İran'dan Mukteda Sadr'a tehdit

İran'dan Mukteda Sadr'a tehdit

.

A+A-

İran'a taraf Iraklı ve Lübnanlı kaynaklar, Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın Koordinasyon Çerçevesi ile hükümet kurması için Tahran tarafından doğrudan tehdit edildiğini, söz konusu tehditlerin, Sadr’ın Meclis’ten çekilme kararı almasından önce yapıldığını iddia etti.

Söz konusu iddiaları İran yönetimi yalanlasa da Tahran’ın Sadr’ın çekilmesinin ardından Koordinasyon Çerçevesi tarafından bir an önce hükümetin kurulması için müdahil olduğu da iddialar arasında. Meclis’in ara tatilde olduğu Irak’ta Sadr’ın yokluğunda hükümet kurulması için temaslar başladı, ancak uzmanlar hükümetin oluşturulmasının kolay olmayacağını değerlendiriyor.

Hizbullah ve İran ilişkilerinde uzman Lübnanlı bir kaynak yaptığı açıklamada, “Sadr Tahran’dan tehditler aldı, evinizi başınızda yıkarız gibi sözler söylendi, ancak baskılara boyun eğmeyerek çekilmeyi tercih etti” dedi. Lübnanlı kaynak, İran’ın tehditlerini ve agresif tutumunu, Viyana’daki nükleer müzakerelerdeki keskin dalgalanmaların yanı sıra Irak’taki projelerinin aksamasından duyduğu endişe ile ilişkilendirdi.  

Üst düzey bir Kürt kaynak ise Sadr'ın Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani'yi zor bir duruma soktuğunu ve İran tehditleriyle baş başa bıraktığını söyledi. Sadr’ın planının Meclis’ten çekilmekten ibaret olmadığını düşündüklerini belirten kaynak, Barzani’nin Sadr’dan ‘niyetinin ne olduğunu ve kararının muhtemel yansımalarına’ dair açıklama talep ettiğini aktardı. Sünni Egemenlik Bloku içindeki oluşumlar arasında ihtilaflar gün yüzüne çıkarken, Barzani’nin Koordinasyon Çerçevesi ile nasıl bir ilişki benimseyeceği, Sadr’ın bir sonraki hamlesiyle netleşebilecek. Meclis bir ay sonra yeniden açıldığında Sadr Bloku milletvekillerinin yerine seçilecek milletvekilleri, muhtemel bir koalisyon hükümetinde belirleyici olacak. 

Öte yandan meclisteki Sünni çatı kuruluş Egemenlik Koalisyonu’nda ise muhtemel bir bölünme yaşanabilir. Egemenlik Koalisyonu’ndan bir kaynak yaptığı açıklamada, meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, yeni hükümetin kurulmasıyla ilgili Koordinasyon Çerçevesi ile müzakere yapmaya hazır olduğunu söyledi. Kaynak, Halbusi'nin bu yaklaşımının, koalisyon içindeki Hamis Hancer tarafından benimsenmediğini belirtti.

Şarku'l Avsat 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.