Irak'ta cumhurbaşkanı yine seçilemedi

Irak'ta cumhurbaşkanı yine seçilemedi

.

A+A-

Irak Parlamentosunda cumhurbaşkanlığı seçimi oturumu, toplantı yeter sayısına ulaşılamadığı için bir kez daha ertelendi.

Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılabilmesi için yeterli vekil sayısına ulaşılamadığı için söz konusu oturumu ileri bir tarihe erteleme kararı aldı.

Cumhurbaşkanı seçimi için 329 sandalyeli parlamentoda 220 vekilinin hazır bulunması gerekiyor. Parlamento 26 Mart günü yeterli milletvekili sayısına ulaşılamadığı için oturumunu ertelemişti

Bugünkü oturuma Sadr Grubu’ndan 75, Sünnilerin Egemenlik Koalisyonu’ndan 62, Kürdistan Demokrat Partisi’nden (KDP) 31 vekil ile bağımsız bazı adaylar hazır bulunsa da gerekli sayıya ulaşılamadı.

Sadr Hareketi milletvekili İsam Hüseyin, bugünkü oturuma Bağımsız vekillerin çoğunun katılım sağlamasını beklediklerini söylemişti.

Parlamentoda yaklaşık 40 bağımsız milletvekili bulunuyor. 26 Mart günü ertelenen oturuma “Vatanı Kurtarma Koalisyonu” ile birlikte Yeni Nesil, İmtidad, Türkmenler ve bazı Bağımsız vekillerin de aralarında bulunduğu 202 vekil katılmıştı.

Ancak Yeni Nesil Hareketi (Newey Nwe), şartları kabul edilmediği taktirde bugünkü oturuma katılmayacaklarını açıkladı. 

Şii Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri liderliğindeki Koordinasyon Çerçevesi’nin 83 milletvekili bulunuyor. Bununla birlikte 9 vekili bulunan Azim Koalisyonu, 18 vekile sahip Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ve 4 sandalyesi bulunan Kürdistan İslami Birlik (Yekgirtu) da oturuma katılmayacaklarını duyurdu.

Bugünkü oturumdan önce Koordinasyon Çerçevesi bünyesindeki taraflar Hadi Amiri başkanlığında bir araya geldi. Şii partiler arasında şu ana kadar herhangi bir anlaşma sağlanamadı.

Şii Kanun Devleti Partisi milletvekili Muhammed Zeyadi, “KDP ve YNK’nin tek adayla Bağdat'a gelmesi konusunda mutabıkız. YNK'ye karşı KDP ile, KDP’ye karşı da YNK ile anlaşmıyoruz. Bizim bir projemiz var, tüm siyasi bileşenlerin sürece katılımını içeren bir uzlaşma projesidir. YNK de bunun bir parçasıdır” dedi.

Irak’ta 2003’ten sonra taraflar arasındaki uzlaşmaya göre cumhurbaşkanı Kürtlerden seçiliyor.

Sadr Grubu, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Sünni Egemenlik Koalisyonu’ndan oluşan "Vatanı Kurtuluş İttifakı" cumhurbaşkanlığı için Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmet’i aday göstermişti.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) de mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i yeniden cumhurbaşkanlığına aday göstermişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.