İHD Diyarbakır: Aysel Tuğluk’un infazı bir an önce ertelenmeli

İHD Diyarbakır: Aysel Tuğluk’un infazı bir an önce ertelenmeli

.

A+A-

 İHD Diyarbakır Kadın Komisyonu, Aysel Tuğluk’un sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu belirterek infazının ertelenmesi çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu, Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve yakalandığı Demans hastalığı nedeniyle sağlık durumu kötüye giden siyasetçi Aysel Tuğluk’un durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, “Uzun yıllar Kürt ve kadın kimliğiyle demokratik siyaset yapan Aysel Tuğluk, toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde ilklere imza atmış derneğimiz üyesi insan hakları savunucusudur” denildi.

Tuğluk’un sağlık durumunun iyice kötüleştiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Aysel Tuğluk, Demokratik Toplum Kongresine (DTK) yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 2016 yılının Aralık ayında tutuklandı.

13 Eylül 2017 yılında annesinin vefatıyla beraber derin bir üzüntü yaşayan Aysel Tuğluk, verilen izinle annesinin cenaze törenine katıldı. Ancak Ankara’da gerçekleştirilen cenaze törenine yapılan ırkçı saldırının Aysel Tuğluk’ta yarattığı travma sonucunda sağlık problemleri yaşamaya başladı. Derneğimizin hassasiyetle takip ettiği, kamu oyununda yakından bildiği gibi Tuğluk’un sağlık durumu giderek kötüleşmektedir.

“Aysel Tuğluk’un infazının bir an önce ertelenmesi gerekmektedir”

Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 16.maddesinin 2.fıkrası “Diğer hastalıklarda cezanın infazına, resmî sağlık kuruluşlarının mahkûmlara ayrılan bölümlerinde devam olunur. Ancak bu durumda bile hapis cezasının infazı, mahkûmun hayatı için kesin bir tehlike teşkil ediyorsa mahkûmun cezasının infazı iyileşinceye kadar geri bırakılır” şeklindedir.

Yaklaşık sekiz ay boyunca Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı’ndaki uzman doktorlar tarafından muayene edilen Aysel Tuğluk için hazırlanan raporda, “Hastalığının kronik seyirli olduğu ve ilerleyici vasıf arz ettiği, cezaevi koşullarında sağlanabilecek tıbbi destek ve bakımının yeterliliğinde sorun yaşanabileceği, ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceğine ve dolayısıyla cezasının infazının ertelenmesi” tespitinde bulundu. Bu haliyle kanun maddesinin şartları sağlanmış olup Aysel Tuğluk’un infazının bir an önce ertelenmesi gerekmektedir.

Avukatları aracılığıyla infaz erteleme başvurusu yapılması üzerine İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) Başkanlığı, Aysel Tuğluk için yakın zamanda hazırladığı raporda; “Hayatını yalnız idame ettirebileceği, tedavisi ve önerilen aralıklarla düzenli poliklinik kontrollerinin sağlanarak cezaevi şartlarında infazına devam ettirebileceği…” ifadelerine yer verdi. Bunun üzerine Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı,  3 Eylül 2021 tarihinde infaz erteleme talebini reddetti.

“Telafisi mümkün olmayacak sonuçlar ortaya çıkacak”

Aysel Tuğluk; yeme içme gibi temel hayati ihtiyaçlarını karşılayamaz halde olup hapishane koşulları nedeniyle hastalığı her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır. Kendi gereksinimlerini karşılayamadığı ve başkalarıyla güçlükle iletişim kurabildiği bu durumda, cezasının infazının hastalığının iyileşmesine kadar geri bırakılması zaruret halini almıştır. Aksi durumda insan onuruna aykırı bu uygulama ile telafisi mümkün olmayacak sonuçlar ortaya çıkacaktır.

İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu olarak, en temel hak olan yaşam hakkının korunması açısından “İnsan haklarını koruma ve savunma” görevi kapsamında Aysel Tuğluk’un cezasının infazının hastalığı süresince geri bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Sağlık hizmetine erişimin engellendiği, hasta mahpusların sağlık ve yaşam hakkının sistematik bir şekilde ihlal edildiği bu süreçte Aysel Tuğluk ve tüm hasta mahpusların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.