İddia: Çin’de ölü sayısı açıklanandan 40 kat fazla

İddia: Çin’de ölü sayısı açıklanandan 40 kat fazla

İngiliz Daily Mail gazetesinin Çin'deki coronavirüsü vakalarıyla ilgili haberi büyük yankı uyandırdı. Gazetesinin haberine göre, Çin’de gerçek ölü sayısı, yetkililerin rapor ettiği ölü sayısından 40 kat fazla olabilir.

A+A-

Haber Merkezi - Dünyaya yayılan coronavirüsü salgınıyla ilgili tüyler ürperten haberler gelmeye devam ediyor.

Çin'de ortaya çıkıp dünyaya yayılan ve 665 bin kişiye bulaşan salgın hastalıkla ilgili kabus gibi bir haber geldi.

Şu anda dünyada 665 bin civarında vaka bulunuyor ve bu sayı her geçen dakika artıyor. Dünya çapında ölü sayısı ise 31 bine yaklaşıyor. Ortaya atılan bir iddia ise dünyayı tam anlamıyla şoka soktu.

İngiliz Daily Mail gazetesinin Çin'deki coronavirüsü vakalarıyla ilgili haberi büyük yankı uyandırdı. Gazetesinin haberine göre, Çin'de gerçek ölü sayısı, yetkililerin rapor ettiği ölü sayısından 40 kat fazla olabilir.

İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede, Çin'in dünyayı virüs konusunda yanlış bilgilendirdiğine dair bir inanış oluştu.

Kendisi de coronavirüsüne yakalanan İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve müttefikleri, ülkenin virüsün kaynağı Çin ile olan ilişkilerini yeniden gözden geçirmelerini istiyor.

Bugün Daily Mail gazetesinde yayınlanan rapor, Çin'in pandemi kabul edilen coronavirüsü konusunda yanlış bilgiler yaydığını ve gerçek ölü sayısını gizlediğini öne sürüyor.

Ancak Wuhan'daki bir cenaze evinin, ölülerin küllerinin saklandığı özel vazolardan 5 bin adet sipariş vermiş olduğu bilgisinin sızdırılması, endişeleri daha da artırdı.

Şu anda dünyada 665 bin civarında vaka bulunuyor ve bu sayı her geçen dakika artıyor. Virüsün doğduğu ülke olan Çin'de vaka sayısı 82 bin olarak bildirildi.

Ülkede uzun süredir vaka sayısında büyük artışlar olmuyor. Yeni vakaların da hep yurt dışı kaynaklı olduğu ileri sürülüyor.

Çin'deki ölü sayısı ise 3 bin 304. Ülkede 75 bin 576 kişinin iyileştiği iddia ediliyor.

Coronavirüsünün Hubei eyaletindeki önemli bir ulaşım merkezi olan Wuhan'daki yabani ve canlı hayvan pazarında satılan hayvanlardan insanlara geçtiği düşünülüyor.

Uzmanlar, Asya'daki vahşi yaşam pazarlarındaki kötü koşulların yeni ölümcül salgın hastalıklar için adeta bir “saatli bomba” olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor.

Üst düzey bir bakan, Çin'in bu pazarlara baskı yapmazsa diğer ülkeler tarafından dışlanmış bir devlet olma riski taşıdığını söyleyecek kadar ileri gitti.

Üstelik Daily Mail gazetesinde yayınlanan rapora göre Pekin coronavirüsü konusunda zafer kazandığını düşünerek yabani hayvan pazarlarının varlığını sürdürmesine göz yumuyor.

“Her zaman yaban hayatı pazarlarının bir salgın tarifi olduğunu biliyorduk. Çin'in bunları hemen kapatması gerekiyor” dedi.

Houston-Downtown Üniversitesi'nde Doğu Asya Siyaseti doçenti olan Peter Li, Daily Star gazetesine yaptığı açıklamada, hastalığın tekrar yayılmasını önlemek için bu tehlikeli pazarlara hayvan sağlayan tedarik zincirlerinin her birinin parçalanması gerektiğini söyledi.

“Yaban hayatı pazarlarının yasaklanması önemli bir adım. Ama yeterli değil. Çin'de yaban hayatı ticareti, yasadışı avcılık ve istifçiliği temel alıyor. Buna ek olarak, uzun mesafeli nakliye, pazarlarda satış, restoranlarda ve yol kenarındaki tezgahlarda kesim ve işleme... Yasakların etkili olabilmesi için zincirin halkalarının her birinin kopması gerekir.”

 KRD News

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.