İran'da gıda fiyatı protestoları: En az 6 kişi öldü

İran'da gıda fiyatı protestoları: En az 6 kişi öldü

.

A+A-

İran'da, artan gıda fiyatlarına karşı başlayan protestolar ülkenin farklı eyaletlerine yayıldı. Geçen haftadan bu yana en az altı kişinin protestolarda öldürüldüğü bildirildi.

İran'da hükümetin sübvansiyonları kaldırmasının ardından temel gıda ürünlerinde meydana gelen fiyat artışlarını protesto eden gösteriler, ülkenin farklı eyaletlerine yayıldı.

Protestocular Isfahan, Huzistan, Lorestan, Chaharmahal Bakhtiari, Kohgiluyeh ve Boyer-Ahmad eyaletleri dahil olmak üzere, ülkenin birçok yerinde sokaklara çıkıp, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney aleyhine sloganlar attı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Isfahan eyaletinin Golpayegan şehrindeki göstericilerin Hamaney'e atıfta bulunarak “Diktatöre ölüm” ve “Raisi'ye ölüm” şeklinde bağırdıkları görüldü.

Gazete Duvar'ın İran medyasından aktardığı habere göre, protestoların başladığı geçen haftadan bu yana, en az altı kişi polis tarafından öldürüldü ve onlarca kişi gözaltına alındı. Hükümet tarafından, ölüm sayılarına ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı ancak bir milletvekili Huzistan eyaletinde bir göstericinin öldürüldüğünü söyledi.

YÜZDE 300'E VARAN FİYAT ARTIŞI

Cumhurbaşkanı Reisi, ekonomik krizle mücadele kapsamında temel gıda ürünlere yönelik sübvansiyonlara son verildiğini açıklamıştı. Reisi'nin açıklamalarından hemen sonra, bazı gıda maddelerinde yüzde 300'e varan fiyat artışları meydana gelmişti.

Enflasyonun yüzde 40 civarında seyrettiği İran, uzun bir zamandır ekonomik krizle boğuşuyor. ABD tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlar, İran'ın en önemli gelir kaynağını oluşturan petrol ihracatını hedef alıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.