İran ve Rusya'dan Kürdistan'a roketli mesajlar

İran ve Rusya'dan Kürdistan'a roketli mesajlar

.

A+A-

Saldırılar, Nisan ayından bu yana Kürt bölgesindeki petrol altyapısına yönelik bir dizi saldırıdan sadece bir kaçı.

The National'ın bölgedeki yetkililere ve analistlere dayandırdığı haberine göre , yetkililer ve analistler; çarşamba günü ve bugün Kürdistan bölgesindeki büyük bir gaz sahasını hedef alan roketler, İran bağlantılı gruplardan Kürtlere uluslararası pazara gaz ihraç etme emelleri konusunda bir başka uyarı atışı olabilir dediler.

Khor Mor gaz sahasına yönelik saldırı , Nisan ayından bu yana Kürt bölgesindeki petrol altyapısına yönelik bir dizi saldırıdan sadece biri

Yerel yetkililer,  bu saldırıda genellikle İran veya Çin savunma şirketleri tarafından yapılan Katyuşa roketlerinin ateşlendiğini söylediler.

Ayrıca bu saldırı , üç il bölgesini kontrol eden iki ana siyasi partiden biri olan YNK partisinin uzun süredir kontrolünde olan Süleymaniye iline yapılan ilk saldırı.

Diğer saldırılar, Erbil ve Dohuk illerinde geçekleşti.

İran destekli birçok önde gelen grup, Kürtleri Ankara ile bağları konusunda uyararak, Türk varlığını işgal olarak nitelendiriyor ve KDP'nin özellikle Türkiye üzerinden petrol ve gaz ihracatı konusunda dış enerji ilişkileri kurmaya son vermesini talep ediyorlar.

Ayrıca KDP’nin İran destekli grupların ezeli rakibi Mukteda El Sadr ile son ittifakı gerginliği daha fazla artırmış durumda.

Buna karşılık, YNK tarihsel olarak İran destekli partilerle iyi ilişkilere sahipti, bu yüzden bu saldılar çoğu kişiyi şaşırttı.

Roketin 'birden fazla mesajı' vardı

Irak'ın uzun süredir devam eden hükümet oluşumu sırasında, YNK, Bay Al Sadr'ın rakip siyasi bloğu olan İran destekli Koordinasyon Çerçevesi ile bir araya geldi. KDP’nin aksine, üst düzey üyesi Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih'i ikinci kez cumhurbaşkanı olarak atamak için bastırıyor.

Bağdat'taki Siyasi Karar düşünce kuruluşu başkanı Hadi Jalo, The National'a verdiği demeçte, "Irak'taki derin bölünmeler ve sorunların ortasında bu roketin birden fazla mesajı vardı" dedi .

Jalo, "İlginç olan şey, mesaj göndermek için seçilen yerin Süleymaniye olması " dedi.

Saldırının sorumluluğunu hiçbir grup üstlenmedi, ancak Jalo mesajın “yeni hükümeti kurmak için çekişen iç siyasi aktörlerden ve Kürtlerin gaz ihraç planlarını durdurmak isteyen bölgesel oyunculardan” gelebileceğini söyledi.

Ukrayna'da savaşın patlak vermesinden bu yana, KDP'nin kıdemli bir üyesi olan Irak Kürdistanı Başbakanı Mesrur ​​Barzani, bölgenin gaz ihracat kapasitesini Rus kaynaklarına alternatif olarak lanse ederek Avrupa'ya göz kırpıyor.

Khor Mor sahası da bu planın merkezinde yer alıyor.

Bu rezerv sahaları, gelecek vaat eden üretimi ile sadece yerel tüketimi karşılama kabiliyetine değil, aynı zamanda uluslararası pazarlara ihracat yapma kabiliyetine sahip önemli faaliyet alanlarına sahip rezervlerdir.

2007 yılında Dana Gas ve Crescent Petroleum, Khor Mor ve yakındaki Çemçemal sahalarından hidrokarbonları değerlendirme, geliştirme, üretme, pazarlama ve satma haklarını kazandı.

Saha, BAE'den Dana Gas ve Crescent Petroleum ve Dana Gas tarafından yönetilen ve Avusturya'dan OMV, Macaristan'dan MOL ve RWE ile birlikte yürütülen Pearl Konsorsiyumu tarafından geliştiriliyor.

2008 yılında başlayan üretim, Çemçemal, Bazyan ve Erbil şehirlerindeki elektrik santrallerine gaz göndererek, Kürt bölgesini Irak'ta bu ölçekte elektrik için ilk gaz kullanan bölge haline getirdi.

2017'de Kerkük kentinin batısındaki Havana petrol sahası. 22 Haziran 2022'de  Kürdistan bölgesindeki Khor Mor gaz kompleksinin yakınına bir Katyuşa roketi, tesise zarar vermeden veya herhangi bir can kaybına yol açmadan düştü

 

Bugüne kadar, sahada üretilen gazın tamamı ülke içi elektrik üretimi için kullanıldı ve Kürdistan bölgesinin yüzde 80'inden fazlasına enerji sağladı.

Dana Gas, üretimin 2018'de günde 305 milyon standart fit küpten 2021'in sonunda 452 milyona, günde 15.000 varil kondensat ve 1.000 tondan fazla sıvılaştırılmış petrol gazı ile birlikte yüzde üretimin 50 arttığını söyledi.

Geçen yıl, KDP liderliğindeki Kürt hükümeti, sahalardan Erbil'e ve ardından Türkiye sınırına yakın Dohuk'a bir gaz boru hattı uzatmak için yerli enerji şirketi KAR Group ile bir sözleşme imzaladı.

Boru hattı Dohuk'a ulaştığında, kolaylıkla Türkiye'ye birkaç kilometre daha uzatılabilir ve Avrupa'ya gaz ihracatının önünü açabilir.

Ancak Kürtlerin gaz ihraç etme hırsları birçok engelle karşılaşıyor.

Bunlar arasında KDP ile YNK arasındaki derin bölünme ve KDP'nin bölgedeki enerji sektörüne hâkim olduğu kabul ediliyor.

KYB Başkanı Bafel Talabani bu ayın başlarında Reuters'e verdiği röportajda, partisinin enerji sektörü kararları hakkında bilgilendirilmediğinden şikâyet etti.

Talabani, "Bu düzeydeki yanlış yönetim ve şeffaflık eksikliğiyle, petrolün çıktığı gibi gaz Kürdistan'dan çıkmayacak" dedi.

İran'dan Kürt iş adamının villasına füze saldırısı

Mart ayında İran İslam Devrim Muhafızları, bölgeye 12 balistik füze ateşleyerek KAR Grubu CEO'su Baz Karim'in villasını vurdu .

Tahran, evin İsrail için "stratejik bir merkez" olduğunu ve saldırının Suriye'de iki üyesini öldüren bir İsrail hava saldırısına misilleme olduğunu iddia etti. İran kanıt sunmadı ve Kürdistan Hükümeti ve Bağdat iddiaları şiddetle reddetti.

Jalo, son saldırının “Rusya gibi bölgesel veya uluslararası bir oyuncu tarafından Kürtlere planlarını ilerletmemeleri ve Avrupa pazarına bakmamaları için bir uyarı olarak” planlanmış olabileceğine inanıyor.

YNK'den bir yetkili, The National'a saldırının Süleymaniye'den ziyade Erbil'e bir mesaj olduğunu söyledi.

Gaz ihracı planlarının birçok ülke tarafından kabul edilebilir olmadığı ve bölgenin bunlardan uzak durması gerektiği kanıtlanmıştır” dedi.

Belki gelecekte ve Bağdat'ın rızasıyla bu plan hayata geçirilebilir" dedi.

/Nerinaazad

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.