İran basını: Ahlak polisi Tahran dışındaki devriyeleri artırdı

İran basını: Ahlak polisi Tahran dışındaki devriyeleri artırdı

.

A+A-

Doğu Kürdistan ve İran'da protestocuların üç günlük ulusal grev çağrısının ardından ülke çapında çok sayıda dükkan bugün kepenk indirdi. Ancak 'ahlak polisi'nin, kaldırıldığı yönündeki iddiaların ardından bugün Tahran dışındaki devriyelerini artırdığı belirtildi.

22 yaşındaki Kürt kadını Mahsa Jîna Amini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesine karşı protestoların sürdüğü İran gergin bir haftaya başladı. Eylemcilerin üç günlük ulusal grev çağrısı üzerine bir dizi kentte bazı dükkanların kapalı olduğu, dün lağvedildiği iddia edilen 'ahlak polisi'nin (İrşad Devriyeleri) ise varlığını artırdığı belirtildi.

TAHRAN'DA LUNAPARK BAŞÖRTÜSÜ NEDENİYLE KAPATILDI

Reformist eğilimli Ham-Mihan gazetesinin haberine göre 'ahlak polisi' bugün, başkent Tahran'ın dışındaki kentlerde son haftalara kıyasla daha güçlü bir varlık gösteriyor. Yarı resmi Tasnim ajansı ise Tahran'daki bir alışveriş merkezinde bulunan bir lunaparkın 'işletmecinin zorunlu başörtüsü kuralına uymaması' nedeniyle yargı makamları tarafından mühürlendiğini duyurdu. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Elmas Alışveriş Merkezi'ndeki lunaparkın çalışanlarının zorunlu başörtüsü kuralına uymadığı görülmüştü.

Söz konusu adımlar, Başsavcı Muhammad Cafer Muntazeri'nin cumartesi günü yaptığı bir açıklamanın 'ahlak polisinin kaldırıldığı' şeklinde yorumlanmasının ardından geldi. Muntazeri, Şiilerin kutsal kenti Kum'daki bir toplantıda ilgili bir soruya yanıtında, "Ahlak polisinin yargıyla herhangi bir ilgisi yok. Kurulduğu yerden lağvedildi. Tabii ki yargı, toplumun davranışlarını izlemeye devam edecek" demişti.

ÇOK SAYIDA KENTTE GREV VAR

Öte yandan, 380 binden fazla takipçisi bulunan ve eylemleri takip eden 1500tasvir hesabından yapılan paylaşımlara göre, Kerec, İsfahan, Meşhed, Tebriz ve Şiraz gibi büyük kentlerde grev çağrısı nedeniyle çok sayıda dükkan bugün kepenk indirdi. Kürdistan eyaletindeki insan hakları ihlallerini kayıt altına alan Hengaw örgütü de, Kürt illerinde 19 kentin greve katıldığını duyurdu.

YARGIDAN GÖZDAĞI

Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei ise "isyancıların" dükkan sahiplerini tehdit ettiğini öne sürerek "güvenlik güçlerinin ve yargının bu kişilerin hızla icabına bakacağını" söyledi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.