HÜDA-PAR'dan Rojava ve Suriye’ye operasyon açıklaması

HÜDA-PAR'dan Rojava ve Suriye’ye operasyon açıklaması

.

A+A-

HÜDA PAR, "Harekât, yeni çatışmalara neden olmamalıdır. Mültecilerin geri dönüşünün bölgenin demografik yapısını değiştirecek bir boyut kazanması, bölgeyi sonu belirsiz kaotik bir duruma sürükleyecektir.  Halkın yeni mağduriyetler ve muhaceretler yaşamaması ve sivillerin zarar görmemesi herkesin önceliği olmalıdır. Yapılacak olan harekât, Suriye’de kalıcı barış ve huzuru sağlamaya, Türkiye’de ve diğer ülkelerde bulunan mültecilerin güvenli geri dönüş şartlarını oluşturmaya yönelik olmalıdır” ifadeleriyle Suriye ve Rojava’ya yönelik yeni bir operasyona ilişkin tavrını açıkladı.

HÜDA PAR Genel Merkezi, iç ve dış gündemin öne çıkan konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Açıklamada, Şeyh Said’in ailesinin talebi ile Ankara 5'inci İdare Mahkemesinin İçişleri Bakanlığından bilgi istemesi üzerine Şeyh Said ve dava arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması konusunun yeniden gündeme geldiği hatırlatıldı.

Seyid Rıza ve Şeyh Said’in mezar yeri açıklanmalı

1925 yılında Diyarbakır’ın Dağkapı Meydanı’nda idam edilen Şeyh Said ve 47 arkadaşının mezar yerlerinin, ailelerinden ve kamuoyundan gizlendiği ve ısrarlı tüm taleplere rağmen bugüne kadar açıklanmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kürt meselesinin çözümüne önemli bir insanî katkı yapacak olan bu açıklamadan devletin ısrarla kaçınmasını anlamak mümkün değildir. Parti programımızda ifade ettiğimiz üzere başta Şeyh Said olmak üzere Kürtlerin büyük bir saygı ile andıkları Kürt âlimlerine zulmedildiği resmen kabul edilmeli, yakınlarından ve bütün halktan özür dilenmelidir. Said-i Nursi, Şeyh Said ve Seyyid Rıza gibi şahsiyetlerin mezar yerleri açıklanmalı, İstiklal Mahkemeleri ile ilgili arşivler derhal açılmalıdır.”

“Güvenli geri dönüş şartlarını oluşturmaya yönelik olmalı”

HÜDA-PAR’dan yapılan açıklamada, Suriye ve Rojava’ya yönelik operasyona ilişkin şunlar kaydedildi:

“Bölgenin hassasiyeti nedeniyle daha önce de ifade ettiğimiz endişelerimizi tekrar etmekte fayda görüyoruz: Komşularımızın da huzur ve güvenliğine ciddi katkı sağlayacağı şeklinde ifade edilen harekât, yeni çatışmalara neden olmamalıdır.

Bununla birlikte mültecilerin geri dönüşünün bölgenin demografik yapısını değiştirecek bir boyut kazanması, bölgeyi sonu belirsiz kaotik bir duruma sürükleyecektir.

 Halkın yeni mağduriyetler ve muhaceretler yaşamaması ve sivillerin zarar görmemesi herkesin önceliği olmalıdır. Yapılacak olan harekât, Suriye’de kalıcı barış ve huzuru sağlamaya, Türkiye’de ve diğer ülkelerde bulunan mültecilerin güvenli geri dönüş şartlarını oluşturmaya yönelik olmalıdır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.