İran'dan ABD'ye resmi gözdağı: Misillememiz ağır olacak

İran'dan ABD'ye resmi gözdağı: Misillememiz ağır olacak

İran yönetimi, Suudi Arabistan'daki petrol tesislerine saldırıdan kendilerini sorumlu tutan ABD'ye resmen gözdağı verdi.

A+A-

İran yönetimi, Suudi Arabistan'daki petrol tesislerine saldırıdan kendilerini sorumlu tutan ABD'ye resmen gözdağı verdi. İsviçre aracılığıyla Washington'a gönderilen notta, 'İran'a yönelik herhangi bir askeri saldırıya misilleme yapılacağı' ve bu misillemenin, 'saldırının kaynağıyla sınırlı kalmayacağı' belirtildi.

 

İran, hafta sonunda Suudi Arabistan’da iki petrol tesisinin hedef alınması sonrası ABD’den gelen tehditlere meydan okudu. Tahran yönetimi, Washington’a İsviçre aracılığıyla resmi bir not gönderdi ve ‘İran’a yönelik herhangi bir askeri saldırıya yapacakları misillemenin, bu saldırının kaynağıyla sınırlı kalmayacağını’ ilan etti.

 

Yarı resmi ISNA ajansının haberinde şu ifadeler kullanıldı: “ABD’ye İsviçre elçiliği aracılığıyla gönderilen resmi bir notta İran, Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine düzenlenen saldırıların arkasında kendisinin olmadığını yinelemiştir. Aynı zamanda, Amerika’nın İran’a karşı herhangi bir hamlesine derhal karşılık verileceği konusunda uyarıda bulunmuştur.”

 

RUHANİ: YEMEN’DEKİ SAVAŞI SUUDİLER BAŞLATTI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise son gerilimden Suudi Arabistan’ı ve Yemen’deki savaşını sorumlu tuttu. Kendilerine yönelik suçlamaları bir kez daha reddeden Ruhani, “Biz bölgede ihtilaf istemiyoruz. İhtilafı kim başlattı? Yemenliler değil. Bu bölgedeki savaşı başlatanlar Suudi Arabistan, Emirlikler, Amerika, bazı AB ülkeleri ve Siyonist rejimdi” dedi.

 

‘HUSİLERİN HASTANE SALDIRILARINA KARŞI UYARISIYDI’

Ruhani, saldırıyı üstlenen Husilerin, Suudi liderliğindeki koalisyonun Yemen’de hastanelere, okullara ve pazar yerlerine düzenlenen saldırılara karşı bir ‘uyarı’ olduğunu söyledi.

 

‘EZİCİ VE KAPSAMLI BİR YANIT VERİRİZ’

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Şamkhani de olası saldırılara ezici yanıt vereceklerini söyledi. İtimad gazetesine konuşan Şamkhani, “İran’ın stratejik politikası, gerilimleri diyalog yoluyla düşürmektir. Fakat İran, olası kötücül hamlelere karşı saldırganları ezici ve kapsamlı bir yanıtla şaşırtmaya tümüyle hazırdır” dedi.

 

SUUDİ ARABİSTAN: KANITLARI AÇIKLAYACAĞIZ

Donald Trump yönetimiyse, yakın ilişkiler kurduğu Suudi Arabistan’da petrol üretiminin yarıdan fazlasını sekteye uğratan saldırılar sonrasında İran’ı suçlamaya devam ediyor. Suudi Arabistan ise saldırının ‘Yemen’deki Husiler değil, İran tarafından düzenlendiğine’ dair kanıtları bugün kamuoyuyla paylaşacağını açıkladı.

 

‘RUHANİ BM GENEL KURULU’NA KATILMAYABİLİR’

Öte yandan, Ruhani’nin ay sonunda ABD’nin New York kentinde düzenlenecek BM Genel Kurulu’na katılıp katılamayacağı da belirsiz. İran devlet haber ajansı IRNA Ruhani’nin, kendisi ile Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e önümüzdeki birkaç saat içinde vize verilmezse BM toplantılarına gitmeyeceğini duyurdu.

 

DUVAR

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.