İHD: Siyasi saiklerle yürütülen bir soruşturma

İHD: Siyasi saiklerle yürütülen bir soruşturma

Kobanê eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında HDP’ye yönelik operasyona yazılı açıklamayla tepki gösteren İHD, “Anlaşılan siyasi saiklerle yürütülen bir soruşturmayla karşı karşıyayız” diye belirtti.

A+A-

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 5-8 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobanê eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik operasyona yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Gözaltına alınanların biran önce serbest bırakılması gerektiği belirtilen açıklamada, “Türkiye’de neredeyse her gün bir polis operasyonuyla toplu olarak insanlar gözaltına alınmakta ve önemli görülen operasyonlar hakkında savcılıklar açıklama yapmaktadır” denildi.

Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olduğu soruşturmada iddianame düzenlenmemesini eleştirmesi ve Ankara Başsavcılığı ili ilgili yaptığı eleştiriler nedeniyle hakkında TMK 6/1 maddesi uyarınca yeni bir soruşturma açıldığı anımsatılan açıklamada, “2014 tarihli bu soruşturma kapsamında HDP’li siyasilere yönelik gözaltı kararı verilmesini, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkına açıkça aykırılık teşkil ettiğini belirtmek isteriz” diye belirtildi.

‘ALTI YIL NİÇİN BEKLENİLMİŞTİR?’

Söz konusu iddialar üzerinden altı yıl geçtiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: “Soruşturma kapsamında altı yıl niçin beklenilmiştir?  Şayet ciddi iddialar söz konusu ise savcılığın hızlıca hareket etme sorumluluğu bulunmaktadır. Anlaşılan siyasi saiklerle yürütülen bir soruşturma ile karşı karşıyayız. Tıpkı AİHM’in Demirtaş/Türkiye davasında AİHS’in 18. maddesinin ihlal edildiğini belirttiği gibi.” 

‘KABUL EDİLEMEZ’

 Aynı iddia ile Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen soruşturma geçirdiği ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararıyla ihlal kararı verildiği vurgulanan açıklamada, 2014’te yaşanılanlara dair bilgilere yer verildi. Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: “Bütün bu olup bitenlere rağmen aradan altı yıl geçtikten sonra hukukun siyasallaştırılıp TMK’nın siyasi muhalifler üzerinde amansızca kullanılması kesinlikle kabul edilemez. Kişi güvenliği hakkı ve özgürlüğü hakkı başta Demirtaş ve Yüksekdağ olmak üzere gözaltına alınanlar bakımından açıkça ihlal edilmiştir. Bu soruşturma kapsamında tutuklu olan Demirtaş ve Yüksekdağ ile gözaltına alınanların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.