İran’dan sonra Irak’tan da Türkiye’ye tepki: Reddediyoruz!

İran’dan sonra Irak’tan da Türkiye’ye tepki: Reddediyoruz!

.

A+A-

 Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf, Türkiye’nin Irak toprakları içerisindeki tek taraflı operasyonlarını kabul etmediklerini dile getirdi.

Ahmed Sahaf, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi sınırları içerisindeki askeri operasyonlarına atıfta bulunarak, “Tavrımızı bir çok kez dile getirdik. Irak Hükümetiyle koordinasyon içinde yapılmayan her operasyonu reddediyoruz. Bir çok operasyonda Kürdistan Bölgesi’nde siviller şehit oldu ve altyapı zarar gördü. Tek taraflı adımları reddediyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Irak ile ortak çıkarlar çerçevesinde koordinasyon halinde olması gerektiğini dile getiren Sahaf, “Irak ortak çıkarlara tehdit olan her şeye karşıdır. Türkiye hükümeti bölgedeki durumu göz önüne almalı ve uymalı. Ortak ekonomik çıkarlarımız var. Ortak adımlar atmalı. Komşu Türkiye’den her zaman Irak topraklarında yapacağı operasyonları Irak hükümeti ile koordinasyon ve ortak şekilde gerçekleştirmeli. Kuzey Irak bölgeleri büyük bir zarar görüyor ve altyapı zarar görüyor” ifadesini kullandı.

İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi'nin Rûdaw’da yayınlanan 23 Şubat tarihli mülakatta, Türkiye'yi Irak'ın egemenliğini ihlal etmekle eleştiren ifadelerde bulunması iki ülke arasında diplomatik gerginliğe neden oldu. İki ülke karşılıklı olarak Ankara ve Tahran büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırarak uyarılarda bulunmuştu.

“Şengal Anlaşması çerçevesinde PKK öngörüsü”

Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasından varılan Şengal Anlaşması hakkında da açıklama yapan Sahaf, PKK’nin taraflar için tehdit olmayacak bir yere gideceğinin sinyalini vererek şu ifadeleri kullandı:

“Şengal Anlaşması’nı Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ndeki kardeşlerimizle devam ettiriyoruz. Güvenlik güçleri arasındaki koordinasyon devam ediyor. Anlaşma kapsamında da PKK’nin taraflar için tehdit olmayacağı bir yere gitmesi öngörülüyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.