İran Kürt aktivistleri 'sinsi' yöntemlerle yakalıyor

İran Kürt aktivistleri 'sinsi' yöntemlerle yakalıyor

.

A+A-

İran Devrim Muhafızları (Pasdaran) Rojhılat’ın Bokan kentinde doğalgaz boru hattının bozuk olduğu bahanesiyle evine girdikleri Azime Nasri’yi gözaltına aldı. Azime Nasri şu anda Urmiye’de gözaltında tutuluyor.

Son zamanlarda İran yönetimi Rojhılat’ta Kürt altivist ve doğa koruyucularına yönelik gözaltı operasyonları başlattı.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan İnsan Hakları Ağı kurucusu Rebin Rahmani, “Geçtiğimiz son bir ayda Rojhılat’ta gözaltına alınanların sayısı 65’e yükseldi. Şu ana kadar sadece ikisi serbest bırakıldı. Tutukluların bir kısmının nerede olduğu bilinmiyor” dedi. Rahmani, gözaltına alınanlar arasında 5 kadının da olduğunu ifade etti.

Rojhılatlı kadın aktivist Azime Nasri de gözaltına alınan kadınlardan sadece biri.

İran Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) bağlı bir grup doğalgaz boru hattında sorun olduğu gerekçesiyle 9 Ocak 2021 tarihinde Rojhılat’ın Bokan kentinde yaşayan Azime Nasri’nin evine girdi.

Azime’nin gözaltına alınmasına ilişkin konuşan bir yakını, “09 Ocak 2021 saat 9:30’da Azime’yi telefonlar arayarak doğalgaz boru hattında bir sorun olduğunu ve sorunu gidermek için geleceklerine söylemişler. Daha sonra evine gitmişler. O sırada kızı ve 10 yaşındaki oğlu da evdeydi. Önce boruyu kontrol etmişler ardından odaları tek tek kontrol etmeye başladılar. Daha sonra cep telefonunu talep ederek biz Pasdaran görevlileriyiz bizimle gelmelisin diyerek Azime’yi götürdüler” diye konuştu.

Azime’nin kızıyla konuşan Pasadran yetkilileri, “Anne bizimle gelecek ona birkaç soru soracağız saat 11 tekrar eve getireceğiz” demiş.

Ancak gözaltına alındığından bu yana sadece kez 2 ailesiyle telefonla görüşen Azime, Urmiye’de tutuklandığını kendisi için endişelenilmemesi gerektiğini söyledi.

Başka bir gözaltı şekliyle ilgili açıklama yapan Rebin Rahmani, “İran’daki bir banka aracılığıyla telefon açılıyor ve bir takım faaliyet için kendisinin bankayı ziyaret etmesi gerektiğin söylediler. Bankaya ulaşan şahısla bir süre konuştuktan sonra kendisini gözaltına alındı” dedi.

 Diğer yandan aktivist, edip, yazar, çevirmen, şaiir Mustafa İlhanlizade Kürdistan Cumhuriyetinin kuruluşu yıl dönümünde gözaltına alındı. Ilımlı bir yazar olan İlhanlizade’nin yakalanması İran hükümetinin bakış açındaki stratejisinde bir değişim olduğu ifade ediliyor.

Hangwa ve İnsan Hakları örgütleri tarafından yapılan açıklamalarda şu anda kadar 78 kişinin gözaltına aldığı belirtildi. Gözaltına alınan şüpheli konumundaki Kürt aktivistlerin çoğu Sine, Kırmaşan ve Ürmiye kentlerinde yaşadıkları belirtiliyor.  

Ancak Kürdistan İnsan Hakları Ağı, şu ana kadar 65 kişinin gözaltına alındığını iki kişinin de serbet bırakıldığını doğruladı.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.