İktidarı rahatsız eden 'Möntrö Bildirisi'ne soruşturma

İktidarı rahatsız eden 'Möntrö Bildirisi'ne soruşturma

.

A+A-

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Cumhurbaşkanı Erdağan'ın Montrö Anlaşmasının feshedebileceği yönündeki sözleri ile Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın sarık ve cüppeli halde bir tarikat evine gitmesi üzerine emekli 103 amiral bir bildiri yayımladı. Hükümet'ten tepkiler gelen bildiriye ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “103 Amiralden Montrö Bildirisi’ başlığı altında yayımlanan metne ilişkin re’sen soruşturma başlatıldığını açıkladı. Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca; 04/04/2021 tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve ‘103 amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla re’sen soruşturma başlatılmıştır."

NE OLMUŞTU?

Emekli 103 amiral gece yarısı son dönemde gündemde olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve kamuoyuna yansıyan sarıklı amiralle ilgili bildiri yayımlamıştı. Bildiride, "Son zamanlarda gerek Kanal İstanbul, gerekse uluslararası antlaşmaların iptali yetkisi kapsamında Montrö Sözleşmesi'nin tartışmaya açılmasının endişe ile karşılandığı” ifade edilmişti.

Ayrıca kamuoyuna yansıyan sarıklı amiral görüntülerinin kabul edilemez olduğu belirtilen bildiride, "TSK ve Deniz Kuvvetlerimizi Atatürk’ün çizdiği çağdaş rotadan uzaklaşmış gösterme çabalarını kınıyor ve tüm varlığımızla karşı çıkıyoruz" denilmişti.

AKP’DEN TEPKİLER

Bu bildirinin ardından AKP’li yetkililerden art arda açıklamalar geldi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu: "Yıllardır içeride, dışarıda vatan ve millet düşmanlarıyla cephe cephe amansız bir mücadele sürerken ortalıkta gözükmeyen emekliler, kendi uydurdukları gündemlerle kaos simsarlığı üstlenmişler; belli. Kahraman milletimiz 15 Temmuz'da sadece FETÖ'cü darbecileri değil, aynı kaynaktan beslendiğini bildiğimiz bütün darbe sevdalılarını da toprağa gömdü. Düşünce açıklama başka, darbe çağrışımlı bildiri hazırlamak başka."

SOYLU: ÜNİFORMA SİYASET MALZEMESİ YAPILAMAZ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da bildiriye karşı Twitter'dan şu ifadeleri kullandı: "Büyük Türk milleti üniformaya aşıktır. Üniformayı taşımak şereftir. O şerefi emekli olduktan sonra taşımak daha büyük şereftir. Demokrasiye, devlete ve millete sadakatle bağlı, rütbesini üniformasını siyaset malzemesi yapmayanları daima şükranla yad ederiz... Ya diğerleri..."

OKTAY: GÖZE ALABİLENE HODRİ MEYDAN

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şu açıklamayı yaptı: “Mezarlıkta ıslık çalan korkaklar misali, Millet İradesini ve Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşunu hazmedemeyen darbe seviciler demokratik kurumlara, seçilmişlere ve de Türk Silahlı Kuvvetlerine ayar verme hadsizliğinde bulunmuşlar. Bu vesayet muhiplerinin hevesleri en son 15 Temmuz gecesi kursaklarında kalmış, millet olarak unutamayacakları bir ders vermiştik. Bugün de her platformda gerekli cevap en net şekilde verilecektir. Göze alabilene hodri meydan.”

ALTUN: HADDİNİZİ BİLİN

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, sosyal medya hesabından şu ifadeleri paylaştı: “Neymiş, birkaç emekli amiral bir araya gelip bir 'bildiri' yazmışlar. 5. kol unsurları da hemen heyecanlanmış. Oturun oturduğunuz yerde. O Türkiye eskide kaldı! Bu millet 15 Temmuz’da darbe heveslilerini nasıl tepelediğini dosta düşmana gösterdi. Haddinizi bilin! Siz kimsiniz? Ne hakla milli iradenin meşru temsilcilerine parmak sallıyorsunuz? Türkiye bir hukuk devletidir. Bunu asla unutmayın. Vesayetçiler bir daha asla demokrasimize zarar veremeyecek. Dış güçlerin ezik piyonları büyüyen, güçlenen Türkiye'nin önünü kesemeyecek!"

ÇELİK: NEYE KARŞILIK GELDİĞİ BELLİ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Bazı emekli amirallerin geçmişteki kötü ve çirkin olayları hatırlatan bir yöntem ve üslupla bildiri yayınlaması kabul edilemez. Bu yöntem ve üslubun siyasi hayatımızda neye karşılık geldiği bellidir. Bu, vesayet özlemiyle tutuşan bir zihniyetin canlı olduğunun da kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

KURTULMUŞ: O DEVİRLER GERİDE KALDI

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise, "Eski Türkiye sevdalısı, vesayetçi, kendisini milli iradenin üstünde gören zihniyetin bazı temsilcileri yayınladıkları sözde bildiri ile siyasete akıl, millete ayar vermeye çalışıyorlar. O devirler geride kaldı! Haddinizi bilin! İçinize sinmese de şunu çok iyi anlayın ki; bu millet, vatanı da mavi vatanı da demokrasiyi de milli iradeyi de bedelini ödeyerek korumuştur ve koruyacaktır” dedi.

İŞKENCE FOTOĞRAFLARI DOLAŞIMA SOKULDU

Bildirinin ardından hükümet yanlısı kimi sosyal medya hesaplarından 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında Gülen cemaatiyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle işkence yapılan askerlerin fotoğrafları paylaşıma sokuldu. Yine birçok hesaptan şiddet çağrısı yapılan paylaşımlarda bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.