Hürriyet gazetesinde işten çıkarılan 45 gazeteci açtıkları davayı kazandı

Hürriyet gazetesinde işten çıkarılan 45 gazeteci açtıkları davayı kazandı

.

A+A-

Hürriyet Gazetesi'nden evlerine gönderilen tebligatlarla hiçbir ödeme yapılmadan çıkarılan 45 gazeteciden 22'si açtıkları işe iade davasını kazandı.

Doğan Holding, 2018 yılında Hürriyet, Posta ve Fanatik gazeteleriyle Kanal D ve CNN Türk televizyonlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda yayın kuruluşunu 916 milyon dolar karşılığında Demirören Grubu’na satmıştı. 2019 yılında Demirören Medya, Hürriyet gazetesinde çalışan 45 gazeteciyi Türkiye Gazeteciler Sendikası’na (TGS) üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarmıştı. Demirören, gazetecilerin tazminatlarını da ödememişti.

İşten çıkarılan 45 gazeteci, işe iade davası ve yetki davası açmıştı. Mahkeme, gazetecilerin işe iade davasını ikiye bölmüştü.

Mahkeme gazetecileri haklı buldu

İşten çıkarılan gazetecilerin haklarını aramak için açtığı davada mahkeme, çalışanları haklı buldu. TGS tarafından paylaşılan açıklamada, gazetecilerin 22’sinin işe iade edildiği ve 12 maaş sendikal tazminat kazandığı belirtildi.

TGS tarafından yapılan açıklama şöyle:

Hürriyet gazetesinde çalışırken Türkiye Gazeteciler Sendikası’na üye oldukları için işten atılan 45 meslektaşımız için açtığımız davalarda haklılığımız ortaya çıkmaya başladı. Sendikalı oldukları için işten atılan meslektaşlarımızdan 22’si hem işe iade edildi hem de 12 maaş sendikal tazminat kazandı.

2019 yılında örgütlenme çalışmalarına başladığımız ve çoğunluğu sağlayarak Kasım 2019’da yetki tespiti istediğimiz Hürriyet gazetesinde 45 gazeteci işten atılmış ve işverenin yetkiyi engellemek için hileli işçi alımını görmeyen Çalışma Bakanlığı da Sendika’nın yetkisini vermemişti. Evlerine gelen tebligatla işten atıldıklarını öğrenen gazeteciler adına Sendika hem işe iade hem alacak hem de sendikal tazminat davası açmıştı.

TGS ayrıca yetkisinin gasp edilmesi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na karşı da yetki davası açmıştı. Alacak ve yetki davaları devam ederken, işe iade davasında bugün itibarıyla karar verildi. Mahkeme işten çıkarılanların sendikalı oldukları için atıldıklarını tespit ederek işe iade edilmelerine, Hürriyet işvereninin çalışanların bir yıllık brüt ücretleri kadar sendikal tazminat ve dört maaş boşta geçen süre tazminatı ödemesine hükmetti.”

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.