İddia: HDP’lilere market yakma karşılığında 20 bin dolar teklif edildi

İddia: HDP’lilere market yakma karşılığında 20 bin dolar teklif edildi

.

A+A-

Batman İHD Şubesi, yaptığı açıklamayla polis olduğunu söyleyen kişilerin market yakma karşılığında HDP’li gençlere 20 bin dolar teklif ettiğini iddia etti.

 İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi üyeleri, Atatürk Parkı’nda basın açıklaması düzenleyerek polisin bazı partililere para karşılığı market yakma teklifinde bulunduğunu iddia etti.

Açıklamaya İHD Eş Başkanı Devran Yıldız, HDP Batman Milletvekili Dr. Nejdet İpekyüz, HDP İl Örgütü ve çok sayıda partili katıldı. İHD Batman Şubesi yöneticisi Mehmet Akif Akın dilekçe ile başvuruda bulunan gençlerin, kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından kaçırıldıklarını, ajanlık, para karşılığı market yakma gibi teklifler ile karşılaştıklarını söyledi. Açıklamada konuşan İpekyüz ise “Batman’da Beyaz Toros'lar ile neler yapıldığının hepimiz tanığıyız. Beyaz Toros’lardan beyaz başka arabalara gelip her dakikamızı izleyen Batman’ın ortasında gençler kaçırılıyorsa. Emniyet işlem yapmıyorsa suç işliyordur" dedi.

‘KİŞİLER KAÇIRILIP AJANLIK DAYATILIYOR’

İHD’ye yılın ilk ayında HDP’li altı gencin, kayıt dışı ifadeye zorlanma, baskı ve tehdit yöntemleri ile "ajanlaştırılmaya" çalışıldığı iddiaları şubelerine başvurduğunu dile getiren Akın, başvuru yapan kişilerin daha önceden HDP gençlik çalışmalarında yer alan kişiler olduğunu vurguladı. Başvurucuların kimlik bilgilerini paylaşmayan Akın, kendilerini polis olarak tanıtan kişilerin gençlere para teklifi ederek kişilerin aileleri ile tehdit edildiğini de sözlerine ekledi. Akın şöyle devam etti: “Gözaltı merkezlerinde gözaltındaki kişi, yasal ifade alma işleminden önce ve avukatı olmaksızın belirli aralıklarla mülakat odasına götürülüp kayıt dışı ifade vermeye zorlanıyor. Gözaltındaki kişiler, tutuklanmakla veya dışarı çıksa bile her an peşinde olacakları ve kendisini rahat bırakmayacakları tehdidi ile korkutuluyor. Bazen de bu keyfi uygulamalar, kişinin kaçırılması, işkence ve kötü muameleye maruz kalması, hakaret ve tehdide uğramasıyla sonuçlanıyor. Kişi tanımadığı insanlarca bir otomobile bindirilerek, gözleri kapalı bir şekilde kaçırılıyor, günlerce darp ediliyor ve tenha bir yerde salıveriliyorlar.”

‘PARA TEKLİF ETTİLER’

Başvurucuların dilekçelerini okuyarak sözlerine devam eden Akın, “15 Mart 2022 tarihinde derneğimize gelen bir başvuruda olay şöyle aktarılıyor: 12 Mart 2022 tarihinde beyaz bir Ford Connect tarzı plakası olmayan bir araç, evime doğru giderken önümü kesti. Sivil görünümlü üç kişi inip kimliğimi sordu. Sonra içlerinden uzun boylu ve kel olan bir tanesi bana, bu aralar göze çok batıyorsun, başına bir şey gelirse bizden bilme, ayağını denk al, ona göre biz de gerekeni yapacağız, dedi. Sonra bu şahıs üzerime yürüdü ve beni darp etmeye başladı. ‘HDP'den olan arkadaşlarının hepsini 13 Şubat'ta aldık seni almadık, sen bize yardımcı ol. BİM, A101, ŞOK gibi marketleri kundakla ve suçu HDP gençliğine at, sana bir şey olmaz, biz seni koruruz. Sen sadece yap ve ihbar et’ dediler. Bunları yapmam karşılığında 20 bin dolar teklif ettiler. Başka birilerinin bu durumdan haberinin olması durumunda başımın çok kötü belaya gireceğini söylediler. Ailemi ve beni öldürmekle tehdit ettiler.” 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.