, Rusya’nın uluslararası anlaşmalarla yasaklanan misket bombasını Ukrayna’da kullandığını tespit ettiklerini duyurdu.

İnsan hakları kuruluşu, tanık ifadeleri ve bölgeden edinilen delillere dayandırdığı suçlamasında ayrıca Rusya’nın yoğun sivil yerleşim bölgelerini hedef aldığına, ayrım gözetmeksizin sivilleri öldürdüğüne dikkat çekti.

14.50 - İstanbul’da taraflar arasında yapılan görüşmeye ilişkin Rusya’dan en üst düzey değerlendirme bugün geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın tekliflerine karşı bir yanıt hazırlandığını duyurdu.

Hindistan ziyareti sırasında konuşan Lavrov, barış görüşmelerinde ilerlemeler kaydedildiğini de söyledi.

Rus Bakan, Kırım ve Donbas’ın durumu ve tarafsızlık konularında Kiev’in “daha fazla anlayış” göstermeye başladığını ifade etti.

14.30 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme yapacağı öngörülüyor. Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün saat 16.00'da Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zelenskiy ile Putin görüşecek mi?" sorusuna, ''Zelenskiy sıcak bakıyor. Sayın Putin'in de daha önce olumlu yaklaşımı vardı. Putin'e de ileteceğim'' cevabını verdi.

Ukrayna krizi için temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan dün de Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile görüşmüştü.

07.32 Rusya Tarım Bakanlığı, iç piyasada istikrarı korumak için 15 Nisan’dan itibaren ayçiçeği yağı ihracatına geçici olarak kota getirileceğini bildirdi.

Rusya Tarım Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ayçiçeği yağı ve ayçiçeği çekirdeğine yönelik küresel talebin arttığına işaret edildi. Bu nedenle, Rus ürünlerine yönelik de talebin artığı bilgisine yer verilen açıklamada, "İç piyasada istikrarı korumak için 15 Nisan'dan itibaren 31 Ağustos'a kadar ayçiçeği yağı ihracatına geçici olarak kota getirilmiştir. Kota miktarı 1,5 milyon ton olarak belirlenmiştir." ifadesine yer verildi.

05.53 Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, ordusunun Donbas'ta düzenlenmesi beklenen yeni saldırılara hazırlandığını söyledi. Rus askerlerinin ülkenin kuzeyinden çekilmeye devam ettiğini belirten Zelenski, bunu "taktiksel geri çekilme" olarak nitelendirdi.

04.16 RIA Novosti'ye konuşan bir  Rus Dışişleri yetkilisi, Avrupa Birliği'nin uyguladığı yaptırımlara karşılık vereceklerini ve 27 ülkelik bloğun Rusya'yla karşı karşıya gelmelerinin çıkarlarına olmayacağını anlayacaklarını iddia etti.

02.50 İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Gürcistan'daki bin 200 ila 2 bin askerini Ukrayna'nın işgaline destek vermesi için batı komşusuna göndereceği belirtildi.

İngiltere Savunma Bakanlığı, bu kararın Rusya'nın beklediğinden çok asker kaybettiğine işaret edebileceğini belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.