İdlib saldırısına Avrupalı yetkililerin tepkileri ne oldu? Brüksel'den ilk açıklamalar

Suriye'nin İdlib şehrinde Rusya destekli Şam yönetiminin düzenlediği hava saldırısında 33 Türk askeri öldü, 32 asker de yaralandı.

A+A-

Haber Merkezi - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Suriye'de büyük bir uluslararası askeri çatışma riski nedeniyle endişeli olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres bölgede artan tansiyonun endişe verici olduğunu ifade ederek taraflara acil bir şekilde ateşkes çağrısı yaparken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise saldırıyı şiddetle kınadıklarını açıkladı.

Avrupalı yetkililerin 33 Türk askerinin öldüğü İdlib saldırısına ilişkin değerlendirmeleri ise şöyle oldu:

AP yeni Türkiye Raportörü Amor: Avrupa, yeni güçlü Türkiye'nin dostlarından çok daha güvenilir

Avrupalı yetkililerden saldırıya ilk tepkilerden biri Avrupa Parlamentosu'nun yeni Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor'dan geldi.

Amor, sosyal medya hesabında "Türk askerlerinin hayatlarını kaybetmesinden dolayı oldukça üzgünüm. Ayrıca Türkiye, İdlib ve mülteciler hakkındaki gelişmeler de oldukça endişe verici. Yakın zamanda yaptığım açıklamayı tekrarlamaktan dolayı oldukça pişmanım: Avrupa, yeni güçlü Türkiye'nin dostlarından çok daha güvenilir. Tek taraflı olmayı bırakmanız daha doğru, çünkü bu işe yaramıyor." ifadelerine yer verdi.

AB Ankara Büyükelçisi Berger: Acınızı paylaşıyoruz, İdlib'deki saldırılar kabul edilemez

Avrupa Birliği'nin (AB) Ankara Büyükelçisi Christian Berger de Türkiye'de bulunan AB Delegasyonu adına bir taziye mesajı paylaştı.

İdlib'de yaşanan can kayıpları nedeniyle yaşanan derin acıyı paylaştıklarını belirten Büyükelçi Berger, "Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu olarak, yakın ortağımız ve aday ülke olan Türkiye'ye en içten taziyelerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Suriye rejimi ve destekçileri tarafından İdlib'te yeniden başlatılan ve büyük acılara neden olan askeri saldırı kabul edilemez. AB Konseyi tüm taraflara sürdürülebilir bir ateşkesin hayata geçirilmesi, sivillerin korunmasının garanti altına alınması ve 17 Eylül 2018 tarihli Soçi Mutabakatı kapsamındaki taahhütlerinin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi çağrısında bulunmuştur." ifadelerine yer verdi.

Kati Piri: Korkunç gece, ancak Suriyeli mültecileri şantaj unsuru olarak kullanılıyor

Avrupa Parlamentosu Türkiye eski Raportörü Kati Piri ise saldırıyı "korkunç gece" başlığıyla niteledi. Piri, "İdlib'de Rusya'nın desteklediği Şam yönetiminin 33 Türk askerini öldürdüğü haberleri geldi. Çok endişe verici bir gelişme. Ancak Suriyeli mültecileri Avrupa Birliği'ne karşı şantaj unsuru olarak kullanmayı anlamak mümkün değil" mesajını paylaştı.

Euronews

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.