Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde herkes malvarlığını açıklayacak!

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde herkes malvarlığını açıklayacak!

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani'den üst düzey memurlara dek tüm yetkililerin mal varlıklarını açıklamaları istenecek

A+A-

Yeni hükümetin kurulduğu Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde, başkan, başkan yardımcıları, başbakan, başbakan yardımcıları, bakanlar, milletvekilleri, parlamento sözcüsü, belediye başkanları, askeri görevliler ve üst düzey yetkililerden mal varlıklarını açıklaması isteniyor.


Parlamento Dürüstlük Komisyonu, şeffaflığı ve hesap verilirliği artırıp yolsuzluğu engellemek için siyasetçilerden malvarlıklarını açıklamalarının isteneceğini duyurdu.


‘FORMLARI HAFTAYA GÖNDERECEĞİZ’


Komisyon Başkanı Ahmed Enver, “Bütün bakanlar artık göreve geldi ve malvarlıklarını açıklamaları için formlar hazırladık. Bu formları önümüzdeki hafta göndereceğiz” dedi.
Buna göre, yetkililerden taşınmaz varlıklarının, mevduat hesaplarının ve diğer tasarruflarının ayrıntılı açıklaması talep edilecek. Yasadışı kazanım tespit edilirse, bu kişilerin dosyası soruşturulması için başsavcılığa gönderilecek.


‘YOLSUZLUK KONSEYİ’ İÇİN ÇAĞRI


Dürüstlük Komisyonu aynı zamanda, yeni hükümetten yolsuzlukla savaşılabilmesi için bir yüksek konsey kurulmasını da talep etti.
Enver bu konuda, “Kürdistan bölgesinin özellikle kamu sektöründe köklü reform yapmaya her zamankinden daha fazla reform yapmaya ihtiyacı var. Yeni kabine bu nedenle, Bağdat’takine benzer bir konsey kurmalı” diye konuştu.
Yolsuzluk, şeffaf olmayan kararlar ve liyakat esasına dayanmadığı düşünülen atamalar, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin ekonomik sıkıntılarının en önemli sebebi olarak gösteriliyor.


Dürüstlük Komisyonu sadece geçtiğimiz yıl 198 yolsuzluk vakasını mahkemelere havale etmişti.
Komisyonun tahminlerine göre, bölgede yaklaşık 250 milyon dolarlık yolsuzluk söz konusu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.