Irak Başbakanı Kazımi: Siyasetçiler hükümeti kurmakta acele etmeli

Irak Başbakanı Kazımi: Siyasetçiler hükümeti kurmakta acele etmeli

.

A+A-

Kazımi, Necef’teki dini mercinin projesini üstlendiği Musul kentindeki hastanenin açılışını gerçekleştirdi.Irak’ta görev süresi sona eren Başbakan Mustafa el-Kazımi, dün ziyaret ettiği Ninova vilayetinden bir dizi siyasi mesajlar verdi. Kazımi siyasi parti ve gruplara, ülkedeki ‘siyasi tıkanıklığı aşmak’ ve aylardır geciktirilen hükümeti kurma sürecinde ilerleme kat edilmesi için ciddi bir çalışma ortaya koyma çağrısında bulundu. Irak Başbakanı, hükümetin kuruluş sürecinin önünde hükümet kurma konusunda anlaşma sağlanmasını engelleyen siyasi anlaşmazlıklardan ve çatışmalardan oluşan halen uzun bir yol olduğunu ifade etti.

Kazımi dün (cumartesi) Ninova vilayetinin kent merkezi Musul’un batı yakasında 220 yataklı Betül Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Hastane binasının inşa projesini Irak Sağlık Bakanlığı ve Ninova İl Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği içinde hayata geçiren Necef’teki dini merciye teşekkür eden Kazımi, bu projenin “Iraklıların ülkelerini inşa etme konusundaki işbirliğini gösterdiğini” söyledi. Haziran 2014’te DEAŞ örgütünün kontrolüne giren ve 2017’de Irak hükümet güçlerinin örgütü hezimete uğratarak kontrolünü geri aldığı Musul kentinin batı yakası örgüte karşı yürütülen savaş sırasında ağır hasarlar aldı.

Kent halkı yeniden imar projelerinin hayata geçirilmesi noktasında yaşanan gecikmeden dolayı şikayetçi. Bu durumu itiraf eden Kazımi, “Son yıllarda geciken birçok sağlık projesi var. Ancak hükümet şartlara rağmen Irak vilayetlerinin genelinde sağlıkla ilgili gecikmiş projelerden birçoğunu yeniden hayata geçirmeyi başardı. Devlet inşa etmemiz için vatandaşların saygınlığını korumaya ihtiyacımız var ve sağlık hizmetleri vatandaşların saygınlığının bir parçasıdır” dedi.

Ninova’dan Iraklı siyasi parti ve gruplara mesaj veren Kazımi, “DEAŞ’a karşı savaşın yıkıma uğrattığı bu kent, hayata yeniden dönüyor ve vilayetteki projeler ve imalathanelerle gerçekliğini yeniden canlandırabilir” diye konuştu.

Başbakanlık koltuğuna ikinci kez oturma şansı devam eden Kazımi, mevcut siyasi sıkıntılar ve donukluk nedeniyle hükümetinin karşılaştığı sorunlarla ilgili önemli mesajlarını vermek için Ninova vilayetini seçti. Irak Başbakanı, ülkede yapılan son seçimin üzerinden 6 ay geçmesi sebebiyle siyasi partilere yeni hükümeti kurma sorumluluğunu hatırlattı.

Kazımi siyasi partilere seslenişinde sert bir üslup benimseyerek şunları kaydetti:

“Bu kadar tolerans ve tembellik yeter. Bugün tüm Irak’a itibarını geri kazandırmak için birlikte çalışmalı ve bizi bu siyasi tıkanıklığa götüren tüm duraklarda durmalıyız. Yeniden gözden geçirmeli, Anayasa’yı yeniden yazmak için bir komite kurmalı ve Irak’ın inşasındaki birçok çarpık noktayı düzeltmeliyiz. Siyasi güçler rehavet tehlikesine karşı dikkatli olmalı. İnsanlara hizmet etmeye çalışmamız için onların saygınlığını düşünmeliyiz. Görev ve yetkilerini yerine getirecek bir hükümetin kurulması için çok çalışmak gerekir. Bir sonraki

aşama kazanımlar aşaması olacak. Bu hükümet, Irak ekonomisini çöküşten kurtarmayı başardı. Iraklılar olarak takım ruhu içinde birlikte çalışmalıyız. Irak’tan başka seçeneğimiz yok. Ona hizmet etmeliyiz. Biz bugün Hüseyniye Türbesi, Sağlık Bakanlığı ve Ninova Vilayeti arasındaki bir işbirliği modeliyle, Iraklıların ülkelerini inşa konusunda birçok krizi aşabileceklerini kanıtlayan bir modelle karşı karşıyayız.”

Gıda malzemeleri ve emtia fiyatlarında vatandaşları rahatsız eden yüksek artışlara da değinen Kazımi, “Rusya-Ukrayna savaşı ve bazı durumlarda ikiye katlanan gıda malzemelerinin fiyatlarındaki artış sebebiyle dünyanın zor ve karmaşık koşullardan geçtiğini Iraklılara hatırlatırım. Fakat hükümet bütçe olmamasına rağmen fiyat kontrolü için vatandaşı destekleyici kararlar aldı. Vatandaşın fiyat artışlarının sonuçlarından etkilenmemesi için gümrük ve bazı vergileri durdurduk” dedi. Hükümetin aldığı tedbirler mevcut fiyat artışlarının direncini sınırlı ölçüde önleyebildi.

Kazımi dün öğleden sonra Musul’daki kültürel mekanları ziyaret ederek, Eski Musul’daki imar çalışmalarını yerinde inceledi. Kazımi kültürel, sanatsal ve gençlik etkinliklerini desteklemeye dönük çabaların karşı karşıya kaldığı engelleri kaldırma talimatı verdi. Irak Başbakanı Musul’un bazı mahallelerinde ve bölgelerinde yaptığı gezintiler sırasında kent sakinleriyle bir araya gelerek onların talep ve şikayetlerini dinledi. Kazımi ayrıca Musul’un ormanlık bölümünü ziyaret ederek bölge sakinleriyle öğle yemeği yedi.

Şarkul Avsat

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.