İçişleri Bakanlığı: Şengal Anlaşması'nda hiç bir ilerleme yok!

İçişleri Bakanlığı: Şengal Anlaşması'nda hiç bir ilerleme yok!

.

A+A-

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed, düzenlediği basın toplantısında, Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerdeki saldırılar ve Erbil ile Bağdat arasında 2020'nin ekim ayında imzalanan Şengal Anlaşması'na ilişkin açıklama yaptı.

Reber Ahmed açıklamasında, “Kürdistan Bölgesi’ni, Peşmerge ve Iraklı güçleri hedef alan terör saldırılarının tamamı bu güvenlik boşluğunun sonucudur” ifadesini kullandı.

Açıklamasında geçtiğimiz günlerde Erbil’de meydana gelen saldırı hakkında da konuşan Ahmed, şu ifadeleri kullandı:

“Birkaç gün önce Erbil Havalimanı’na saldırı düzenlendi. Bu terör saldırısını kınıyoruz. Terör saldırısının arkasında hangi kimlerin olduğunun ortaya çıkarılması için başlatılan soruşturma sürüyor. Bu saldırıda tehlikeli olan, insansız hava aracının (İHA) kullanılmasıdır ki bu da bir terör eylemidir.”

İçişleri Bakanı,  Irak hükümeti yetkilileriyle konuya dair temas halinde olduklarını belirterek, ilişkilerin başbakanlar düzeyinde işbirliği açısından karşılıklı anlayış içinde olunduğunu ifade etti.

Peşmerge ile Iraklı güçler arasında bir koordinasyon merkezinin kurulmasının planlandığını belirten Ahmed, bunun yapılması halinde teröristlerin saldırıda bulunamayacağını sözlerine ekledi.

“Şengal Anlaşması’nda ilerleme yok”

İçişleri Bakanı, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasında geçen senenin ekim ayında imzalanan Şengal Anlaşması hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, “Hiçbir ilerleme yok. Şengal’de bulunan güçler, daha önce anlaşmanın uygulanması için hiçbir adım atmayan güçlerdir. Federal hükümet ve Birleşmiş Milletler’den, anlaşmanın uygulanması için Kürdistan Bölgesi Hükümeti’yle işbirliği yapmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

PKK saldırıları hakkında da açıklamalarda bulunan Ahmed, PKK’nin, Kürdistan Bölgesi’nin sınır bölgelerinden düzenlediği saldırıların Kürdistan Bölgesi ve Irak’la ilgisi yoktur, bunlar dış sorunlardır” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.