Iraklı gazeteciler ve aktivistler Kürdistan Bölgesi’ne sığınıyor

Iraklı gazeteciler ve aktivistler Kürdistan Bölgesi’ne sığınıyor

.

A+A-

Irak’ta gazetecilere ve aktivistlere yönelik suikast ve saldırılar nedeniyle birçok kişi Kürdistan Bölgesi’ne sığınıyor. 

Başta ülkenin başkenti Bağdat olmak üzere birçok vilayette düzenlenen gösterilerde, eylemcilere şiddet uygulanıyor. Ayrıca birçok eylemci ve gazeteci de silahlı gruplar tarafından kaçırılıp öldürülüyor ya da suikasta uğruyor.

Can güvenliği endişesi taşıyan yüzlerce gazeteci ve sivil aktivistin Kürdistan Bölgesi’ne sığındığı belirtildi.

K24’e konuşan Irak Gazeteciler Birliği Erbil Şubesi Başkanı Seyf el Ubeydi, “K24 aracılığıyla Irak’ın güney ve orta bölgesindeki gençlere, eylemcilere ve onların sesi olan direnişçi gazetecilere bir mesaj vermek istiyorum: Birçok eylemci ve gazeteci milisler nedeniyle yurt dışına çıktı. Büyük bir bölümü de Kürdistan Bölgesi’nde. Irak Gazeteciler Birliği olarak 2021 yılında gazetecilerle aktivistlerin haklarının uygun bir mekanizmayla korunması için bir plan oluşturmuş bulunuyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, son raporunda, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin uyarılarının üzerinden 7 ay geçmesine rağmen halen göstericilerle gazetecilere yönelik öldürme, kaçırma ve suikast gibi saldırıların sürdüğüne yer verdi.

Irak’ta yolsuzluk, işsizlik ve altyapı hizmetlerini protesto eden göstericiler 1 yıldır hak talebinde bulunuyor. Buna karşılık gerek güvenlik güçleri gerekse de silahlı milis gruplar, göstericileri hedef alıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.