İran’ın idam ettiği Kürt kadının hayatı kitaplaştırıldı

İran’ın idam ettiği Kürt kadının hayatı kitaplaştırıldı

İran’ın 9 yıl önce idam ettiği Kürt kadın aktivist Şirin Huli’nin hayatı kitaplaştırıldı.

A+A-

İran’ın 9 yıl önce idam ettiği Kürt kadın aktivist Şirin Huli’nin hayatı kitaplaştırıldı.
 
İran, 9 yıl önce “Anneler Günü”nde Tahran’daki Evin Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kürt kadın aktivist Şirin Huli’yi idam etmişti. Şirin’in cezaevi arkadaşı İranlı iki kadın aktivist Amerika’da, Şirin’e yapılan işkenceleri ve cezaevinde yaşatılanları kitaplaştırdı.

Şirin ile birlikte Evin Cezaevi’nde 9 ay kalan İranlı kadınlar yazdıkları kitapta Şirin Huli’ye yapılan vahşice işkenceleri anlattı. 

Rûdaw’a konuşan kitabın yazarı Merziye Emirzade, “Zindandaki herkes ondan güç alıyordu. Suçlu olanlar dahil herkes ondan güç alıyordu. Duruşundan dolayı. Çok güçlü bir kızdı. Ağır işkencelere rağmen hiç konuşmadı” dedi.

Emirzade, Şirin’in siyasi bir tutuklu olduğunu ve Kürtlerin hakları ve bağımsızlığını için mücadele ettiğini söyledi.

Kitabın yazarları, ilk başlarda Farsça’yı iyi anlamayan Şirin Huli’ye bundan dolayı daha çok işkence yapıldığını ifade etti.

Yazar ve aktivist Meryem Rustempir, “Kürt’tü ve Kürtçe konuşuyordu. Tercüman istiyordu ancak tercüman ve avukatın olmasına izin vermiyorlardı. Dövüyorlardı ve Farsça soru soruyorlardı. Vahşi bir şekilde işkence ediyorlardı. İşkenceden dolayı bir gece başının ağrıdığını hatırlıyorum” diye konuştu.
 
Şirin’in kendilerine İran’ın Kürtlere yaptığı zulümleri anlattığını belirten Emirzade ve Rustempir, Tahran Başsavcısının, Şirin’in PJAK üyesi olduğunu itiraf ettiğini iddia etmişti.

İran’da Hristiyanlık dinine geçen Meryem Rustempir ve Merziye Emirzade, Hristiyanlığın propagandasını açık bir şekilde yapmak suçlamasıyla 9 ay cezaevinde tutuklu kalmışlar.  İran’daki yaşadıkları zorluklara rağmen ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik başlattığı yaptırımlara karşı çıkıyorlar.

Meryem Rustempur, “Ekonomik yaptırımlar İran halkına zarar veriyor. İran rejimi ve çoğunluğu özgür ülkelerde yaşayan ailelerine zarar vermiyor. Bana göre savaş İran halkı için kötü sonuçlar doğuracak. İran rejimi ve ailelerine bir şey olmayacak. Aileleri farklı ülkelerde yaşıyor ve savaş çıkarsa biliyoruz ki onlara bir şey olmayacak” ifadelerini kullandı.
İranlı yazar ve aktivist Rustempur ve Emirzade, İran halkının rejimi değiştirmesini umut ediyor.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.